Opplevelser: Eventyrlig vinter i Norge

opplevelser: Man trenger ikke langrennsski eller alpinutstyr for å få minnerike vinterdager i Norge. Kreative sjeler landet rundt byr på unike opplevelser for både avslapning og action.

Vinterturisme i Norge byr på langt mer enn skiturer og alpinanlegg.

– Folk er så kreative, det er en helt annen giv nå enn tidligere. Mange er flinke til å ta bruk det de har, og det de har rundt seg, sier Torild Moland, redaktør i Vagabond Reiselyst. Hun har skrevet en rekke reisebøker og er nå, sammen med resten av Vagabond-redaksjonen, aktuell med «121 unike opplevelser i Vinter-Norge».

– Vi er jo et land med masse vær. På Bremangerlandet på Vestlandet har de valgt å bruke dette til å skape en attraksjon. De kaller det «stormwatching», sier Moland.

Rett i fleisen

– Det er konseptet vårt, at vi skal ha aktiviteter året rundt og bruke det dårlige været, sier Jan Fredrik Fosse, daglig leder og eier av Knutholmen på Bremangerlandet.

Hotellet ligger omtrent så langt vest man kommer i Norge, og får det som kommer av vær fra havet rett i fleisen.

For tre år siden satte de opp en utkikksbu på en sjøklippe 300 meter over havet. Den er ikke laget for overnatting, men gjestene kan sitte lunt mens de skuer utover hav og himmel og dyreliv.

– Dosabu, som vi har kalt den, står på en skikkelig forblåst plass. Fra hotellet er det en tur på tre timer tur/retur.

Hvis man ikke ønsker å gå denne turen, lover Fosse at man likevel vil få smaken av vill natur og vær.

– Det er bare å gå ut døra på hotellet, det, sier hotellsjefen.

Hotellet ble etablert i 1986 og har rom i både historiske og moderne sjøhus. Torild Moland kaller Knutholmen en «luksusrorbu». Prisen ligger på snaut 2000 kroner per natt og oppover.

– Hvis du har lyst til å kjenne på været og naturen uten å legge i for mye innsats, er det bare å ta bilen og kjøre til fyret på utsiden av øya. Da kommer man helt ut til bølgene og kan se hvordan de røsker og river, sier Moland.

BLÅTT: Blåisgrotta ligger i en arm av Jostedalsbreen, den største breen på det europeiske fastlandet. Blåisgrotta forandrer seg fra år til år. Om vinteren må man gå inn til grotta, siden bilveien er sesongstengt. Foto: Torild Moland

Varm naturopplevelse

Moland trekker også fram en annen «aktivitet» for dem som ønsker en opplevelse uten særlig fysiske utfordringer.

– Det lateste vi kan gjøre, er å ta badstu. Nå finner du badstuer over hele landet, Norge har rett og slett blitt en badstunasjon. En av mine favoritter er Soria Moria Sauna i Dalen i Telemark.

Badstuen er bygget med inspirasjon fra områdets landskap og historie, og ligger ved innsjøen Bandak. Den har plass til inntil 15 personer. Prisen er fra 300 til 900 kroner for to timer per person, avhengig av hvor mange man er.

– Badstuen er i seg selv et kunstverk. Man kan sitte inne i varmen og bare se på naturen der ute, og så må man klare å gå fire meter ned til vannkanten og ta seg et isbad. Dette er et fint alternativ for dem som ikke orker å gå toppturer, sier Moland.

For de mer aktive

Ønsker man noe mer aktivitet, foreslår Moland å gå en tur til Blåisgrotta, en av grottene som formes i enden av Nigardsbreen, som er en del av Jostedalsbreen i Luster i Sogn og Fjordane. Om sommeren kan man kjøre helt inn til brearmen, men om vinteren er denne veien stengt.

– Skituren til grotta er på fem kilometer, uten opptråkkede løyper. Stedet har et fantastisk vakkert lys. Breen er nemlig ikke så tjukk, så lyset skinner igjennom og skaper en eventyrlig blåfarge. Det er et av de fineste stedene jeg har vært, sier Moland.

Turen, som totalt tar fire-fem timer, går hver dag i vintersesongen med oppmøte ved Jostedal hotell. Prisen er 1100 kroner per person, eller minimum 3300 kroner hvis man er færre enn fire.

Gaustatoppen er et annet spennende vintertips. Moland er selv fra Rjukan og tar hvert år barna med til Gaustatoppen om sommeren.

– Da er det alltid utrolig folksomt, men om vinteren er det langt færre folk i området. Man kan selvfølgelig gå på egen hånd på ski, men jeg kan virkelig anbefale å bli med Merethe Falkum Lien fra Tracks of Telemark på trugetur til toppen, sier Moland.

Turen krever ingen forkunnskaper. Den starter ved inngangen til Gaustabanen og tar et par timer. Det er også mulig å ta turen tidlig om morgenen, med start i fire-fem-tiden, slik at man får med seg soloppgangen.

– På toppen er det en DNT-hytte med verdens beste vafler. Og derfra kan man ta Gaustabanen, Norges eneste taubane inne i et fjell, ned igjen.

UTSIKT: Etter en fottur på en drøy time fra Knutholmen hotell på Bremanger kommer man til utkikkshytta Dosabu, som ligger 300 meter over havet. Foto: Knutholmen

Vinterromantikk

Ønsker man en vinteropplevelse som er ekstra romantisk, har Moland flere forslag.
– Det har blitt trendy med glassdomer. Og de med kanskje aller best beliggenhet, finner man én time sør for Bodø, helt ute i havgapet. Her er det svaberg, sjø, himmel og – hvis du er heldig – nordlys.

De to glassdomene ligger i Følvika, og har helt transparente vegger og tak. Begge har dobbeltseng, med mulighet for å sette inn én eller to ekstra madrasser. Prisen er fra 2000 til 2300 kroner per natt.

– Har kan du ligge og se på stjernehimmelen, og ønsker man å være ute, er det en bålpanne man kan sitte rundt. Det er lett å komme dit med bil, sier Moland.

En annen romantisk vri er spa.

– Det er veldig hyggelig å dra på spa. Mange har kanskje gjort det med jentegjengen, men har du vært på spa med partneren din?

Hun mener Kragerø Resort, som åpnet i 2007, er et perfekt sted.

– Det ligger vakkert til, med flott natur rundt. Det er sjelden mye snø der, så man kan gå turer på beina året rundt. Jeg synes det er et av de fineste spa-anleggene, og ikke minst har de boblebad utendørs.

Ett døgn koster fra 1640 kroner og oppover, avhengig av hvilken ukedag man velger.

Familiemoro

– Airboarding, det er kjempegøy og passer for familier med ungdommer! sier Moland.
Et airboard er et oppblåsbart akebrett som kan oppnå hastigheter på over 100 kilometer i timen, forteller Moland.

– Vi var oppe i 70, og du aker med hodet først.

Det er flere steder som tilbyr airboarding, blant annet i Rauma i Romsdalen. Utgangspunktet for turene er Norsk Tindesenter på Åndalsnes. Det er tre ulike ruter som kan velges, ut ifra snø- og værforhold. På toppen blåses brettene opp med en pumpe, du putter trugene i sekken og aker nedover. Hele turen tar rundt tre timer, og prisen starter på 1000 kroner.

– Airboarding ble funnet opp av basehoppere, og de sammenligner det med å hoppe i wingsuit, men dette er mye tryggere. Og turene er med guide, sier Moland.

En annen familieaktivitet som tilbys flere steder om vinteren, er rideturer.

– Dette er noe man vanligvis tenker på som en sommeraktivitet, men det stopper ikke opp om vinteren, hestene må ut på tur uansett.

Moland anbefaler Myhre gård på Beitostølen, som byr på en rekke forskjellige turer på hesteryggen gjennom vinteren, både på dag- og kveldstid. Her har de dessuten riding for barn helt ned til to år. Prisen er fra 400 kroner per person.

– Det alltid koselig for barna å ha kontakt med dyr. Og på mange måter er rideturer vinterstid enda finere enn på sommeren. Man ser mye mer fordi det ikke er løv på trærne, og alt er mye mer stille. Man må bare kle seg etter forholdene, minner Moland om.

 Norgesferien har kommet for å bli

Den globetrottende forfatteren Gunnar Garfors har de siste årene fokusert mer på Norge, noe som har resultert i reiseboka «Bortom allfarveg».

– Vi har utrolig mange flotte plasser med aktiviteter året rundt. Noe som er unikt med Norge, er at vi har fire årstider. Det er det ikke så mange andre land som har, påpeker han.

Og dårlig vær betyr ikke at opplevelsen blir dårlig.

– Jeg har snakket med mange hotelleiere som forteller at de blir bekymret for sine gjester, særlig utenlandske, hvis været er dårlig. Men så viser det seg at gjestene har likt å sitte og se på regnværet i timevis. Nedbør kan faktisk være eksotisk.

Garfors mener Norge kan tilby langt mer enn de fleste er klar over, og trekker fram at under halvparten av oss har vært i Nord-Norge. Han tror også at to sommere med pandemi kan ha gjort noe med hvordan vi tenker på norgesferier.

– Nå har folk oppdaget mulighetene i eget land, sier Garfors, som antar at flere kan komme til å velge bort helgeturer til London eller New York til fordel for destinasjoner i Norge.

– Men én ting som vi nok kommer til å fortsette med, er sydenturen. Det å dra til varmen om vinteren vil nok mange tviholde på.