PS. Se bilder av den deilige maten lenger ned i saken.

La Border i Thomas Angellsgate er kanskje et av Trondheims minste spisesteder, med sine fem-seks bord. En liten gastronomisk perle som har gått litt under radaren til byens foodies og matentusiaster.

Matkonseptet – som fungerer over hele verden – er meksikansk streetfood laget fra bunnen av. Spesielt for La Border er ambisjonen å gjenskape matkulturen som lever i de legendariske grenseområdene mellom USA og Mexico.

Hos La Border er det den joviale norsk-meksikaneren Hans Kristian Sandbrekkene Montes som styrer showet. Og han inviterer på en fest med store smaker, fargerike retter og et dedikert vertskap som er enig om at ingenting går ut fra kjøkkenet hvis de ikke er stolte av det de har laget.

Menyen består av en rekke mexikanske streetfood-spesialiteter med autentiske smaker, supermørt kjøtt og byens beste tortillas:

– Tortillalefser er håndverk. For å få den ekte meksikanske smaken og munnfølelsen, er det helt avgjørende å bruke ekte maistortillas, som er noe helt annet enn de industrielt fremstilte lefsene du får i butikken. De inneholder blant annet konserveringsmidler som påvirker smaken.  I Trondheim er vi så heldige å ha et førsteklasses tortillabakeri hos den meksikanske restauranten Frida. Her lages det tortillas av meksikanere som vet hva de holder på med, forteller Montes.

Så langt er det takeaway som står for brorparten av omsetningen:

– Selv om lokalene ikke er så store, så elsker jeg å servere meksikansk mat til gjestene mine i lokalene. Vi kommer så tett på at vi fanger opp reaksjonene på maten. Og det er jo det vi lever for, vi som lager mat. Positiv respons fra gjester som virkelig liker det vi serverer!  Takeaway eller en kjapp lunsj er det vi gjør mest av, men du kan også få en  matopplevelse basert på streetfood som holder restaurant-kvalitet.  Jeg garanterer at du blir god og mett, og at du ikke går hjem helt blakk, smiler Montes, som gjerne vil forklare litt om bakgrunnen for matstilen og navnet:

Helt på grensen

– Mora mi jobbet i 20 år på den amerikanske ambassaden i Mexico med immigration og homeland security. Dette gjorde at vi ofte var i grenseområdene. Der møter du en ganske særegen kultur. En eksotisk og mangfoldig blanding av folk og impulser fra hele verden, ikke bare mexikanere og amerikanere. Det er herfra kjøkkenet henter sin inspirasjon, forteller han.

Image with visual paralax effect

Hans Kristian Sandbrekkene Montes og Debora Pozzoli. 

– Så er det jo slik at folk som er glade i sin egen matkultur, alltid finner en vei for å  spise det de fikk servert av mora si. Enkelte tror at texmex-mat først og fremst er enkel, billig og slurvete mat, som kun spises for å bli mett kjapt. Jeg vil heller si at det er motsatt. Texmex-kjøkkenet er kompleks kokkekunst og resultatet av det mexicanerne fikk til med de råvarene som var tilgjengelige, blandet med impulser fra andre kulturer. Hos oss lager vi alt fra grunnen av, som sauser, salsa, marinader og guacamole, forteller Montes.

Image with visual paralax effect

Taco al pastor er en av de mest ikoniske og kjente taco-variantene, og den har også blitt populær internasjonalt. Opprinnelsen spores tilbake til innflytelsen fra libanesisk shawarma. Tacoen består grillet svin som er marinert i en krydret adobo-saus toppet med blant annet ananas og koriander. På La Border får du tre kjøttfulle Taco al pastor servert med husets guacamole og nachos for kun 169,-.

Image with visual paralax effect

Beef chilli nachos: En fest for øyet, og en fest for smaksløkene. Denne retten er basert på La Borders sagomsuste chilli con carne. Serveres med cheddar, salsa roja (rød kryddersaus), jalapenos og koriander.

Skikkelig bestselger

Nytt for 2024 er at La Border har startet med tacos. Tre stykker til godt under 200 kroner. Da snakker vi ekte, autenisk taco tilberedt helt uten industrielle snarveier.

– Vi prøver oss frem, og har nå tacos al pastore og tacos de hongos (med sopp) på menyen. En annen rett vi har satset på er Quesabirria, som er en blanding mellom Quesadilla som er tortilla med ost, og birria, som er taco med oksekjøtt.

Den  har blitt en skikkelig bestselger i Trondheim som i resten av verden.

– Det er en taco med brisket marinert i mexicansk chilli (langtidskokt oksebryst) og smeltet ost i en sprøstekt tortilla. Den serveres med salsa , lime, guacamole og syltet rødløk. En skikkelig smaksbombe av en rett, som gjør deg god og mett.

Og med husets egenproduserte hotsauce og en dypp i skåla med en godt innkokt og krydret kraft fra kjøttet, så er dette «stairway to tacoheaven»:

Image with visual paralax effect

Quesabirria: Dette er skikkelig «dirty comfortfood», som er blitt supertrendy og går sin seiersgang over hele verden: En fusion mellom Quesadilla (tortilla med ost) og birria, (taco med oksekjøtt) På La Border får du to stk svært kjøttfulle Quesabirrias med langtidskokt brisket (oksebryst). Ta på litt av husets hjemmelagde hotsaus på chipotle-chilli og honning og dypp i den gode kjøttkraften så er du i taco-himmelen! For kun 189,-.

– Jeg bruker de oppskriftene jeg har vokst opp med og prøver å lage den samme maten som jeg spiste da jeg var ferdig på skolen og det var middag. La Border skal gi deg den kjappe, gode lunsjen, samtidig som du skal kunne spise et fullverdig måltid hos oss. Og vi jobber hardt med å holde prisen på et rimelig nivå.

– Utgangsprisen er 169,- kroner . Da får du tre tacos med smeltet ost guacamole og nachos. Det holder fint, men er kanskje ikke nok hvis du er veldig sulten. Trenger du mer, har vi mange fine sideretter. Men som lunsj eller moderat middag passer det perfekt.

Kongen av burritos

I tillegg har vi mange varianter av burritos, og selve kongen er carne asada, altså en rullet lefse med blant annet grillet ytrefilet av trøndersk storfe, ost, bønner, jalapenos og salsa verde (grønn salsa):

– Jeg synes det er veldig artig å servere denne, for her får vi vist frem at burrito ikke bare er slurvete kjappmat. Plutselig ser du at den inneholder ingredienser som holder restaurant-kvalitet, som medium stekt ytrefilet. Da blir folk positivt overrasket.

Burritos med saktekokt brisket marinert i en chillimarinade. Med ost, mais, syltet løk, salat, ris, salsa roja, rømme og koriander.

Og vi lager selvfølgelig alt fra bunnen. Sauser, salsa og guacamole på oppskrifter jeg fikk med meg hjemmefra.

– Hvis man skal spise det beste du har, etter din mening?

– Det blir en burrito, carne asada burrito. Den er ganske mektig og har alle de gode ingrediensene. Gjestene er også veldig fornøyd med den, avslutter Hans Kristian Sandbrekkene Montes.

Image with visual paralax effect