Pssst.. Se bilder av den nydelige maten lenger ned i saken

– Først og fremst lager de fantastisk mat. Autentisk, sør-italiensk mat er definitivt noe Trondheim mangler. Kokkekunst fra Sicilia, utført av italienske kokker som har funnet veien til Trondheim. Helt nydelig, fastslår Nazif Tunc.

Skal man dømme etter Google reviews har maten gått rett hjem: Der får Sugo Gastronomia toppscore og et snitt på fem stjerner. En ganske klar tilbakemelding på at dette er kokkelering trondhjemmerne vil ha mer av:

Fra Sicilia

Nazif viser oss inn i det store lokalet han eier i Innherredsveien. Mesteparten av arealet huser den populære bydelsbistroen Ladejarlen. I den østlige enden av bygården har Sugo Gatronomia fått disponere et fint kafelokale, med et velorganisert og romslig kjøkken. Og egen inngang.

Vi går inn og der møter vi Arturo Mavellia (33) og Rita Terminelli (35). De er i full sving på kjøkkenet. Det kuttes, røres, stekes, prates, luktes og smakes.  Håndlaget og måten de jobber på i kjøkkenet på viser med all tydelighet at dette er folk som kan å lage mat.

Image with visual paralax effect

Rita har bodd og jobbet i Trondheim i seks år, og er opprinnelig fra Sicilia. Kollegaen Mavellia er fra Puglia, også sør i Italia, og har bodd i Trondheim i halvannet år. Etter noen minutters misjonering for det italienske kjøkken er det liten tvil om at Arturo og Rita er stolte av sine italienske mattradisjoner.

For tiden jobber begge deltid på restauranten Olivia på Solsiden. Enn så lenge er de italienske rettene kun tilgjengelig som takeaway, men i mars er planen å ta steget og åpne dørene.

Arturo Mavellia ser oss inn i øynene, bøyer seg litt fram og sier:

– La meg forklare  navnet –  Sugo Gastronomia. Pasta al sugo er den typiske søndagsretten alle italienere spiser. I italienske hjem er søndag dagen da vi samler oss med slektninger og venner rundt et bord for å spise sammen. Bestemødre og mødre er allerede på kjøkkenet klokka åtte om morgenen for å lage en god ragù. Mens ragùen koker, begynner vi å forberede fersk pasta. Når deigen er ferdiglaget, må den hvile i en halvtime. I den halvtimen lager vi kaffe og bestemmer hvilken type pasta vi skal lage – tagliatelle, tagliolini, pappardelle. Nå er det tid for å kjevle ut deigen og koke opp vannet. Når vannet begynner å koke, ringer dørklokken og gjestene begynner å komme. Bestemoren spør om alle har kommet, hun legger pastaen i vannet, og magien begynner!  «Gastronomia» betyr at rettene stilles ut disken, og gjestene  bestemmer selv om de vil ta med seg maten eller slå seg ned ved et bord og spise, forteller Arturo Mavellia.

– Italienske restauranter finnes det over hele verden. Og de fleste adapterer og tilpasser seg lokale forhold og smak. Så tanken bak Sugo er å lage maten på en orginal og autentisk måte, helt uten kompromisser fastslår han.

Image with visual paralax effect

Pizza Carbonara: Sugo leverer mange Pizza med mozzarella, guanciale, pecorino, parmesan og eggekrem.

Image with visual paralax effect

Trofie al pesto burrata: Trofie med basilikumpesto, burrata og soltørkede tomater

Image with visual paralax effect

Rigatoni all’Amatriciana: Rigatoni med guanciale og pecorino. 

Image with visual paralax effect

Penne con crema di peperoni e salsiccia: Penne med pepperkrem, svinepølse, mascarpone, sopp og persille.

Image with visual paralax effect

Tagliatelle alla Bolognese: Denne klassikeren er det mange som lager sin variant av hjemme: Her har du orginalen: Håndlaget tagliatelle med bologneseragù og parmesan.  

Image with visual paralax effect

Crostatina al Cioccolato Bianco: I forgrunnen: Bakt terte med hvit sjokolade og karamelliserte mandler. Kommer også i to andre varianter: Med pistasjekrem og pistasjenøtter og hasselnøtter og hassselnøttkrem.

Ifølge Rita Terminelli har italienske matelskere i Trondheim mye godt i vente i tida fremover:

– Vi importerer råvarer direkte fra Italia, og kommer også til å importere et utvalg typiske italienske viner som vi ikke får tak i på Vinmonopolet. Menyen er i ferd med å ta form, etter åpningen vil vi også by på en ekte italiensk apertivo-opplevelse, som innebærer å nyte et glass godt drikke, sammen med et utvalg lette snacks eller forretter, som folk kan nyte i en sosial og avslappet atmosfære, her i Innherredsveien, forteller  hun.

Primi og sekondi

I Italia snakker vi om to kategorier av retter: Primi og sekondi . Primi er den første delen av et italiensk måltid og er som regel pasta, risotto eller suppe. Secondi er som regel hovedretter av kjøtt eller fisk. Vanligvis vil man ikke spise både primi og secondi. I stedet velger man enten en primo eller en secondo, avhengig av hvor sulten man er og hva man har lyst på.

– Men det er mange restauranter i Trondheim som kaller seg italienske? Trenger vi en til?

– Ja, helt klart. Men vi lager en annen type mat enn det de andre gjør. For eksempel pizzaen: Vår er en type er en miks mellom den klassiske du får i Napoli og Pizza in Pala som er veldig populært i Roma og som vanligvis er rektangulær. Deigen for denne typen pizza kan være tykkere enn den vanlige, runde pizzaen, og den kan ha en luftig og lett tekstur. Vi bruker samme gjærtype som den napolitanske, slik at deigen bobler seg skikkelig. Men vi steker den på litt lavere varme for å få den skikkelig crunchy. Dette er vår egen kombinasjon

Prøv oss, oppfordrer Arturo Mavellia.

-