Slik kan du få mer økonomisk fleksibilitet

sponset sak: Etter et år preget av økende renter og stigende inflasjon, befinner mange seg i en økonomisk utfordrende situasjon. På toppen av dette er det mange som er blakke etter sommerferien. Kombinasjonen av disse faktorene gjør at mange går en tøff økonomisk høst i møte.

Da er det bare å vite at det finnes måter å forbedre økonomien på – en av disse er refinansiering. Refinansiering er en måte som du kan bruke til å samle lån og kreditter og på den måten spare penger. Her forklarer vi hvordan.

Hva er refinansiering?

Refinansiering er rett å slett at du tar opp et nytt lån for å betale av et eller flere eksisterende lån. Målet er alltid å få bedre vilkår, som lavere rente eller lengre tilbakebetalingsperiode. Refinansiering kan gjøres med eller uten sikkerhet. Kort sagt kan man si at refinansiering med sikkerhet i bolig alltid er billigere enn refinansiering der banken ikke tar pant i bolig. 

  • Refinansiering med sikkerhet betyr at du samler din nåværende gjeld i et nytt lån som har sikkerhet i bolig eller leilighet. Da har banken pant i boligen din og kan ofte gi deg bedre vilkår da de ikke tar like stor risiko ved å låne deg pengene. 
  • Refinansiering uten sikkerhet gjøres med hjelp av et lån uten sikkerhet som et forbrukslån, da har banken ikke  pant i boliger eller eiendom. Refinansiering uten sikkerhet kan være bra i tilfeller der du har rentebærende kredittkortgjeld, smålån eller andre dyre kreditter.

3 trinn til en vellykket refinansiering

For å finne beste långiver og det beste lånet er det viktig at du tar deg tid – her er 3 trinn du bør inkluderes i søknadsprosessen:

  • Sammenlign långivere: Bruk sammenligningssider for å få oversikt over hvilke långivere som tilbyr refinansiering. Det finnes flere sammenligningssider på nettet, som Nettavisen Lånehjelpen – der kan du finne de fleste långivere som tilbyr refinansiering. 
  • Sammenlign effektiv rente – bankene opererer med både nominell og effektiv rente. Du bør alltid se på den effektive renten når du sammenligner. Den tar med alle  omkostninger knyttet til lånet og lar deg se hva du faktisk kommer til å betale. Regn ut hvor mye du kan spare ved å refinansiere lånet ditt.
  • Bruk en lånemegler når du søker – Da søker du hos flere långivere for å få det beste tilbudet. Da sender du en søknad som banken igjen sender til alle sine samarbeidsbanker. Dette er en effektiv måte å være sikker på at du får det beste tilbudet.

Målet er lavere renter 

Hovedpoenget med all refinansiering er å  redusere de totale rentekostnader. Dette for å kunne frigjøre mer penger. En lavere rente eller lengre tilbakebetalingsperiode kan gi lavere månedlige betalinger, pengene som blir til overs kan du bruke til å betale ned lånet ditt fortere og dermed bli gjeldsfri tidligere

Potensiell lengre tilbakebetaling

Refinansiering kan også spre den økonomiske byrden over lengre tid. Dette kan resultere i høyere rentekostnader totalt sett, men det kan redusere summen du betaler hver måned og gjøre det mulig for enkeltpersoner med stramt budsjett å få bedre økonomi.

Et verktøy for bedre økonomi

Refinansiering av lånet ditt kan tilby flere fordeler: Lavere månedlige betalinger kan frigjøre midler for andre viktige utgifter, og forbedre din økonomiske stabilitet.

Tidlige betalinger på ditt nye lån kan ha en positiv innvirkning på kredittscoren din, noe som gjør det lettere å sikre fremtidig finansiering på gunstige vilkår.  Ved å få lavere rente kan du spare mange penger over lånets levetid, og nå dine økonomiske mål tidligere. På denne måten kan  refinansiering  være et verktøy for å forbedre din økonomiske situasjon.