– Sophie Elise slipper for lett unna

Debatt: Influencersesongen er her. ? Jeg har sett «Debatten» på NRK om markedsføring av kosmetisk kirurgi overfor unge jenter gjennom «rosablogger», nå kalt «influencere», og leter fortsatt etter ordene, skriver Erik Fløan (H).

Det er bare å innse at ungdomsgenerasjonen nå strever med usunne kroppsidealer og nådeløse vektinger av sosial status gjennom likes, kommentarer og følgere – på et helt annet nivå enn hva jeg kan relatere til min egen tenåringstid, som tross alt ikke er så lenge siden. På Høyres landsmøte i helgen gjorde det inntrykk på meg å høre unge jenter som gikk opp på talerstolen og fortalte hvordan de bombarderes med reklame for kosmetisk kirurgi, hvordan purunge jenter snakker om bryst- og rumpeforstørrende operasjoner, og hvordan dette sliter på selvbildet. Landsmøtet vedtok å forby slik reklame. Jeg tror det var i en erkjennelse av at det trengt sterkere lut for å få bukt med uetisk, aggressiv eller villedende markedsføring. Men hva så med influencerne på «Debatten»?

Restylane og botox

Det er forstemmende hvordan Sophie Elise Isachsen, som er næringsdrivende og har innholds- og produktmarkedsføring gjennom bloggen som levebrød, slipper unna kritiske spørsmål fra programledelsen. Hun har markedsført blant annet restylane og botox. I tillegg driver hun en tilsynelatende effektiv dobbelkommunikasjon om kosmetisk kirurgi. Det er all grunn til å tro at Isachsen, som drog inn 4,8 millioner kroner i 2017 og tilhører markedsføringsselskapet United Influencers, får profesjonell hjelp til mediehåndteringen også. Hun til og med får avrunde med et vennlig «hva har du lært av dette». Jeg kan ikke forestille meg at NRK ville ha behandlet et kjent selskap med tvilsom forretningsetikk på samme måte.

Nettverk og status

Det er lett å avfeie Sophie Elise Isachsen med at hun er en uinteressant person som det er lett å mislike, men faktum er at hun har en større skare som tar til seg holdningene hennes enn mange andre kjente meningsdannere. Nettverk og status betyr noe for hvem som blir hørt. Det er derfor politikere, journalister, musikere, forfattere, kunstnere, idrettsutøvere og næringsdrivende – bare ikke Sophie Elise Isachsen – må påregne å bli holdt ansvarlig på en strengere måte for det de ytrer i offentligheten enn mange andre.

Det er ubegripelig at NRK ikke tar det til følge overfor Isachsen.