Toppdestinasjoner i 2024: Opplev Polen

Nyheter: Hvert år reiser mer enn 4 millioner nordmenn på ferie i utlandet for å oppleve noe nytt.

De fleste søker mot Middelhavet og varmere strøk, men som vi skal se i denne artikkelen – finnes det spennende destinasjoner langt nærmere våre egne grenser. Et land som har seilt opp som en populær destinasjon de siste årene er Polen. Landet har ikke bare mye spennende kultur og historie, men kan også friste med shopping, storbyer og god mat.

For nordmenn reiser som aldri før, og det er rekordmange nordmenn som reiser på tur ut i Europa det siste året.

Ting å se og gjøre i Polen

De siste årene har Polen blitt svært populært som feriedestinasjon for nordmenn. Lave priser og enkle flyruter har gjort det kostnadseffektivt og enkelt å reise på ferie til landet. Her er noen destinasjoner som kan være verdt å utforske om du virkelig vil oppleve hva Polen har å by på i 2024.

Warszawa

Du kan fly direkte til hovedstaden av Polen fra et stort utvalg norske flyplasser. Dette plasserer deg midt i en storby som kan friste med alt fra middelalderborger til shopping og restauranter. Noe av det som har gjort dette til en favoritt er mulighetene for storbyferie uten at du må betale i dyre dommer. Warsawa er fortsatt forholdsvis billig, men kan samtidig by på mye av det man finner i andre populære byer som Berlin og London.

Det er absolutt verdt å besøke gamlebyen og markedsplassene som finnes her. Om du tar turen innom et marked kan du finne alt fra tradisjonell mat til håndverk og kunst fra lokale kunstnere. De er svært imøtekommende, så her kan man lære enda mer om Polen og de som bor her.

Torun

En annen by i Polen som er verdt et besøk er Torun. Dette er en liten, men eventyr lignende by. Byen er bygd i Baroque-stil – noe som har gjort den verdenskjent for sin arkitektur. På lik linje som gamlebyen i Warszawa kan man finne et stort utvalg markedsplasser og lokale butikker. Om man allerede har vært innom Warszawa er Torun bare en kort kjøretur unna byen.

Tar man turen innom, bør man få med seg St. John katedralen og de ulike museene som byen har å by på. Det er også verdt å ta turen innom observasjonspunktet som gir deg en panoramautsikt over byen – perfekt for et uforglemmelig Instagram bilde.

Gdansk

Gdansk er en polsk havneby som siden 2. verdenskrig har vært blant de mest sentrale i Nord Europa. Byen er kjent for sin fargerike arkitektur, men også for de mange markedsplassene. Blant annet er Long Market Strip et område i byen fullt av yrende folkeliv gjennom hele uken. Gdansk er en by som kan være spennende å oppleve på kveldstid.

Når mørket senker seg og de tusenvis av gatelyktene tennes kan byen virkelig oppleves som tatt ut av et eventyr. Dette har gjort byen populær for mange filmer gjennom tidene. De har også et svært populært krigsmuseum som er verdt en titt. Vil du oppleve litt mer historie kan du ta en busstur til Westerplatte – dette er punktet hvor tyske og polske soldater først hadde trefninger under invasjonen av Polen.

Malbork

Polen er hjemmet til ridderne av Den teutoniske orden – en av de eldste i Europa, og deres hovedsete finner man i Malbork. Dette er en massiv festning som ligger langs kanten av Nogat-elven. Ordenen har fortsatt tilhold i borgen, men den er for lengst åpnet for turister. Dette kan by på et unikt innblikk i en av de få gjenværende festningene som fortsatt driftes på tradisjonelt vis.

Deler av borgen er fortsatt stengt av for privat bruk, men man kan utforske et stort antall av bygningene innenfor murene. Dette gjelder blant annet kirken og deler av våpensamlingen deres. Pass på at du setter av nok tid til å utforske Malbork, da det er snakk om store områder.

Sikkerhet er viktig når du reiser på ferie

Når vi reiser på ferie er det gjerne ikke sikkert vi tenker mest på, men det er like viktig som ellers. Dette gjelder spesielt for digital sikkerhet når man reiser utenfor Norge. Selv om Polen er et EU-land med høy standard, kan man utsettes for dataangrep og svindel. Derfor bør du være forsiktig med hvilke nettverk du kobler deg til – spesielt i populære turistområder.

For å gi deg bedre sikkerhet på tur bør du alltid benytte en VPN. Dette er et kostnadseffektivt verktøy som krypterer all informasjon som sendes mellom din enhet og nettsiden du besøker. På denne måten er det vanskeligere for hackere å oppdage deg, og du etterlater deg mindre informasjon på nett.