Slik blir du bedre til å administrere pengene dine 

forbruker24: De aller fleste av oss har et forhold til det å skulle administrere penger. Enten det er å leve på budsjett, eller å skulle spare opp til noe.

Det er viktig at man vet hvordan man gjør dette slik at man kan oppleve mer økonomisk trygghet, og ha råd til nødvendige og ønskelige ting i hverdagen.

Viktigheten av et budsjett

Men, det å leve på budsjett er ikke alltid så lett, go mange sliter med å vite hvordan man skal administrere penger. Det er jo tross alt mye man skal tenke over, og det kan være fristende å bruke opp store deler av lønnen i starten av måneden. Som man kanskje har opplevd i disse tilfellene, er at pengene ikke strekker til når det kommer mot slutten av måneden, og derfor er det viktig å planlegge. Dersom man i tillegg har andre mennesker man forsørger for, så er det særlig viktig å kunne bruke penger fornuftig. Her skal vi ta en titt på hvordan man kan administrere pengene sine, og hvordan du kan la pengene strekke til. 

Overblikk over utgifter

Folk sin økonomiske situasjon er svært forskjellig. Det kommer rett og slett an på hvor mye man tjener, og hvor store utgifter man har. Noen har flere barn de skal forsørge for, mens andre har kanskje bare seg selv. Uansett om man har god eller dårlig råd, så er det viktig at man har en oversikt over hvilke utgifter man har. Dette vil gi deg et bedre økonomisk overblikk, og muligheten til å dele opp inntekten sin utover de forskjellige postene. På den ene siden finner man faste omkostninger, som husleie og forskjellige abonnementer. I tillegg er det variable omkostninger som mat, strøm, transport og lignende. 

Under den sistnevnte posten finner vi også hobbyer og ting man gjerne vil, men ikke må bruke penger på. Dette kan være ting som gjør deg glad i hverdagen, og noe man ser ekstra frem til å gjøre. Dersom man jobber hardt og sparer på andre punkter, så har man muligheten til å bruke penger på slikt. Dette kan for eksempel være å spille på nettcasino og på online slots. Her trenger man penger for å kunne spille, og det er viktig at du vet hvordan du administrerer pengene dine dersom du har valgt dette som hobby. 

En god ide da er å sette av en sum til spill, som du vet at du har råd til å bruke. husk da at du må få budsjettet til å gå opp på andre punkter, og at du ikke kan gå over summen du har satt til spill. I denne forbindelsen kan det være lurt å også bestemme seg for når du vil spille, for eksempel om du spiller litt hver dag, eller mere noen få ganger i måneden. Husk også at det kan være nødvendig å kutte ut på andre variable omkostninger. Nordmenn bruker mindre penger på shopping nå enn før, så dette kan være et punkt der du også kan kutte ned, slik at det blir mere penger til spill. 

Oppsetting av budsjett

Når du har fått et overblikk over alle de variable og faste omkostningene dine, er det på tide å sette opp et budsjett. Dette kan du for eksempel gjøre i excel på datamaskinen, eller for hånd i en skrivebok. Et budsjett strekker seg typisk over en måned, og du kan starte med å skrive inn hvor mye du kommer til å ha i inntekter i den perioden. Deretter fyller du på med kolonnene for variable og faste omkostninger, og skriver inn hvor mye du forventer at du skal bruke den måneden. Trikset er å sørge for at omkostningene ikke overstiger inntektene dine, og det må gjerne være penger til overs.