Museumsdirektør Åshild Adsen ved Kunstindustrimuseet i Trondheim ønsker velkommen til stor utstillingsåpning 13. september, under Kulturnatt Trondheim:

Bak kunstnernavnet Damselfrau står den trondheimsfødte Magnhild Kennedy, som i 2007 brøt opp fra Norge og flyttet til London. Hennes første masker ble til i forbindelse med et kostymeball og ulike klubbkonsept i London som fungerte som møtepunkt for drag, mote, street-kultur, kostymer og teater.

LES MER OM KULTURNATT: Hun syr sammen høstens vakreste kultureventyr

Denne kulturelle smeltedigelen gjenspeiles i Damselfraus masker, der håndverk, mote, design og kunst møter hverandre i en form hvor inspirasjoner og referanser smelter sammen i et høyst særegent og drømmeaktig uttrykk som skaper situasjoner som opphever skillet mellom virkelighet og fiksjon.

På kulturnatt i dag åpner Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum en utstilling hvor du før første gang kan møte Damselfraus fantastiske fascinerende masker!

– Jeg føler ofte at jeg pynter et rom, mer enn jeg lager en maske, har Kennedy uttalt i et intervju i designmagasinet Yazer.

I sin artist statement skriver Kennedy:

– Jeg lager masker som autonome verk og som handlingsobjekter. For meg er masken et sted hvor forskjellige elementer samles i en situasjon. Verket er denne sted-situasjonen, ikke masker som tema, kategori eller form. Masken er et sted. Jeg bruker funnet materiale og materialer som jeg lager selv. Jeg har brukt blonder båret av Camilla Collett, 200 år gammelt Geisha-hår såvel som hverdagsmaterialer funnet på gaten. Jeg finner stor glede i å løse tekniske problemer som oppstår i arbeidet. En halvt improvisert løsning på et faktisk problem er for meg mer tilfredsstillende enn en konvensjonell løsning i et kjent materiale eller teknikk. Jeg ledes av de fantasmer som oppstår i prosessen og som ligger i materialene selv. Disse viser vei og informerer tingene jeg gjør. Masken er i like stor grad subjekt for andres projeksjon som min egen. Det er i dette rommet at objektet eksisterer og hvor jeg finner nye.

Masker på museet

På årets Kulturnatt mellom 16.00 og 24.00 kan du få med deg foredrag, verksted, cocktailbar og selvfølgelig utstillingsåpningen kl. 19.00. Alt er gratis!

– Maskene er skapninger. De snakker til meg. Det blir et møte, forteller Lisa Charlotte Baudouin Lie, Scenekunstner, regissør, skuespiller, dramatiker og forfatter.

Hun er en av de som holder foredrag denne kvelden. Hun skal snakke om «Masker i teateret».

– Jeg samarbeidet med Magnhild Kennedy/Damselfrau som maskemaker på gjenopptagelsen av Skogsunderholdning (2014) og I Cloni (2016) Hun lager fantastiske masker.

Begge disse forestillingene er vist i Trondheim tidligere. Men fikk du ikke med deg de den gangen, kan du i hvert fall få med deg Damselfraus fantastiske masker nå.

Program for dagen:

16.00 Museet åpner – gratis inngang under hele Kulturnatt!
16.00 – 19.00 Verksted – kom og lang egne masker med oss
16.30 – 17.00 Foredrag ved Lisa Charlotte Baudouin Lie «Masker i teater» (foredraget vil bli tegnspråktolket)
17.30 – 18.00 Foredrag ved Arve Hjelseth «Masker i karnevalet»
18.30 – 19.00 Foredrag ved Jens Fredrik Ryland «Masker i Black Metal»
19.00 Utstillingsåpning DAMSELFRAU
19.00 – 22.00 Tegn masker med en av våre ansatte i Japan-salen
19.30 Cocktailbar – 18 års aldersgrense
20.00 – 20.15 Miniforedrag «Festantrekk»
21.00 – 21.15 Miniforedrag «Art nouveau-møbler»
22.00 – 22.15 Miniforedrag «Keramiker Lucy Rie»
23.00 – 23.15 Miniforedrag «Grå figur av Hannah Ryggen»
24.00 Museet stenger