24 KJAPPE
14. mars 2020 09:53

UD fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land

Utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april.

– Vi står i en alvorlig og stadig mer uforutsigbar situasjon. Vår prioritet er å ivareta liv og helse. Det krever ekstraordinære grep. Situasjonen endrer seg raskt i mange land, og derfor fraråder vi reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, sier statsminister Erna Solberg (H).

11. mars 2020 10:59

Videregående skole i Levanger stengt ut uka etter at elev er koronasmittet

Levanger videregående skole er stengt ut uka etter at en elev er smittet av koronaviruset. Kommuneoverlege anbefaler at samlinger med over 30 personer avlyses.

– Dette er snakk om en elev som kommer fra Frosta. Eleven var sist på skolen i forrige uke, sier rektor Knut Bergdal ved Levanger videregående skole til Trønder-Avisa.

Etter samråd med fylkesdirektøren for utdanning og kommunelegen er det besluttet å stenge skolen.

– Alle elever og lærere er sendt hjem. Det betyr ikke at de er i karantene, sier Bergdal.

Kun et fåtall av elever vil bli satt i karantene, opplyser Bergdal. Det er elever som var i kontakt med den smittede eleven da han sist var på skolen i forrige uke.

Kommuneoverlege Tommy Aune Rehn sier til samme avis at totalt 18 personer er testet i Levanger kommune de to siste dagene, uten at det så langt har kommet melding om positive prøver.

Han anbefaler også at alle samlinger i offentlig eller privat regi med over 30 personer avlyses i Levanger.

– Bakgrunnen for vår anbefaling er vurderinger gjort av FHI og Helsedirektoratet , samt vurdering av kommuneledelse og kommuneoverlege vedrørende lokal smittesituasjon, skriver Levanger kommune på sine hjemmesider onsdag.

(©NTB)

26. februar 2020 15:14

Forbrukerrådet om virusutbruddet: Dette er dine reiserettigheter

Mange er redde for at ferieturen skal gå i vasken på grunn av virusutbruddet, opplyser Forbrukerrådet. Men man står ikke uten rettigheter.

Forbrukerrådet opplyser at de har snakket med flere forbrukere som frykter at utbruddet av covid-19-viruset skal ramme ferieplanene.

– Vi skjønner at mange er bekymret, og folk bør tenke over om de trenger å reise. Følg med på nyhetene, og sjekk mulighetene for å avbestille hos forsikringsselskapet, turoperatør, flyselskap og overnattingssted, sier jurist Caroline Skarderud i Forbrukerrådet.

Flere rettigheter

Forbrukerrådet opplyser at du har flere rettigheter før du reiser og har også tips til dem som vurderer å kansellere ferieplanene:

* For flybilletter i økonomiklassen er det ingen avbestilling, uansett grunn. Men ta kontakt med flyselskapet. Flere flyselskaper kansellerte likevel reiser til Kina da utbruddet kom. I alle tilfeller har du rett på avgifter tilbake, hvis du velger å ikke fly.

* Har du kjøpt overnatting uten avbestillingsmulighet, er pengene tapt. Et tips er å ta kontakt og be om å reise på et senere tidspunkt når ting har roet seg.

Dekker ikke smittefrykt

Før du reiser har du også følgende rettigheter:

* Har du bestilt en tradisjonell pakkereise, kan du avbestille og få tilbake pengene, hvis reisen går et sted Utenriksdepartementet (UD) fraråder å reise til. Tradisjonelle pakkereiser gir deg også rett til å avbestille mot et gebyr. Det blir større jo nærmere reisetidspunktet det er.

* I utgangspunktet dekker ikke reiseforsikringer frykt for smitte, men avbestilling hvis UD fraråder innreise. De fleste reiseforsikringsselskapene dekker i dag avbestilling for reiser til hele Kina, mens noen åpner kun for avbestilling til de mest utsatte stedene. Vi anbefaler at du sjekker med ditt reiseforsikringsselskap og ser hva de tilbyr. Vær ute i god tid, sier Skarderud.

– Følg UDs reiseinformasjon

Du har også noen rettigheter under reise.

* Har du kjøpt en tradisjonell pakkereise, har du rett på assistanse på reisestedet. De vil kunne forholde seg til myndigheter og andre, om det er snakk om for eksempel karantene.

* Blir du syk, må du ta kontakt med selskapet som har utstedt reiseforsikringen din.

Forbrukerrådet anbefaler i tillegg reisende å følge UDs reiseinformasjon og registrere seg på UDs nettside reiseregistrering.no.

Ut over det anbefaler Forbrukerrådet reisende til EU/EØS-land om å ha med seg Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i disse landene på samme vilkår som landets egne borgere.

(©NTB)

26. februar 2020 14:15

Norske bedrifter rammes av det nye koronaviruset

NTB-Markus Weisser

Norske bedrifter påvirkes allerede negativt av covid-19-viruset, opplyser NHO. Organisasjonen mener det er et spørsmål om tid før smitten rammer også i Norge.

– Det er ikke sykdommen i seg selv som rammer økonomisk. Det er tiltakene som rammer, eksempelvis Kinas stengte fabrikker, reiserestriksjoner og krav om å isolere folk, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til NTB.

Norske bedrifter i Kina er blant dem som rammes, ifølge Dørum.

– Det man kan si med ganske stor sikkerhet, er at det ikke er noen norske bedrifter i Kina som ikke er påvirket direkte eller indirekte av viruset. Hvis man ser på den økonomiske aktiviteten i Kina, er det indikasjoner på en kraftig oppbremsing. Det har gått i stå flere steder, sier Dørum, som i NHO har ansvar for samfunnsøkonomisk analyse.

Usikkerhet påvirker

Viruset rammer også norske bedrifter med verdikjeder der Kina spiller en rolle.

– Kina er svært viktig i en rekke globale verdikjeder som Norge er en del av. Ferdigvarer består av vareinnsats fra en rekke land, og når det stopper opp ett sted i kjeden, blir det også stans andre steder, sier Dørum.

Han trekker også fram at usikkerhet om hvordan utbruddet vil utvikle seg, har en negativ effekt.

– Vi vet ikke hva som vil skje framover, men usikkerhet har en åpenbar effekt – det gjør at folk utsetter forbruk og at bedrifter utsetter investeringer. I tillegg påvirker usikkerhet finansmarkedene, sier han.

– Vil ramme i Norge

Sjeføkonomen mener det bare er et spørsmål om tid før viruset rammer også i Norge.

– Hvordan smitte i Norge vil påvirke norsk økonomi, kommer an på de nasjonale tiltakene, om bedrifter sender folk hjem, og om vi holder hodet kaldt. Det er som sagt ikke sykdommen som rammer økonomien, det er tiltakene, understreker Dørum.

Han peker også på at Kina er verdens nest største økonomi. Når det går dårligere i Kina, drar det derfor aktiviteten ned i resten av verden, noe som også rammer Norge.

– Det treffer ikke Norge direkte, men indirekte gjennom lavere aktivitet globalt, sier Dørum.

Norge importerer i tillegg store mengder varer fra Kina, blant annet sko, klær og elektronikk.

– På sikt kan virusutbruddet derfor påvirke butikkomsetningen og prisen på varer i Norge, men vi ser ikke tegn til det ennå, sier sjeføkonomen.

(©NTB)

21. februar 2020 08:43

Politiet rykket ut til skadd person på Lademoen

Operasjonsleder Ellen Maria Brende sier til NTB at politiet fant personen på adressen, fremdeles ved bevissthet, men at skadeomfanget og hva som har skjedd er uklart.

Ifølge Adresseavisen er det en mann i 60-åra.

– Vi fikk inn meldingen klokka 22.40 om at han er skadd, så vi sender patruljer og finner den skadde, uten videre dramatikk. Vi har sendt vedkommende videre til St. Olavs hospital for behandling, mens vi er på Lademoen og gjør flere undersøkelser sier Brende.

Hun bekrefter at politiet rykket ut med flere patruljer.

19. februar 2020 18:28

Ingen streik blant Domino’s Pizza-arbeidere i Trondheim

Faren for streik blant flere Domino’s Pizza-arbeidere i Trondheim er over fordi de har blitt enige med arbeidsgiver om en tariffavtale.

Det melder FriFagbevegelse onsdag.

Totalt 18 ansatte ved Dominos Pizza-avdelingene på Lerkendal og Moholt truet med å streike i forbindelse med kravet om en tariffavtale med franchisetaker Rype AS.

En tariffavtale for avdelingen på Lerkendal er nå signert, og en avtale som omfatter de ansatte på Moholt er trolig på plass i løpet av en ukes tid, skriver FriFagbevegelse.

De 18 som krevde en tariffavtale, er organisert i Fellesforbundet. Alle er mellom 18 og 30 år gamle, og 15 av dem er studenter.

(©NTB)

14. februar 2020 10:00

Bankene økte renteinntektene med åtte milliarder kroner i fjor

Bankene tjente i fjor 90,3 milliarder kroner i rente. Det er en økning på åtte milliarder kroner fra 2018.

Bankenes rentenetto, som er differansen mellom renteinntekter og rentekostnader, endte i fjor på 90,3 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dermed økte nettoen med 8,9 prosent fra 2018. Årsaken til økningen skyldes at renteinntektene økte mer enn rentekostnadene.

I løpet av 2019 økte Norges Bank styringsrenta fra 0,75 prosent ved begynnelsen av året til 1,5 prosent ved årets slutt. Det gjorde at bankene også satte opp sine utlånsrenter.

Bankenes resultat før andre inntekter og kostnader i 2019 var på 62,2 milliarder kroner. Totalresultatet var 61,8 milliarder kroner, mens andre inntekter og kostnader utgjorde minus 0,6 milliarder kroner.

(©NTB)

13. februar 2020 10:55

Tesla tilbakekaller 1.000 biler i Norge

1.000 norske biler av typen Model X tilbakekalles av Tesla. 15.000 biler er også tilbakekalt i Canada og USA.

Årsaken er et potensielt problem som kan føre til at et servostyringen ikke fungerer, noe som kan føre til at det blir vanskeligere å styre, skriver E24.

Bilene er trygge å kjøre i mellomtiden, opplyser kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland.

– Vi har kontaktet eierne det gjelder i Norge, og straks vi får inn deler, så blir de kalt inn til service, sier Roland.

Til sammen er det rundt 50.000 Tesla-biler i Norge.

(©NTB)

13. februar 2020 10:51

Tine vurderer å legge ned flere meierier – 150 kan miste jobben

– Vi har to valg: Det er enten å investere i et anlegg eller å avvikle anlegget. Vi er ærlige med de ansatte om at nedleggelse kan bli et tema, sier konsernsjef Gunnar Hovland i Tine til NTB.

Klokken 8.30 torsdag ble 149 ansatte ved Tines meierier i Tana, Alta og på Sem utenfor Tønsberg informert på allmøter om at jobbene deres kan stå i fare. De neste åtte-tolv ukene skal Tine utrede fremtiden til de tre anleggene.

Det kan bety at ett eller flere av meieriene legges ned, men det kan også bety at Tine kommer fram til at de vil investere i anleggene.

Skal spare én milliard

Tine gikk i fjor høst ut og sa at de skal spare én milliard kroner og kutte 400 årsverk, som tilsvarer rundt 10 prosent av de ansatte, i løpet av 2021.

Årsaken er blant annet at melkeforbruket blant nordmenn har falt kraftig i mange år. De siste 40 årene har melkeforbruket falt med over nesten 100 liter per nordmann. Bare i løpet av de siste ti årene har det årlige forbruket falt med 17 liter.

Anleggene som nå skal utredes, produserer blant annet konsummelk.

I tillegg har bortfallet av eksportstøtten til Jarlsberg-ost gjort at Tine har besluttet å flytte produksjonen til utenlandsmarkedet til Irland.

Konkurransen fra andre aktører har også blitt hardere de siste årene.

Tine skal dessuten vurdere effektene på logistikkostnadene av en mulig flytting av meieriet og sentrallageret i Harstad nærmere E6, som ligger rundt 10 mil unna. Det skal også gjennomføres en konseptstudie for å se om mindre anlegg i Tine-systemet kan drives kostnadseffektivt nok, hvor anlegget i Kristiansand blir pilotprosjekt.

Hovland sier at de har anslag på hvor mye de kan spare på endringene de nå skal utrede, men han vil ikke gå ut med hvor mye det er snakk om.

– Dette er tall som ennå ikke er verifisert, sier han.

Kan komme nye nedleggelser

Tine har allerede kuttet 170 av de 400 årsverkene som skal spares inn. Hovland understreker at endringer ved de tre meieriene de nå utreder, ikke nødvendigvis betyr at alle de ansatte her vil miste jobben.

– Ansatte kan få muligheter ved andre meierier, og det kan også være at deler av driften ved meieriene kan videreføres, sier han.

Forrige store nedleggingsrunde var i 2011, da meieriene i Sarpsborg, Sør-Odal i Innlandet, Fosheim i Valdres og Høgset i Møre og Romsdal ble lagt ned og 130 ansatte mistet jobben.

– Under den forrige rasjonaliseringen av de vanlige konsummelkanleggene våre hadde vi et forbruk som var 80 millioner liter høyere enn i dag. Det tilsvarer ganske mange meierianlegg.

– Betyr det at det kan komme enda en ny nedleggelsesrunde i løpet av de neste årene?

– Ja. Vi må fortsette å tilpasse oss forbruksmønsteret, sier Hovland.

Han understreker at Tine også investerer og bemanner opp flere steder. De siste ti årene har Tine investert rundt 12 milliarder kroner i nye og eksisterende anlegg.

Forberedt på reaksjoner

I dag er det 115 ansatte på meieriet på Sem, 21 i Tana og 13 i Alta.

Selv om begge meieriene i Finnmark nå er i spill, er Hovland klar på at Tine ikke vil trekke seg helt ut.

– Det er voldsomme avstander der oppe, så vi kommer uansett til å ha en tilstedeværelse der oppe.

Tine-sjefen er forberedt på at det kan komme reaksjoner.

– Det er alltid dilemmaet når man gjør sånne ting. Men vi må investere i det som har fremtiden foran seg, og vi må rasjonalisere der det er overkapasitet. Vi er nødt til å sikre næringsgrunnlaget for 8.000 melkeprodusenter over hele landet, sier Hovland.

– Vi har laget gode avtaler

Konserntillitsvalgt Tor Arne Johansen har forståelse for at Tine må spare.

– Det er en betydelig nedgang i salg av Tine-melk, og i all hovedsak skyldes dette økt konkurranse, og at forbrukerne drikker mindre melk, sier Johansen

Han er klar på at ingen ting er bestemt.

– Det er lang tradisjon i Tine for å involvere ansattes tillitsvalgte i alle typer prosjekter. Vi har allerede laget gode avtaler om bred involvering av både sentrale og lokale tillitsvalgte også i disse prosjektene, sier han.

(©NTB)

12. februar 2020 14:45

Krekars advokat vil begjære midlertidig forføyning

Rettsmøte for behandling av vilkårene for utlevering av Najumuddin Faraj Ahmad. Forvarer Brynjar Meling tv. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Advokat Brynjar Meling varsler en omfattende klage på departementets beslutning om utlevering av mulla Krekar.

– Vi er allerede i gang med å forberede en midlertidig forføyning og stevning til Oslo tingrett på det endelige vedtaket fra departementet, sier Meling til NTB.

Formålet med en midlertidig forføyning vil være å sikre at utleveringen av mulla Krekar ikke effektueres før man har fått en rettslig prøving av vedtaket, utdyper advokaten overfor Rett24.

Meling har tidligere sagt at han om nødvendig vil ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Advokaten sier han ikke er overrasket over departementets vedtak i saken.

– Men samtidig hadde man jo håpt at når man hadde fått vasket rent ukulturen fra Fremskrittspartiet fra Justisdepartementets kontorer, så ville det komme et vedtak tuftet på rettssikkerhet og Norges forpliktelser etter Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Meling til NTB.

Advokaten har nå tre ukers frist til å klage på vedtaket. De ukene vil han bruke godt.

– Det vil bli utarbeidet en så omfattende klage at det ikke vil kunne sitte én statsråd rundt det bordet som har vært med og tatt den beslutningen, som kan si at vi visste ikke bedre.

(©NTB)

11. februar 2020 15:04

Trønder-Avisa dumper Polaris

Trønder-Avisa sier takk og farvel til Polaris og har signert en ti år lang samarbeidsavtale med Amedia. – Vi er overbevist om at Amedia er en riktig samarbeidspartner for å sikre kraft i den digitale transformasjonen vi fortsatt står midt oppe i, sier styreleder Kolbjørn Almlid i en pressemelding.

10. februar 2020 15:15

Døde dyr funnet i fjøs i Trøndelag

Politiet flere døde dyr da de aksjonerte på en gård i Overhalla i Trøndelag fredag. Mattilsynet har nå overtatt omsorgen for besetningen på gården.

– Vi ble kontaktet om en sak fredag, og politiet var da på gården. Under besøket kom det for en dag uregelmessigheter med husdyrholdet. Basert på funn som ble gjort på stedet, valgte vi å igangsette en etterforskning, sier politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt til Namdalsavisa.

Avisa skriver at det trolig vil komme en anmeldelse for brudd på dyrevelferdsloven fra Mattilsynet i løpet av mandag.

10. februar 2020 13:32

Widerøe-avganger i Troms og Finnmark innstilt resten av dagen på grunn ekstremt lavtrykk

Som følge av ekstremt lavtrykk, innstiller Widerøe alle avganger til og fra Bodø til klokka 18 mandag. Avganger i Troms og Finnmark er innstilt ut dagen.

Eneste unntak er rutene Tromsø-Bergen og Bodø-Bergen som trafikkeres med større flytyper.

Aldri tidligere har Widerøe måttet kansellere avganger på grunn av lavt lufttrykk.

– Jeg har snakket med erfarne piloter hos oss. De har aldri opplevd dette tidligere, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli til NTB.

(©NTB)

10. februar 2020 10:59

Fastrenten stiger i Lånekassa

Satsene øker noe for fastrente i Lånekassen fra 1. mars. Færre og færre velger å binde renta.

De tre fastrentesatsene går alle opp litt. For tre års bindingstid er ny sats 2,696 prosent, fem år er 2,804 prosent og ti år er 2,852 prosent.

Fastrenten er dermed høyere enn den flytende renten, som ligger på 2,628 prosent.

Mer enn ni av ti velger flytende rente. I fjor valgte bare 1.500 Lånekasse-kunder fastrente, mens tallet var 23.000 så sent som i 2015.

(©NTB)

7. februar 2020 13:01

Tidligere Nortura-ansatt tiltalt for grov korrupsjon

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

En tidligere salgsleder i Nortura er tiltalt for å ha krevd eller mottatt bestikkelser fra kunder. To andre personer er også tiltalt i saken.

I tillegg har Økokrim ilagt et selskap et bot på 3 millioner kroner, i tillegg til at 1 million kroner inndras.

Ifølge Økokrim krevde eller mottok den tidligere salgslederen bestikkelser fra kunder for til sammen 900.000 kroner. De to andre er tiltalt for å ha gitt eller tilbudt bestikkelser på henholdsvis 850.000 kroner og 30.000 kroner.

Nortura er ikke mistenkt i saken, understreker Økokrim.

4. februar 2020 20:46

To tenåringsjenter tiltalt for grov voldtekt av 12 år gammel gutt

To jenter som var 18 og 19 år på gjerningstidspunktet, er i Sarpsborg tingrett tiltalt for å ha voldtatt en 12 år gammel gutt.

Hendelsen skal ha skjedd i et hus utenfor Sarpsborg sentrum 1. mai i fjor, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

De to skal begge først ha voldtatt gutten. Deretter skal den ene av dem ha filmet mens den andre forgrep seg på gutten. Videoen ble sendt til en annen jente, ifølge tiltalen.

Voldtekten regnes som grov fordi det legges vekt på at den var begått av flere i fellesskap, ifølge påtalemyndigheten.

De to jentene, som nå begge er 19 år gamle, må møte i retten 25. mars. Det er satt av tre dager til saken.

(©NTB)

2. februar 2020 13:27

To personer omkom i lastebilkollisjon på E6 i Snåsa

To lastebiler har kollidert på E6 i Snåsa i Trøndelag. En av dem står i brann, og politiet bekrefter at det dreier seg om en dødsulykke.
Foto: Lars Lilleby Macedo / NTB scanpix

To lastebiler har kollidert på E6 i Snåsa i Trøndelag. En av dem tok fyr, og politiet bekrefter at de to lastebilførerne er omkommet.

En av dem er utenlandsk statsborger. Den andre omkomne er hjemmehørende i Steinkjer kommune. Vedkommendes pårørende er varslet, opplyser politiet til NTB.

Meldingen om ulykken, som skjedde ved Hammer, kom søndag formiddag klokken 10.43.

En tredje person er fraktet til sykehus. Skadeomfanget er ukjent.

– En personbil var involvert i ulykken, men det er uklart hvilken rolle den har hatt og om personen satt i personbilen eller var passasjer i en av lastebilene, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Trøndelag politidistrikt.

– Det er ingenting som tilsier at det er spesielt utfordrende kjøreforhold på steder, legger operasjonslederen til.

E6 er stengt ved Hammersaunet mellom Steinkjer og Grong. Det er omkjøring via fylkesvei 763 Sørsidevegen eller fylkesvei 17, opplyser Vegtrafikksentralen.

Veien kommer til å være stengt i lang tid, varsler politiet.

1. februar 2020 11:29

Redd Barna ber UD kontakte norske mødre i Syria

Selv om fire norske kvinner med barn født i Den islamske staten (IS) ikke har bedt om bistand, ber Redd Barna UD om å kontakte dem.

De fire kvinnene er internert i to ulike leirer i Nord-Syria, og barna kan bli norske statsborgere dersom slektskap kan bevises med DNA-prøve, skriver VG.

Generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna sier at organisasjonen er kjent med at de gjenværende kvinnene ikke har bedt om å få komme til Norge.

– Samtidig frykter vi at kvinnene ikke er godt nok kjent med hvilke rettigheter barna og de selv har, og vi håper Norge aktivt jobber for å gi dem nødvendig informasjon og støtte til å få hjelp, sier generalsekretæren.

(©NTB)