Byens første, originale burgerbar har ikke lempet på ambisjonsnivået et sekund.

Tvert imot.

– Siden etableringen av den første SOT-restauranten har vi alltid sett framover og vært tidlig ute med å følge trendene fra andre deler av verden. 20. februar bygger vi om kjøkkenet og mekker burgerne på en helt ny måte.  For å løfte frem den uslåelige smaken av nykvernet burger, får du nå alle storfeburgere som to smashburgere ( kjøttet  formes som en kjøttbolle som så knuses med en stekespade før den stekes).

– Det betyr dobbel stekeskorpe, og dobbel så digg smak. Mengden kjøtt er altså den samme som før, forteller David Lian, daglig leder ved Sot, mens han drikker dagens første kaffekopp.

– Da får du en fantastisk dobbel burger med myk kjerne og karamelliserte steikeskorper, hvor den rene kjøttsmaken i selskap med spennende toppinger gir en helt fantastisk smaksopplevelse. Tradisjon og innovasjon er stikkord for oss på Sot bar & burger. Vi skal selvfølgelig ta vare de de sterke burgertradisjonene som vi har spisset og opparbeidet gjennom årene, forteller han.

Bestill take away her

– Men samtidig skal vi ikke gro fast heller. Vi kjører for eksempel egen sesongburger der vi tar utgangspunkt i de beste råvarene vi finner. Når det gjelder øl, så skal vi alltid ligge i forkant med et omfattende og skiftende utvalg fra forskjellige bryggerier – både lokale, nasjonale og internasjonale, legger han til.

Antall burgerrestauranter har vokst kraftig de siste årene, men det var Sot som var først ut med å rendyrke konseptet skikkelig burger og ordentlig øl.

– Da vi startet var målet til meg og kompisen min Kjartan Jenssen, å skape et sted som vi selv drømte om å henge i. En uformell og ujålete plass som leverer kvalitet både i glasset og på tallerkenen, understreker han.

Image with visual paralax effect

David Lian, daglig leder ved Sot bar&burger.

Behagelig lave skuldre

Klokken er halv elleve på torsdag formiddag. Om en halvtime kommer de første lunsjgjestene. Rosenborg Bakeri har nettopp levert rykende ferske hamburgerbrød på døra. Råvarene ligger ferske og klare. Frosne prefabrikkerte kjøttpucker finner du nemlig ikke her.

Bestill take away her

– Vi har faktisk ikke fryser her på Sot, og det er et bevisst valg vi har tatt, forklarer Lian.

Sot har ingen typiske gjester – alt fra studenter og barnefamilier til godt voksne frekventer restauranten på enden av Solsiden i skjønn forening.

– Vi er ikke fine dining med hvite duker og tungt bestikk. Filosofien vår er at at gjestene skal komme med behagelig lave skuldre, fastslår han.

Og det er et tankesett som fungerer svært godt. Sot har opparbeidet seg en betydelig andel stamgjester siden oppstarten i 2014.

– Vi har blitt et fast sted for flere gjennom årene. Noen kommer for å ta en burger på ettermiddagen, andre for å drikke godt øl i helgene. Mange gjør begge delene, smiler han.

– Vi går vår egen vei

Å gå sin egen vei gjorde de under koronapandemien også. Mens mange barer og restauranter stengte ned, eller satset utelukkende på takeaway, holdt Sot dørene åpne gjennom hele perioden.

– Tøffe tider, men folk må ha god mat uansett, avslutter han.