Marcus Klöver var en av over 40 søkere som meldte sin interesse da Impulse Treningssenter søkte etter folk som er motivert for en livsstilendring.

I noen måneder fremover skal vi følge livsstilsprosjektet til Marcus og dokumentere hva som er mulig å oppnå med målrettet trening i samarbeid med en profesjonell, personlig trener.

Nå har Marcus kommet godt i gang med treningen.

To ganger i uka bruker han personlig trener og resultatene begynner virkelig å vise seg:

Vekten begynte å nærme seg 110 kilo da han ble trukket ut som vinner av konkurransen på sensommeren.

Målet er å gå ned 25 kilo og komme i bedre form, slik at han kan være en bedre far for sin fem måneder gamle datter.

Etter de fire første ukene har han fått ny motivasjon:

– Jeg hadde faktisk ikke trodd at det skulle gå så bra i starten, men jeg har bare bestemt meg, dette er noe jeg må gjøre hver uke hvis jeg skal nå målet mitt! forteller Marcus når vi treffer ham på Impulse Lerkendal.

Fast styrkeprogram

Sammen med personlig trener Alexander Varjord er han godt i gang med styrkeprogrammet da vi møter dem under treningsøkt nummer sju.

Image with visual paralax effect

Marcus i gang med sitt ukentlige treningsprogram, under kyndig veiledning av personlig trener Alexander Varjord ved Impulse Lerkendal.

Styrkeprogrammet ble satt opp etter at Marcus hadde vært gjennom både kroppsscanning, veiledning og kartleggingssamtaler på Impulse treningssenter.

Hvorfor styrketrening?

– Vi bruker styrketrening for å øke muskelstyrken og bevare muskelmassen under vektnedgangen. Dette for at Marcus skal ha best mulig kroppssammensetning når han ender opp på sin målvekt, altså mer muskelmasse og lavere fettprosent, forteller Varjord.

– Styrketrening gir også veldig mange andre helsefordeler, som for eksempel økt insulinfølsomhet, økt bentetthet og ikke minst bedring i søvnkvalitet, sier treneren.

Marcus skryter av Varjord som viser han hvordan han skal gjøre øvelsene på riktig måte.

– Jeg føler meg tryggere når jeg har en PT som veileder og viser, særlig nå i starten er det helt avgjørende for å få den fremgangen jeg ønsker, forteller Marcus.

Marcus i gang med sitt ukentlige treningsprogram, under kyndig veiledning av personlig trener Alexander Varjord ved Impulse Lerkendal.

Tonen mellom dem er tett og vennskapelig, de har blitt godt kjent i løpet av den første måneden.

Men det er ingen tvil om rollefordelingen.

– Den viktigste oppgaven Alexander har for meg er å stå ved siden av å motivere og presse meg – jeg hadde ikke presset meg så hardt på egenhånd, påpeker Marcus.

Helhetlig opplevelse

Til tross for at han var ganske dårlig og kvalm de første to treningsøktene, har han ikke hoppet over en eneste trening siden han begynte i september.

– Det var ganske utfordrende å begynne såpass hardt etter årevis uten trening, men nå ser jeg fram til hver eneste trening, forteller Marcus.

Ifølge 42-åringen fikk han restartet hele kroppen, på et vis.

– Kroppen kjennes både piggere og sterkere og ikke minst merker jeg det på humøret. Jeg har det bedre mentalt, rett og slett. Det blir automatisk at jeg tenker mer positivt faktisk, innrømmer Marcus.

Marcus trener to ganger i uken med trener og en økt på egenhånd.

– Allerede etter første uken merket jeg fremgang, fordi jeg klarte å få inn rutinene veldig fort, takket være Alexander. Når du har en å trene med gir du liksom det lille ekstra, sier Marcus.

Marcus i gang med sitt ukentlige treningsprogram ved Impulse treningssenter.

Personlig trener Alexander Varjord er imponert over innsatsen til sin nye kandidat.

– Han ligger veldig godt an allerede. Han har gått ned i vekt med et tempo som tilsier at han vil veie litt i overkant av 90 kg ved utgangen av 2017.

– Det betyr at vi kan øke matinntaket noe og dermed senke vektnedgangen frem mot påske, forteller Varjord.

– Dette lover godt da det er ønskelig å gradvis lande på et kosthold hvor han klarer å vedlikeholde målvekten sin på sikt, legger han til.

Sterkere allerede

I tillegg til vektnedgangen har Marcus klart å øke mye i styrke. Han har blant annet økt fra å trene med 6 til 15 repetisjoner i push-ups, og han har blitt sterkere i alle de andre øvelsene han trener.

Hva er det viktigste å fokusere på når man starter å trene etter et avtalt program der målet er å gå ned i vekt over tid?

– Først og fremst er det viktig at man tør å begynne. Ofte er det en livsstilsendring som skal til for at man skal lykkes med å gå ned i vekt og holde seg der, og en slik endring er ikke gjort over natten, forteller Varjord.

Impulse-treneren understreker hvor viktig det er å finne glede i de små fremskrittene.

– Det er viktig at man er ærlig med seg selv og eventuelt PT’en sin om hva man faktisk gjennomfører slik at fremgang og mulig mangel på fremgang kan spores tilbake.

– Det vil alltid kunne komme noe i veien slik at man ikke får trent eller spist slik man skal en dag, men i det lange løp er det ikke denne ene dagen som har noe å si.

Image with visual paralax effect

– Det viktigste er at man klarer å gjøre endringer som er bærekraftige, og som sakte men sikkert tar en nærmere målet, sier Varjord.

Hva er det viktigste å passe på som nybegynner for å unngå å gå på en smell?

-Det er viktig å trappe gradvis opp treningsmengden og belastningen, samt sørge for god restitusjon ved å få nok søvn, stresse ned, og spise næringsrik mat.

– Kroppen blir god til å takle det man utfordrer den med, men det bør skje gradvis. Oppskriften på skade kan ofte oppsummeres med sitatet: “Too much, too soon, too fast, too often, with too little rest”, sier treneren.

Positiv opplevelse

Den siste økta med roing er over og svetten pipler i panna på Marcus.

45 minutter med styrke og utholdenhet går fort, og Marcus er ikke i tvil om at dette har vært en udelt positiv opplevelse.

– Styrketrening gir også veldig mange andre helsefordeler, som for eksempel økt insulinfølsomhet, økt bentetthet og ikke minst bedring i søvnkvalitet,

 Hvor ville du vært hvis du ikke var her på gymmen?

– Man fyller jo alltid sin tid med noenting, ligge på sofaen eller så finner man på saker og ting, innrømmer Marcus.

Han håper han klarer å fortsette i det samme, gode treningssporet framover.

– Det er nesten litt rart, men før så trodde jeg ikke at jeg hadde tid til å trene, men det er jo bare tull ser jeg nå!

Liten tenkepause.

– Det handler bare om å prioritere, så man kan aldri skylde på at man ikke har tid, avslutter han.

Lagre

Lagre