Ligger an til ny varmerekord i Trøndelag søndag: Kan overstige 35 grader!

Historisk hetebølge: Trøndelags varmerekord på 35 grader ryker trolig søndag. Hele landet får en svett helg, bortsett fra Finnmark som må forberede seg kjøligere dager enn normalt.

Tre fylker målte minst 30 grader midt på dagen fredag.

– Vi målte 31,4 grader i Kongsvinger i Hedmark, 30,5 grader i Bergen i Hordaland og 30 grader i Vats i Vindafjord i Rogaland, meldes det fra Meteorologisk institutt.

Statsmeteorolog Pernille Borander kan likevel ikke love de høyeste temperaturene.

– Det blir varmt, og vi følger med, men jeg tror ikke vi får noen nye rekorder denne fredagen.

Kan overstige 35 grader

Heller ikke torsdag ble det nye varmerekorder i Norge. Der var imidlertid Kotsøy i Trøndelag som fikk landets varmeste dag med 34,3 grader.

– Det er spesielt i Trøndelag det er størst utsikt til nye rekorder framover. Fylkesrekorden her er 35 grader, og det er gode muligheter for at den blir slått i løpet av helgen. Her er det flere kandidater for nye rekorder, sier Borander som mener at høydepunktet på gradestokken vil nås søndag.

På Østlandet vil eventuelle nye varmerekordene måtte komme tidligere i helgen. Allerede søndag vil det bli svalere med blant annet ettermiddagsbyger enkelte steder og vind på kysten.

Under normalen i nord

Mens folk svetter i sør må vårt nordligste fylke forberede seg på målinger under normalen i den andre enden av skalaen.

– Fra søndag og de neste dagene kan det blir temperaturer på under 10 grader og helt ned mot 8 grader. Det er kjøligere enn vanlig, sier statsmeteorologen.

Gjennomsnittstemperaturen i for eksempel Vadsø i Finnmark i juli er på 14.4.

Etter helgen er varmen over for denne gangen. I starten av neste uke vil kaldere luft fra nord gjøre at temperaturen synker betraktelig over hele landet.

(©NTB)