10 smittet av farlig parasitt: Mattilsynet fraråder ikke folk å spise på Taqueros

Nyheter: Flere enn ti personer ble syke av en farlig parasitt i Trondheim i september. Mattilsynet mistenker at de ble smittet på en lokal restaurant, men fraråder ikke folk fra å spise på restauranten.

 Alle de syke fikk i seg den encellede parasitten kryptosporidium, som fører til alvorlig magesyke hos mennesker. Mattilsynet ble varslet 26. september, og etter å ha snakket med de syke, kunne de snevre inn smittetidspunktet til 14.–16. september, skriver Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR) 

Holdte stengt en dag

– Det som bekymrer, er at det ikke finnes medisin for å behandle dette. Folk som blir smittet, er avhengige av at kroppen selv håndterer det. Det kan være farlig for folk som ikke er sterke nok til at kroppen står imot, sier spesialinspektør Erik Wahl i Mattilsynet i Trondheim og omegn. Mattilsynet tror personene ble smittet på restauranten Taqueros Taco & Tequila. Restauranten bestemte selv å holde stengt én dag for å vaske ned lokalene da de hørte om utbruddet og at smitten trolig kom fra dem. Kilden for smitten er ikke funnet, men Mattilsynet understreker at de ikke fraråder folk å spise på restauranten.

– Vi har hatt en tett og god dialog med restauranten i ettertid og finner ingen faglig grunn til å stenge denne. Vi har grunn til å tro at smitten nå er borte, da det ikke er meldt om personer som er blitt syke etter 16. september. Vi har ingen grunn til å fraråde folk å spise på denne restauranten, sier Wahl.

Daglig leder hos Taqueros Taco & Tequila, Øyvind Sarheim (38), opplyser til Adresseavisen at restauranten har vært i tett dialog med Mattilsynet og smittevernet for finne ut av årsak og få råd om tiltak for å hindre eventuell videre smitte.

Én av de ansatte ble syk, mens samtlige ble  testet uten at det er funnet smitte.

– Det er ingenting vi mistenker for å være smittekilden. Det kan ha kommet fra en syk gjest, men det vet vi heller ikke. Uansett føler vi oss nå trygge på at restauranten er smittefri og trygg ettersom det ikke har vært sykdomstilfeller etter 16. september, sier Sarheim til avisen.

Under annonsen kan du lese Taqueros kommentar på Facebook til saken i Adresseavisen: