Det er torsdag og klokka er bare 15 på ettermiddagen. Konkurranseturnerne i Trondhjems Turnforening er godt i gang med den tre timer lange treningsøkta si.

– Kom igjen nå, ti repetisjoner til!

Sportslig leder Svein Axel Wickstrøm og hovedtrener Vio Lataretu har god kustus på utøverne sine, og under oppvarminga er det streng disiplin som gjelder.

Heldigvis er det også rom for både latter og humor.

-Turn er gøy, det er fart og bevegelse, og selv om jeg blir sliten blir jeg bare glad i hodet, sier en av jentene vi møter i hallen denne ettermiddagen.

Trondhjems Turnforening er byens eldste og har holdt til i Midtbyen siden 1863. 150 år etter starten er det like stor idrettsglede i den legendariske turnhallen under bakken i Prinsens gate 1. Mange av de som er trenere her i dag har vært i Trondhjems Turnforening siden de selv var små.

Sosialt og gøy

Styrke, oppvarming, uttøying, apparatøvelser. Det er mye å terpe på for konkurranseutøverne, uansett alder og nivå.

– Hvis vi ikke hører etter blir det tau! Og da må vi helt opp i taket, sier Andreas (11) og peker opp mot den høye himlingen i apparathallen i Prinsens gate 1.

Men blir du ikke bare sterkere av det da?

–Ja, det er sant, så det er jo egentlig bare bra da, sier han og får samtykke fra de andre guttene på fellestreninga denne ettermiddagen.

Guttene er i alderen 9-14, men har vært fast på trening siden før de begynte på skolen.

Image with visual paralax effect

BLIR STERK OG MYK: –Turn er både sosialt og gøy, du blir sterk og myk – og så kan du vise fram kule triks på skolen! 

Vio kommanderer dem ut på matta. Alt til ære for fotografen.

–Da tar vi håndstående, samle dere i en ring på midten!

Den rumenske turntreneren kom til Trondhjems Turnforening i 2013. Han har vært landslagsgymnast i Romania på juniornivå, og er en dreven og erfaren utøver av den allsidige idretten. Idag er han hovedtrener for gutteutøverne på konkurransepartiene.

Breddeidrett

Men ikke alle trenger å bli konkurranseturnere, mener Jorun Dahle Hals, sportslig leder for breddesiden i foreningen.

–Vi satser like mye på breddeidretten som på elitepartiene våre, forteller hun.

I likhet med alle de andre som er ansatt i den tradisjonsrike klubben, har hun selv drevet med turn da hun var yngre, og stepper til på treningsmatta når det trengs.

–Turn er bra for hele kroppen, men det aller beste er at det er en så allsidig og fleksibel idrett, og så er det en aktivitet som gir stor mestringsfølelse, sier hun – og snakker både på vegne av ungene, de voksne og seg selv.

Hun understreker at grunnlaget for all annen idrett eller aktivitet legges nettopp i gym og turn.

Åpen dag og mini-kurs

Med sine 1600 medlemmer har Trondhjems Turnforening plass til mange nye og gamle utøvere, og etter at de utvidet virksomheten med flunkende nytt anlegg i Granåsen i 2015, har de plass til flere som ønsker å prøve en av verdens mest atletiske idretter.

Image with visual paralax effect

FINPUSS MÅ TIL: Ringer, skranke, frittstående, bom. Øvelsene er mange og justeringer og finpuss må til. Her er det trenerne Axel og Vio som hjelper to av konkurranseturnerne i foreningen.

–Vi har også egne partier med voksenturn, det har faktisk blitt ganske populært i det siste, forteller hun.

Lørdag 20.mai arrangerer de åpen dag i turnhallen i Prinsens gate 1.

–Da kan du komme og prøve apparater, få omvisning i hallen, treffe oss som jobber her og få en liten smakebit av det vi tilbyr, sier Jorun.

Nytt av året er at de i mai og juni også arangerer mini-kurs.

–Hvis du har lyst til å prøve turn før du bestemmer deg om du skal gå et helt semester kan du bli med på tre ukers mini-kurs nå før sommeren, det kan være en fin måte å bli litt bedre kjent med oss og turnidretten på, sier hun.

I disse dager har hun sin fulle hyre med å koordinere påmeldingen til høstens partier, som starter mandag 22.mai via egen påmeldingslenke på nettsidene til Trondhjems Turnforening.

– Vi har tilbud for barn i alderen 2-90 år, så dette passer for alle, avslutter Jorun.

Image with visual paralax effect

TURNHALL MED HISTORIE: Trondhjems Turnforening ble stiftet i 1858, og er landets fjerde eldste idrettsforening. De har holdt til i Prinsens gate siden 1863, og driver fortsatt deler av sin virksomhet i den opprinnelige turnhallen. Dette er forøvrig landets eldste idrettsbygg som er bygget for idrett og fremdeles huser idretten.

Tekst og foto: Medvind Media

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre