– Jeg har vært på fem besiktigelser bare i dag. Vi har mye å gjøre akkurat nå, forklarer Henning Becker i EPS Fuktsikring Midt-Norge AS, foran hovedkvarteret i Sluppenveien 1.

Fuktskader kan fort bli voldsomt kostbare

Fuktvandring og fuktopptrekk i fundament og grunnmur ødelegger sakte, men sikkert. Spesielt er eldre hus utsatt.

– Og kanskje den verste tabben du kan gjøre er å kle inn denne fukten når du for eksempel skal bygge om deler av kjelleren til oppholdsrom eller lignende. Det kan bli uhyre kostbart i framtiden dersom man ikke gjør godt forarbeid før man setter i gang, advarer Becker.

Han har opplevd det meste – saltutslag, maling som flasser, tapet som løsner og murpuss som går i oppløsning.

– Og ikke minst sopp som du får med på kjøpet, legger han til.

– I sum påvirker det verdien på boligen også?

– Definitivt, understreker Becker.

Start med lyd

Hindrer fuktvandring

Elektroosmose og kapillært oppsug er begge er sentrale i den patenterte teknologien til EPS (Elektro Puls System) Midt-Norge AS.

Grunnsålen til et hus er som regel konstruert av tegl, mur, betong eller Leca. Disse materialene er sterke, men har likevel ørsmå porer – kapillærer – der vann og fukt over tid vil trenge igjennom.

– Vår EPS-teknologi baserer seg på pulserende elektroosmose. Vi borer først en rekke av elektroder inn i grunnmuren. Disse kobles så til en EPS-sentral. Denne sender en svak strømpuls som sørger for å snu retningen på fukten av for eksempel grunnmur eller kjellervegg, og mot jorda utenfor i tillegg til å lage en barriere for ny fukt som kommer nedenfra. Systemet virker derfor både forebyggende og tørkende, med det er viktig at muren får puste slik at restfukt også får diffundere ut og at man ikke skaper andre fuktproblemer. God ventilasjon med tilstrekkelig luftutbytte er også viktig. forklarer Becker. forklarer Becker.

– Det holder ikke med god drenering og utvendig isolering?

– Dette løser andre fuktproblemer.Drenering løser overvann og grunnvannsproblematikk.
Utvendig isolasjon reduserer varmetap og endrer duggpunktet. sier Becker.

Omlag 20 prosent av systemene monteres uten at det er noen fuktproblemer.

– Preventiv fuktsikring blir stadig vanligere, legger han til.

«…vi overtok i 2011 en enebolig fra 1925. Vi lagret litt av hvert i kjelleren før vi oppdaget at alt mugnet og måtte kastes. Bare noen uker etter at anlegget var montert merket vi forskjellen.»

– Kunde i Akershus.

Gammel fysikk, ny teknologi

Selve konseptet elektroosmose, eller hvordan vann beveger seg i faste materialer, ble beskrevet allerede i 1807. Da ved å tilføre en elektrisk ladning i et stykke leire for å endre retningen som vannet beveget seg:

– Fysikken er den samme, men teknologien har heldigvis endret seg voldsomt siden den gang. De patenterte systemene som vi anvender i dag har vi kontinuerlig utviklet i Norge siden 1982, forklarer Becker.

– Det finnes mindre gode løsninger i markedet som hevder å gjøre det samme?

– Ja, dessverre. En test Aftenposten gjorde for et par år siden avslørte at 80 prosent av produktene fikk strykkarakter. Vi har derfor fått våre produktløsninger sertifisert og teknisk godkjent av NEMKO. De er en anerkjent og uavhengig norsk stiftelse som driver med produkttesting og sertifisering av elektriske produkter og systemer. Kundene våre skal være 100 prosent trygge på at løsningene vi leverer er skikkelig dokumentert og gjennomtestet av en tredjepart, understreker han.

EPS Fuktsikring sine systemer er i tillegg særtilpasset norskt klima, byggeskikk og forhold.

– Rapporter fra fagmiljøer som blant annet Byggforsk og Multiconsult bekrefter at vår metode fungerer selv der ny drenering har liten eller ingen virkning.

«…nå har vi soverom og lager i kjelleren. Den var avstengt fordi den var ubrukelig da vi kjøpte huset. EPS-systemet bruker strøm, men det er så lite at det knapt merkes på strømregningen.»

– Kunde i Sandefjord

Svært rimelig i drift

– Vi kommer først på befaring for å undersøke hvilke løsninger som funker best for hver enkelt kunde. Deretter installerer vi systemene og kobler disse opp mot en digital sentral som hele tiden sender elektropulser til elektrodene som er montert i veggene.

– Hvordan påvirker dette strømregninga da? Er det en løsning som er kostbar i drift.

– Det er et spørsmål vi ofte får. I snitt trekker systemet strøm for omlag 3-10 kroner i måneden. En forsvinnende liten utgift når man tenker på de voldsomme kostnadene som fuktskader fort kan medføre, avslutter Becker.

«…det var helt magisk hvordan kjelleren tørket opp. Huset er fra 1938, og all kjellerlukt ble borte. Jeg anbefalte det til sønnen min som bor i Tromsø. Han ble like fornøyd.»

– Kunde i Fredrikstad