24 KJAPPE
26. september 2017 13:30

NTB sendte ut nekrolog om kong Harald ved en feil

Under en rutinemessig oppdatering av en nekrolog om kong Harald ble den sendt ut ved en feil.

NTB beklager på det sterkeste feilen.

– Det er svært beklagelig at vi sendte ut en feil melding om kongens død. Alle i NTB er veldig lei seg for at dette skjedde, sier NTBs sjefredaktør og administrerende direktør Mads Yngve Storvik.

Redaksjonen har bakgrunnssaker og nekrologer om en rekke kjente personer liggende i en egen mappe. Ved jevne mellomrom oppdateres disse. Det var i forbindelse med en slik oppdatering saken ble sendt ut ved en feil.

– Alt tyder på at det er en teknisk feil, og vi ettergår nå våre systemer for å finne ut hva som sviktet. Normalt skal en melding gjennom flere redaksjonelle ledd før den går ut på linjene våre, sier Storvik.

Han sier at NTB oppdaterer rutinemessig omtaler av kjente personligheter når det er ledige øyeblikk.

– Oppdateringen av nekrologen om kongen var utelukkende en rutinemessig gjennomgang. Dessverre førte oppdateringen til at saken gikk ut på våre linjer. Vi beklager på det sterkeste overfor kong Harald, sier Storvik.

Ved Slottet forsikrer man at alt står bra til med kongen.

– Jeg skjønner at NTB har gjort det ved en feiltakelse, og kongen er i fin form, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til Nettavisen.

26. september 2017 07:28

Ap-veteran: – Giske har posisjonert seg som statsminister

Oslo 20170912.
Sentralstyremedlem Trond Giske på vei til Aps sentralstyremøte på Youngstorget dagen etter valgnederlaget.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Nå har han posisjonert seg sånn at han er den neste i linjen til å til å bli statsminister. Hvis Giske ønsker å bli det, er han nå posisjonert der han skal være. Og han er ikke mitt førstevalg, sier Grethe G. Fossum til Dagens Næringsliv.

Etter at det ble klart at Giske overtar for Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson har flere tidligere Ap-politikere gitt uttrykk for sinne, skuffelse og frustrasjon i sosiale medier. Fossum som satt i tolv år på Stortinget for Ap fram til 2005, og i Arbeiderpartiets sentralstyre i åtte år fram til 2000, er en av dem.

– Jeg syns ikke dette er taklet noe spesielt godt. Det har vært en klossete behandling av saken, sier Fossum. Hun mener blant annet Giske burde sagt nei til posisjonen for å unngå støy og slippe fram Marthinsen.

Ifølge avisen har Fossum på Facebook kalt Giske «maktsyk» og skrevet at hun tror «kvinnene i Ap er så sinte at de aldri vil ha Trond Giske som statsminister».

Giske sier til avisen at han trakk seg til fordel for en kvinne i forbindelse med nestledervalget i 2002, i motsetning til hva Fossum har hevdet på Facebook.

25. september 2017 21:56

Trøndelagsutstillingen: Debutantprisen til Hanna Fauske

Vinner av årets debutantpris på Trøndelagsutstillingen ble Hanna Fauske, som stiller ut med med videoverket «Søstersøster». Foto: Trøndelagsutstillingen

Mer enn 200 publikummere var til stede på åpningen av den 41. Trøndelagsutstillingen lørdag kveld.

Under åpningskvelden på Trøndelag Senter for Samtidskunst ble tre av Trøndelagsutstillingens årlige priser offentliggjort.

10 av 32 kunstnere som deltar på årets trønderske høstutstilling er debutanter.

En av dem er Hanna Fauske, som lørdag mottok årets debutantpris for videoverket ”Søstersøster”.

En søster vet vi jo hva er, men hva er en Søstersøster?

Hanna Fauske (f.1988) har en Bachelorgrad fra NTNU, Kunstakademiet i Trondheim, og hun både bor og arbeider i byen.

Fauske mottok et stipend på kr. 10.000 og en plakett.

Prisen ble delt ut av Trøndelag Bildende Kunstnere, og styreleder Ellen Sofie Griegel sier følgende i sin begrunnelse for hvorfor nettopp Fauske får debutantprisen:

En søster vet vi jo hva er, men hva er en Søstersøster?

I møte med Hanna Fauske sitt videoverk, er det første som slår meg «HVA er dette?» og samtidig «Æsj». Selv om video-loopen varer i knappe tre minutter, er det er nesten fysisk ubehagelig både å se og høre på. Når noe gjør meg nysgjerrig og litt irritert, må jeg til bunns i hvorfor! Hanna har laget sitt eget absurde univers hvor hun henter frem handlinger, personer og objekter. Det er noe eget og upretensiøst over prosjektet som får meg til å le.

Trøndelagsutstillingen kan oppleves på Trøndelag Senter for Samtidskunst fram til 15.oktober.

I perioden 28.oktober – 19.november flytter utstillingen til Stjørdal og Galleri Kimen.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

25. september 2017 20:34

25-åring nekter straffskyld for drapet på sin egen far i Steinkjer

En 25 år gammel mann som er tiltalt for å ha drept sin egen far i mars i år, møtte mandag i Inntrøndelag tingrett.

Mannen er tiltalt for å ha slått faren sin i hodet med en stein på åpen gate 30. mars i år. Mannen i 60-årene døde utenfor familiens hus i Steinkjer.

25-åringen nekter straffskyld.

– Dette svaret handler blant annet om spørsmålet om tilregnelighet, sa mannens forsvarer, advokat Rolf Christensen, like etter at hans klient hadde svart på hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet, skriver NRK.

Vet ikke hvorfor

25-åringen forklarte seg i retten mandag. Han sa ifølge NRK at han hadde slitt med mange tanker i hodet i tiden rundt 30. mars, men at han aldri hadde tenkt tanken på å ta livet av noen.

Ifølge Adresseavisen har tiltalte vært tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus etter drapet i mars i år. Der fikk han diagnosen paranoid schizofreni.

I retten kom det også fram at familien flere ganger før den tid hadde forsøkt å få sønnen tvangsinnlagt, men at de følte at de ikke hadde blitt hørt.

– Vi så at han var syk, men ble ikke forstått, sa moren, som ifølge Adresseavisen beskriver tiltalte som en snill gutt som i oppveksten hadde et godt forhold både til sin far og resten av familien.

Endret atferd

Samme dag som drapet fant sted, skal tiltalte ha forsøkt å rekruttere kolleger inn i menigheten Jehovas vitner og blitt sendt hjem fra jobb på grunn av dette.

Litt senere samme dag skal tiltalte ha sagt opp jobben, skriver NRK.

Broren til tiltalte kom til stedet da faren lå på bakken, og han fortalte retten at han måtte holde broren sin nede, og at ting som ble sagt, ikke hang på greip.

Rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at 25-åringen var i psykose da drapet skjedde, og påtalemyndigheten mener han må dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Hovedproblemstillingen i straffesaken blir dermed hvorvidt vilkåret for å dømme mannen til tvungent psykisk helsevern er oppfylt.

(©NTB)

25. september 2017 09:27

Snusprodusent saksøker Staten

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den norske lovendringen som førte til at alle tobakks- og snusprodukter må ha en nøytral innpakning fra 1. juli i år, skal nå prøves i retten.

Mandag møtes den svenske snusprodusenten Swedish Match og representanter fra norske myndigheter i retten etter at det svenske selskapet har saksøkt Staten for å slippe å innføre standardiserte pakninger.

Loven ble innført i år, men tobakksprodusentene har fått ett års frist på seg og har altså fram til 1. juli 2018 på å innføre en nøytral emballasje på tobakk- og snusprodukter.

Det er satt av hele fem dager hos Oslo byfogdembete til å behandle den svenske tobakksprodusentenes krav om en midlertidig forføyning når det gjelder snusprodukter. Det er denne forføyningen som nå skal behandles.

– Bryter EØS-regler

Selskapet mener påbudet fra regjeringen er en ulovlig handelsrestriksjon i strid med EØS-avtalen, og mener derfor at innføringen av lovendringen må utsettes i påvente av resultatet av selve rettssaken i tingretten – en sak som ennå ikke er berammet.

– En så inngripende regulering som standardiserte forpakninger utgjør, står ikke i proporsjon til de eventuelle helserisikoene som er knyttet til snus, har talsmann for Swedish Match, Patrik Hildingsson, tidligere i sommer sagt til VG.

Helseminister Bent Høie (H) sa i forbindelse med at Stortinget vedtok hans forslag i sommer at han ikke var overrasket over søksmål fra tobakksindustrien, som han tok med stor ro.

– Det har de også gjort mot Australia, Frankrike og Storbritannia – og tapt alle steder, konstaterte han overfor VG.

– Ikke overrasket

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, er heller ikke er overrasket over tobakksindustrien går rettens vei.

– Det er et kjent taktisk spill for å trenere et politisk vedtak som vil sørge for at færre unge starter med snus, sier hun i en pressemelding. Kreftforeningen er Statens partshjelp i saken.

Ryel mener at dersom tobakksindustrien ikke får lov til å spille på unges følelser, så vil langt færre starte med tobakk. Hun viser til at det nettopp er erfaringene fra andre land som forbyr produsentene å ha emballasje som spiller på image, at nøytrale pakninger virker.

Røyking blant unge har gått jevnt nedover det siste tiåret samtidig som bruken av snus har gått oppover. En tredel av unge menn og i underkant av hver fjerde unge kvinne snuser. Hvert år starter over 10.000 unge i Norge med å bruke snus.

(©NTB)

24. september 2017 22:45

Leila Bayat ble straffet med 80 piskeslag, nå har hun hatt møte med den norske ambassaden

Den norske ambassaden i Teheran har søndag hatt et møte med Leila Bayat, kvinnen som ble utvist fra Norge i mars og straffet med piskeslag tirsdag.

Møtet skal ifølge TV 2 ha vart i fem timer, og temaet for møtet var dokumentene som skal bevise at hun ble pisket for å ha drukket alkohol. I tillegg til hennes iranske advokat deltok også hennes norske advokat, Preben Kløvfjell, via Skype fra Oslo.

– Etter at vi sendte en begjæring til Utlendingsnemnda (UNE) om omgjøring har UNE og ambassaden tatt tak i saken, og vi har i dag hatt et møte med ambassaden og klient, sier han.

Kløvfjell er fornøyd med at norske myndigheter har handlet så raskt. Han har sendt en begjæring til UNE om å omgjøre utvisningsvedtaket så fort som mulig.

Bayat kom til Norge i 2009 og hadde med seg dommen på 80 piskeslag for å ha drukket alkohol. Likevel fikk hun avslag på asylsøknaden fordi UNE mente hun hadde fabrikkert dommen. Det ble derfor vurdert som trygt for 36-åringen å bli sendt tilbake til Iran.

Men tirsdag kom opplysningene om at iranske myndigheter hadde gjennomført dommen og gitt henne 80 piskeslag. Dette ble dokumentert med bilder og videoer av ryggen til kvinnen.

Både hennes egen advokat og flere iranske og norske menneskerettighetsadvokater frykter at offentliggjøringen av bildene kan gjøre at hun kan bli dømt til fengselsstraff og flere piskeslag for propaganda mot regimet.

(©NTB)

24. september 2017 20:51

Støre: – Mitt valg å erstatte Marthinsen med Giske

 Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det var hans valg å sette inn Trond Giske i finanskomiteen.

Det skapte stor debatt da det ble kjent at Marianne Marthinsen blir erstattet av Trond Giske som finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Søndag sier partileder Jonas Gahr Støre til NRK at beslutningen var hans.

– Dette var mitt valg. Jeg er partileder, og jeg har et avgjørende ord når det gjelder hvordan mine nestledere skal jobbe, sier Støre.

Han sier han ikke kjenner seg igjen når debatten de siste dagene blir beskrevet som et opprør i partiet. Støre mener det var riktig å sette inn nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske på feltene arbeid og finans.

– Jeg synes det var den beste bruken av våre to dyktige nestledere. Finans og arbeid vil dekke våre hovedfelt. Som partileder mener jeg det er riktig å si hva jeg foretrekker, og det har valgkomiteen sluttet seg til, sier Støre.

Han roser Marthinsen og sier at hun kan få en sentral rolle også fremover.

– Hvis hun ønsker det, så vil hun få det. Hun er en av våre aller dyktigste politikere, og hun var mitt ønske til å etterfølge meg som finanspolitisk talsperson i 2014. Jeg har vært veldig stolt av arbeidet hun har gjort, og håper vi får henne med på laget for fullt, sier Ap-lederen.

(©NTB)

24. september 2017 11:42

PST: Dobbelt så mange terrorangrep i Europa så langt i år som i 2014

PST får stadige større utfordringer med å avklare europeiske terrornettverks bånd til Norge, på grunn av det store omfanget, skriver VG.

– Vi skal vurdere disse hendelsene vi også. Påvirker det oss? Er det noen forbindelse til Norge? Er det noen forbindelseslinjer eller telefonnummer? Har de som har gjort terror i London eller Paris også kontakter eller avtrykk i Norge? Det er vurderinger vi løper rundt for å gjøre, 24/7, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

PST teller ni angrep i Europa i 2014. Året etter var det 15. I 2016 kom det 21 angrep. Så langt i 2017 har PST registrert 18 gjennomførte angrep, dobbelt så mange som i 2014.

PST har siden begynnelsen av april vurdert det som «sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge».

– Vi kommer med en ny vurdering om ikke altfor lenge i forbindelse med vår nasjonale trusselvurdering i begynnelsen av januar. Så får vi se hvordan det ligger an da, sier Bjørnland.

(©NTB)

23. september 2017 13:56

Undersøkelse: Én av fire har prøvd cannabis

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En firedel av Norges befolkning har prøvd cannabis. 3 prosent bruker det jevnlig, viser en ny undersøkelse.  

Det er YouGov som har utført en landsdekkende undersøkelse for Rustelefonen for nordmenn mellom 16 og 74 år. Hver tiende nordmann sier de har prøvd cannabis én gang, mens 14 prosent sier de har prøvd flere ganger.

Cannabis er det rusmiddelet Rustelefonen får flest henvendelser om, opplyser organisasjonen.

– Undersøkelsen bekrefter antakelsen om at det er blitt ganske vanlig å prøve det, og at det ikke lenger er så mye stigma forbundet med det å ha prøvd én eller flere ganger, sier Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder i Rustelefonen.

Blant 16-20-åringer sier 14 prosent at de har prøvd cannabis én eller flere ganger. I aldersgruppen 21–25 svarer 29 prosent det samme. Det er denne i gruppen flest svarer at de bruker cannabis ukentlig (4 prosent).

– Hyppig bruk av cannabis over tid kan medføre både avhengighet og diverse skadevirkninger. Et høyt forbruk vil blant annet kunne medføre svekkelse av kognitive funksjoner som hukommelse, konsentrasjon og innlæringsevne, advarer Johansen.

(©NTB)

22. september 2017 16:09

Ny sjanse til å oppleve Trondheim Jazzorkester med Chick Corea

Trondheim Jazzorkester spiller nok en gang sammen med Chock Corea under Jazzfest i mai 2018. Foto: Chick Corea Productions

Jazzfest slapp i dag nyheten om at det i mai neste år blir litt av en gjenforening når Trondheim Jazzorkester nok en gang inngår samarbeid med en av verdens mest berømte jazzpianister, Chick Corea.

Historien om Trondheim Jazzorkester og mirakelkonserten med Chick Corea på Moldejazz i 2000 trenger neppe noen nærmere presentasjon for det trønderske publikummet.

Året etter braksuksessen i Idrettens Hus i Molde reiste de landet rundt og spilte for fulle kulturhus i regi av Rikskonsertene.

  – Nå kan magien gjenoppleves i Olavshallen under Jazzfest i Trondheim.

Senere ble det både plateutgivelse og  prestisjefylte konserter i New York og Tokyo.

– Nå kan magien gjenoppleves i Olavshallen under Jazzfest i Trondheim. Vi gleder oss! forteller daglig leder av Jazzfest, Ernst-Wiggo Sandbakk.

I november 2016 ble jazzorkesteret som eneste utenlandske gjest invitert tilbake til New York for å spille på legendariske Blue Note Jazz Club i anledning Chick Coreas 75-årsdag.

– Resultatet var fire konserter i løpet av to kvelder med tvers igjennom magisk stemning! sier Sandbakk.

Billetter i salg her.

Lagre

22. september 2017 13:20

Trondheim kommune må betale dobbel leie i nye Spektrum

Den nye avtalen mellom Trondheim spektrum og kommunen, viser at kommunen skal betale dobbelt så mye i leie når den nye hallen står ferdig i 2019. Det vil si at kommunen skal leie halltid for 30 millioner kroner fra 1. desember 2019, melder NRK. 

– Her er det fastsatt en mye høyere leie for å finansiere utbyggingen eller utvidelsen av anlegget. Det kommer også den kommersielle virksomheten til gode, sier advokat Per Andreas Bjørgan, som er engasjert av Øya Velforening. 

Han jobbet tidligere 13 år i ESA, organet i Brussel som skal passe på at EØS-avtalen om forbud mot statsstøtte til kommersielle selskap blir fulgt.

Når det er inntektene fra den kommunale halleien som i høy grad skal finansiere byggingen, har Spektrum en konkurransefordel sammenlignet med andre kommersielle hallutleiere, mener den tidligere ESA-direktøren.

Rådmannen har liten tro på at de når frem med en klage til ESA om forbud mot statsstøtte til kommersielle selskap:

– Det kommuneadvokaten har funnet så langt, er det ingenting som tyder på kryssubsidiering så langt. Om så er det heller slik at næring subsidierer idretten, sier rådmann Morten Wolden.

22. september 2017 10:27

71-åring drepte ei skjære, må møte i retten

Henry Aaseth fra Elverum nekter å betale boten på 15.000 kroner for å ha drept en skjære med en rottefelle i fjor sommer. Nå må han møte i retten.

Aaseth (71) så seg i juli i fjor lei av at skjæra forsynte seg av jordbær i hagen hans og la et jordbær i rottefellen, forteller han til TV 2.

Siden det ikke er lov til å jakte skjære i Norge før 10 august, fikk 71-åringen like etter telefon fra politiet: han var anmeldt for skjæredrap, og da han tilsto ble han ilagt en bot på 15.000 kroner. Aaseth forklarte at han ikke kjente til jakttidene på skjære i Norge og nektet å betale boten.

Politiet mener også at skjæra ikke er felt på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte. Fredag må han dermed møte som tiltalt i retten.

– Det henger jo ikke på greip, med størrelsen på boten, for en skjære, sier Aaseth opprørt til TV 2.

(©NTB)

22. september 2017 08:26

NRK lager hørespill om 22. juli

Radioteateret lager fiksjonsserie i seks deler om hva som kunne blitt gjort annerledes i forkant av terrorangrepet 22. juli 2011.

– Jeg opplever at det er en viktig del av NRKs og Radioteatrets oppdrag å stille spørsmål ved og belyse viktige hendelser i vår samtid, sier radioteatersjef Gunhild Nymoen i en pressemelding.

Hørespillet «22. juli Hvordan kunne det skje?» handler om manglende evne og vilje i det byråkratiske og politiske livet i Norge til å gjøre de investeringene og ta de forholdsregler som burde ha vært gjort for å hindre det fatale som skjedde 22. juli, skriver NRK.

Støttegruppa 22. juli og AUF er varslet om prosjektet, og NRK sier det ikke har kommet noen innvendinger.

– De opplever konseptet som bra og mener vi trenger mer fokus på beredskapen, sier Nymoen.

Hørespillet begynner ti år før den skjebnesvangre dagen, og tar for seg terrorberedskap i Norge i etterkant av terrorangrepet i USA 11 september.

Manuset er skrevet av Mathias Calmeyer, og i serien får en mann får i oppdrag å sikre Norge mot terror. Fra 2001 til 2011 kjemper han for økt bemanning, opprustning av utstyr og stenging og sikring av bygg, men føler at det treneres hele tiden.

I arbeidet med hørespillet, har NRK i stor grad støttet seg på kritikken som fremkommer i Gjørv-rapporten fra 2012.

(©NTB)

22. september 2017 08:23

Pågrepet med kniv på utested i Trondheim sentrum

En mann i 20-årene ble natt til fredag pågrepet på et utested i Trondheim sentrum, etter at politiet fikk meldinger om at han hadde en kniv.

– Vi fikk melding fra et utested i sentrum om at flere gjester hadde observert en mann med kniv inne på utestedet. Politiet dro inn og pågrep mannen uten dramatikk, sier Trond Volden som er operasjonsleder i politiet, til Adresseavisen.

Det viste seg at mannen også var i besittelse av narkotika.

– Han er satt i arresten og vil bli avhørt. Han blir anmeldt for bæring av kniv og besittelse av narkotika, sier Volden.

Politiet fikk meldingen om mannen rett før klokken 2.00.

22. september 2017 07:51

Klassekampen sier opp avtalen med Ny Tid etter publisering av konspirasjonsteorier

Klassekampen sier opp distribusjonsavtalen med Ny Tid. – En slik avtale er pressefaglig komplisert, sier redaktør Bjørgulv Braanen.

I septemberutgaven av Ny Tid spekuleres det om den spanske regjeringen sto bak terrorangrepet i Barcelona i august, og om angrepet på World Trade Center i 2001 var en kontrollert sprengning. De omstridte artiklene skapte furore hos Klassekampens omkring 21.000 abonnenter. Nå bekrefter ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen at avtalen sies opp.

– Det dette oppslaget, sammen med redaktørens tro på konspirasjonsmiljøets påstander, likevel har vist for meg, er at denne typen distribusjonsavtale i seg selv er pressefaglig komplisert. Vi har ikke noe ønske om å begrense Ny Tids redaksjonelle frihet; den må være hel og ubeskåret, samtidig som vi heller ikke kan forplikte oss til å distribuere en avis helt uavhengig av hva den står for og representerer, skriver Braanen i en kommentar.

Flere av Klassekampens lesere har tatt til orde for at avisen skal slutte å distribuere månedsavisen Ny Tid.

Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter, har siden juni sittet som styremedlem i Ny Tid. Hun trakk seg fra styret mandag.

– Nå skilles våre veier, men vi ønsker Ny Tid lykke til videre på ferden. Det er god plass til oss begge i den norske pressefloraen, skriver Braanen.

22. september 2017 07:49

LO støtter forbud mot plagg som dekker ansiktet i skolen

 LO mener regjeringens lovforslag om forbud mot ansiktsdekkende plagg i skolen er et kraftig, men nødvendig virkemiddel.

I sitt høringssvar sier LO seg enig i målsettingen bak forslaget om å sikre åpenhet og god samhandling og kommunikasjon på arbeidsplassene. LO mener også at forslaget veier ulike hensyn opp mot hverandre både når det gjelder hvem som er omfattet av forbudet og hvordan det skal håndheves og sanksjoneres, skriver Fri Fagbevegelse.

12. juni la regjeringen fram forslaget. Det gjelder for hele utdanningsløpet i privat og offentlig sektor, fra barnehager til høyere utdanning.

LO påpeker at forbudet er et kraftig virkemiddel i sitt høringssvar.

– På den andre siden er bruk av religiøst begrunnede heldekkende hodeplagg en praksis som særlig rammer kvinner og kvinners frihet og likestilling, skriver LO i brevet til Kunnskapsdepartementet.

(©NTB)

21. september 2017 17:51

Listhaug vil til bunns i sak der utsendt kvinne skal ha blitt torturert i Iran

En 36 år gammel kvinne som ble sendt tilbake til Iran, skal tirsdag ha blitt tildelt 80 piskeslag i hjemlandet. Nå vil statsråd Sylvi Listhaug undersøke saken.

Leila Bayat kom til Norge i 2009 og hadde med seg en dom for å ha drukket alkohol. Straffen var 80 piskeslag hvis hun reiste tilbake til hjemlandet. Likevel fikk hun avslag på asylsøknaden fordi Utlendingsnemnda (UNE) mente hun hadde fabrikkert dommen. Det ble derfor vurdert som trygt for 36-åringen å bli sendt tilbake til Iran. I mars ble hun sendt tilbake til Iran, og tirsdag ble dommen fullbyrdet, melder TV 2.

– Det er forferdelig å se den brutale situasjonen Leila er havnet i og vite at dette er Norge skyld i, fordi vi ikke trodde på dommen – selv om den ble bekreftet, sier KrF-nestleder Kjell-Ingolf Ropstad til kanalen og legger til:

– Jeg håper at dette går inn på Erna Solberg og Sylvi Listhaug slik at de ser at vi er nødt til å gjøre endringer. For Norge kan ikke sende folk tilbake til tortur.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun forstår at folk nå ønsker å vite hva som har skjedd, og sier UNE har informert departementet om at de er i ferd med å undersøke saken.

– Jeg forstår at denne saken vekker reaksjoner hos folk, det gjør den også hos meg, skriver Listhaug på sin Facebook-side.

– Det er helt nødvendig å komme til bunns i dette, skriver Listhaug og understreker samtidig at hun som politiker ikke har noen befatning med avgjørelsene i enkeltsaker.

Ropstad mener Norge kan ha brutt menneskerettighetene ved å sende Leila Bayat tilbake til Iran.

21. september 2017 16:08

Ble filmet da han slo og skallet samboer på Solsiden

Det var på kvelden mandag 11. september at mannen i 20-årene og hans samboer dro til et serveringssted på Solsiden i Trondheim. I løpet av oppholdet utøvde mannen vold mot samboeren. Dette ble filmet av et overvåkningskamera på serveringsstedet, skriver Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

Mannen ble pågrepet dagen etter hendelsen og siktet for familievold. 13. september ble han fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett.