Stang inn for Hroar Stjernen

Nyheter: Hroar Stjernen har brukt sine første seks måneder som sjef til å rydde opp i Rbks skakkjørte økonomi. Nå ser han resultater og nærmer seg mål.

I hele 2012 har Rbk drevet et omfattede omstillingsprosjekt, der det å rydde i en problematisk økonomisk situasjon har vært viktigste oppgave.

Svidd 110 mill for mye

– Klubben har satset over evne og brukt 110 millioner mer enn den har tjent de siste fire årene. Trøsten er at det er klubbens egne penger som er brukt. Vi har lyktes med opprydningen så langt, fordi vi har en god ledergruppe og forståelse hos de ansatte, som har brettet opp ermene og stått på. Det viktigste er at vi har tatt tak i pengeproblemene. Sportslig har vi alltid hengt med.

– Budsjettet barbert med 30 millioner kroner, og nær 23 millioner er kuttet hittil i år. Eiendomsprosjekter er solgt. Mange i staben har sluttet, i alt 15 årsverk er fjernet, og en del har valgt sluttpakker. Mange er skuffet etter å ha måttet forlate klubben, men tiltakene var nødvendige, og det har vært mitt ansvar å gjennomføre dem , fastslår Stjernen.

Bråk både i og utenfor Brakka

Det er ikke bare inne i ”brakka” støynivået rundt Rbk har vært høyt. Anleggsarbeid preger bokstavelig talt også Rbks nære omgivelser. Her bygges hotell med kurs- og konferansesenter.

Rbk har solgt tomta til investor Arthur Buckhardt. Han bygger , og hotellkjeden Scandic skal stå for driften når hotellet står ferdig i 2014. Studentsamskipnaden bygger studentboliger i nabolaget.

Stjernen ble i vår hentet til Rbk fra stilling som markedsdirektør i Trønderavisa i Steinkjer. Nesten hver dag siden har han pendlet en drøy times med bil mellom Levanger og Trondheim.

– Jobben er en livsstil, og oppgavene har stått i kø siden jeg kom. Jeg prøvde å ha litt ferie i sommer, men det gikk ikke så bra.

– I omstillingsprosessen har snakket jeg med forgjengeren min i sjefsstolen. Spesielt den internasjonale erfaringen hans er verdifull.

Stjernen snakker om vossingen Nils Skutle, ”skaptrønderen” som styrte eliteklubben i 18 år inntil i vår, og som dukker opp i brakka mens vi skal i gang med intervjuet. Han har arbeidsavtale ut 2013.

På vei tilbake til det gode selskap

Årets budsjett er på 170 millioner kroner.

– Da er deltagelse i Europa-fotballen ikke medregnet i budsjettet. Det kan dreie seg om +-15 millioner kroner, opplyser Stjernen. Tilskuerinntekter, sponspormidler og TV-rettigheter inngår i summen.

– Europafotballen betyr mye for oss, men det er vanskeligere å kvalifisere seg nå når mange flere klubblag er med.

– Hvilken rolle spiller Rbk for trøndersk næringsliv etter nedturen, dere er hardt rammet både sportslig og økonomisk?

– Rbk avgjør humøret til medarbeidere i mange trønder bedrifter hver mandags morgen. Jeg tror vi er på vei tilbake i det gode selskap, både som fotballklubb og bedrift. Dårlig forretningsmoral er vi utvilsomt lite tjent med, det sier seg selv. Vi er avhengig av våre støttespillere og tilskuere hver eneste søndag og på andre kampdager. 2011 var utvilsomt et dårlig år, en tøff nedtur, vi har gått på en kraftig smell økonomisk, og har fått svekket omdømmet vårt. Nå er vi der at folk ser at vi igjen lever etter det som er Rbks kjerneverdier. Vi skal være åpne, folkelige og – ryddige i alt vi gjør.

Med et flir om kjeften

Mens Næringslivsavisa besøker klubblokalene får vi med sjefens hjelp servert smørbrød med laks selv om kantinas lunsjservering er over. Kaffekannene er fulle, på bordet er kaker og kjeks, og rundt det runde i midten sitter som vanlig svorne Rbk-tilhengerne av den eldre garde i engasjert prat med flir om kjeften, som de alltid gjør, og diskuterer stort og smått. Et sosialt møtested, som ikke bare dreier seg om fotballinteresse

– Sånn vil vi ha det, sier Rbk-sjefen.

– Hvordan kan Rbk fortsette å fungere som inspirator for trøndersk næringsliv?

– Vi er et lokomotiv i norsk fotball. Det skal vi forbli. Målet er å alltid være blant de tre beste. Ikke glem at fotball blir kjedelig om den er for uforutsigbar. Hvis det var slik at Rbk ikke kan tape, ville det jo vært en katastrofe for sporten. Men vi er bortskjemte med det at vi var i Champions League i 11 år. Målet er at vi skal tilbake dit.

– Samarbeidet med våre samarbeidspartnere er fortsatt godt og solid, understreker Stjernen.

Rema 1000 og Reitan har vært og er som kjent den største sponsoren, og klubbens hovedsamarbeidspartner.

– Når omsetter klubben for 500 millioner kroner, som jo var et tall klubben så for seg for noen år siden?

– Vi kommer ikke dit, det er urealistisk. Og vi blir neppe et leketøy for milliardærer, verken norske eller utenlandske. Vi er tross alt en medlemsklubb. Nå skal vi stabilisere driftsbudsjettet rundt 200 millioner kroner, og ligge på de nivået de kommende årene.

Blant andre sponsorer er Adresseavisen.

– Adressa er vaktbikkja vår, konstaterer Stjernen.

Som heller ikke har noe imot å få en ”underdog” som Næringslivsavisa til å bjeffe i tida som kommer – om det skulle trengs.