Ny utstilling markeres med gratis inngang og familieaktiviteter i pinsehelga

sponset sak: Gamlebyen på Sverresborg er en reise tilbake til Trondheim for 100 år siden. Nå faller den siste brikken på plass: Sparebanken.

I forbindelse med Sparebank1 SMNs  200-årsjubileum har banken bevilget støtte til folkemuseet på Sverresborg for restaurering av bygget som huser banklokalet, etablering av en miljøutstilling og publikumsområde, samt utvikling av interaktive spill til elever i ungdomsskolen.

Lene Serine Strøm er avdelingsleder for kulturarvforvaltningen ved folkemuseet, og forteller at de har fått på plass en  unik og spennende utstilling for alle besøkende.

– Dette blir den mest interaktive utstillingen vi noensinne har hatt på Sverresborg. Det vil blant annet være et stort interaktivt bord knyttet til utstillingselementer i monter, som vi håper vil være både underholdende og lærerikt, forteller  Strøm til sparebank1.no.

– Typiske miljøutstillinger har vi gjort mange ganger før, men den digitale løsningen i formidlingsdelen av utstillingen har vi ikke gjort mye av tidligere. Det er en stor digital produksjon, og veldig innovativt for et friluftsmuseum, legger museumsdirektør Brynja Bjørk Birgisdottir til.

Avdelingsleder Lene Serine Strøm (til venstre) og museumsdirektør Brynja Bjørk Birgisdottir gleder seg til å åpne bankutstillingen på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Gratis billetter og billig buss

– I pinsehelga  blir det gratis inngang alle dager ((27-29 mai. Gratisbillettene er en gave fra Sparebank1 SMN til Trondheims befolkning. Vi fyller dagene med fine familieaktiviteter, utstillinger og omvisninger. En annen ting å merke seg er AtBs supertilbud for familier: I helgene kan du ta med inntil fire barn (til og med 17 år) gratis på reise med buss eller trikk i én sone, opplyser Randi Spangrud, markeds – og arrangements koordinator.

200 år som samfunnsbygger

Utstillingen skal avspeile de utfordringer privatpersoner og samfunn sto overfor i 1823. Disse er like aktuelle i dag, men med andre temaer og ikke minst nye metoder for bruk av banken i dagliglivet:

– Vi vil vise at bankens rolle som samfunnsbygger fortsatt består. Med utgangspunkt i sparebankenes opprettelse, trekker vi lange linjer i bankens historie: Fra da 44 bedrestilte menn i 1823 samlet 1596 spesidaler for å starte en sparebank for at samfunnet skulle få det bedre, til bankens arbeid med samfunnsutbytte i dag forteller Lene Serine Strøm til sparebank1.no.

– Sett fra et historisk perspektiv betydde sparebankene svært mye for befolkningen tidlig på 1900-tallet. Sparebankene hadde allerede den gang en viktig rolle som samfunnsbygger, avslutter hun.