Sarah er klar for å gi deg høstens vakreste kultureventyr

Kultur: Årets kulturnatt har rekordmange arrangementer.

For sjuende år på rad arrangeres byens største endagsfestival: Kulturnatt Trondheim. Allerede fra kl. 15.00 og helt frem til kl. 01.00 førstkommende fredag starter nye kulturopplevelser hver time over hele byen!

Sarah Føreland, prosjektleder hos Midtbyen management sier at det er enorm interesse for å delta på kulturnatt.

– Folk kommer til oss med en tanke, en idé og vår rolle er å bidra med det vi kan. Men vi har ikke noe fasit på hvordan ting skal gjøres. Det er jo for å hjelpe de litt på vei. Det er jo mange som tar kontakt med oss, året igjennom, og vår jobb er å få alt til å matche. Teame opp flinke folk som har lyst til å være med og vise seg frem, forteller Føreland til Trondheim24.

– Trondheim trenger en kulturnatt

Så til slutt er det hennes jobb å sy sammen alle forslagene til det som nå blir et rekordår med rundt 80 arrangører og 200 arrangementer. Kulturfesten skapes av folk som driver med kultureventer på heltid, og de som bare ønsker å gjøre noe nytt og annerledes under Kulturnatt. Noen tar utfordringen sikkelig ut og da får vi unike arrangementer som «Mørklagt omvisning» som arrangeres av Trondheim Kunstforening.

– Det at vi har så mange påmeldte viser at Trondheim trenger Kulturnatt! Vi trenger et lavterskeltilbud hvor potensielle arrangører kan komme med det de har, det de kan og det de har lyst til å bidra med. Det er ingen rammer, og det ser vi at folk ønsker, fortsetter Føreland.

På grunn av mengden arrangement i år, har de sett seg nødt til å utvide kulturnatt ved å starte én time tidligere.

– Vi ser at flere arrangører ønsker å være med hele kvelden, så de kjører kortere arrangement, og heller gjentagende. Slik er det enklere å rekke fler ulike arrangementer strukket ut over kvelden. Og det er kult.

Appen!

Føreland er så stolt og fornøyd at hun stråler! Det er ingen tvil om at årets nyhet; Kulturnatt-appen vil forenkle planleggingen av dine favorittarrangementer denne fredagen.

Den nye appen inneholder alle arrangementer og man kan navigere og lage sin egen favorittliste. I tillegg finner man informasjon om alle langåpne butikker.

Og synes du det er vanskelig å velge, så kan du bare velge én av de 10 løypene Kulturnatt-gjengen har satt sammen for deg. Men for de som foretrekker det gode, håndfaste papirprogrammet, så har de trykket opp noen av de også. Så her skal alle få med seg hva som skjer denne kvelden. Og det er virkelig mye som skjer!

Noen av årets nye og unike opplevelser er foredraget ”Ved porten til helvete” ved hekse- og trolldomsforsker Rune Blix Hagen og kosedyrovernatting på Trondheim folkebibliotek.

Hos Work Work blir det presentasjon av ny e-sportklubb med showmatch i CS:GO og Onkel Henrys tattoo shop på Bakklandet inviterer til workshop i tatovering.

Det er et godt og bredt tilbud for hørselshemmede, og her vil Føreland rose Døveforeningen, og deres voldsomme engasjement, for at det er på plass.

– De har skapt sitt eget program, laget egen logo, og det er så tøft! Derfor har vi valgt å løfte frem disse arrangementene. For det er ikke bare viktig, men selvfølgelig at kulturnatt skal inkludere alle, sier Føreland, som håper at andre grupper blir inspirert, tar initiativ og ønsker å bidra til fremtidige kulturnetter.

– For her er alle velkomne, sier hun.

Inn i veitene

-Det er få som vet at det finnes 40 unike veiter i Trondheim by! Vi har kjørt quiz og Kahoot på det, og det ble ikke noen «all time high» for å si det sånn, ler Føreland.

Kulturnatt ønsker å løfte frem unike byrom og årets byrom er de historiske veitene Brattørveita og Gjelvangveita i Nerbyen.

Her trekker Føreland frem arrangementet med Linnea Johnsson: varig gatekunst designet og malt i Trondheimspaletten. Ellers blir det nattlig veitevandring, konserter mm. Og så er jo det å bare gå og se på all den fine arkitekturen i veitene en opplevelse i seg selv.

– Kulturnatt er jo ikke bare for de som drar for å oppleve alt det spennende byen vår har å tilby av kultur. Men det er også en mulighet for de små institusjonene å bli synlige. Man kan oppleve åpne atelier hos kunstnerne Therese Myran og May Lise Hoel og hos Falck musikk underholder Hans Bollandsås og Helene Misund (Small Town).

TSO gjentar suksessen fra i fjor med speeddating i Olavshallen. Gratis arrangement er ofte publikums første møte med noe nytt, men blir ofte ikke siste gang.

Langåpne butikker i Midtbyen og gratis posehotell

I anledning årets Kulturnatt i Trondheim mer enn 50 av Midtbyens butikker, samt Byhaven, Mercursenteret og Trondheim Torg åpent til kl. 20:00.

Turistinformasjonen i 2. etasje i Nordre Gate byr på gratis posehotell under Kulturnatt. Her kan handleposer trygt settes mens man utforsker og oppdager byens enorme og mangfoldige kulturtilbud. Posene kan hentes ut fredag 14. september før kl. 20:00, eller i løpet av lørdag 15. september fram til Turistinformasjonen stenger kl. 18:00. Posehotellet er blitt et svært populært tilbud som mange benytter seg av.

Trondheim Bysykkel med Kulturnattpris på 24-timers abonnement
Trondheim Bysykkel byr på en spesialpris på kr 25 (ordinærpris kr 49) for et 24timers abonnement slik at besøkende enkelt kan sykle fra det ene til det andre arrangement. Mer info finner du her

Programhefter kan hentes i Turistinformasjonen i Nordre gate 11. mellom 09.00 – 18.00.

Programmet er også tilgjengelig her, på  TRD,events og Kulturnatt Trondheim sin facebookside. Følg oss på Instagram!