PS: Se galleri med bilder av rettene lenger ned i saken

– Poenget var å vise frem hva det fantastiske, meksikanske kjøkkenet har å by på: Meksikansk mat er mye mer enn kruttsterk taco og er faktisk ikke spesielt sterk i det hele tatt. Men vi ble tatt litt på senga og er overveldet av den gode responsen. Det tok helt av. Så nå har vi summet oss litt, finjustert og skrudd sammen en oppgradert variant av  «Smaken av Frida», som vi kjører ut til en svært hyggelig pris, sier Sveinung Sundli som nylig har gått inn på eiersiden i restauranten.

8-retteren, «Smaken av Frida» er et fyrverkeri av en matopplevelse som deles av to personer og er svært hyggelig priset. I sommer er rabatten hele 50 prosent: For rause mengder mat betaler du kun 399,- pr. person. Tilbudet gjelder nå alle dager inkludert helg, i motsetning til tidligere da tilbudet var begrenset til hverdager. Kjøkkenet tilpasser seg vegetar og eventuelle allergier. «Smaken av Frida» må forhåndsbestilles.


Trondheim24 har testet tastingmenyen og her er det bare å løsne på beltet og bli med på en deilig reise gjennom meksikansk matkultur. Det er de store og komplekse smakene som dominerer.

Da vi var der startet matgildet med en klassisk og fint anrettet guacamole med granateple og tortillachips, deretter fikk vi rensket ganen med «Scampi aguachile» – en het, frisk og syrlig ceviche. Dermed var vi klare for første kjøttrett i form av «Gringa» – noen deilige munnfuller av  marinert svinekjøtt og ost i stekt tortilla.

Neste rett på bordet: Lam mørbrad i en grønn og velsmakende pipiansaus (grønn mole), deretter «Pollo con mole», som er kylling i mole poblano, en fantastisk, tykk og godt innkokt saus basert på sjokolade, chilli og kyllingkraft (Mexicos nasjonalrett).

Siste kjøttrett er en perfekt varmebehandlet indrefilet av okse i huitlacochesaus (maistrøffel saus ).

Matreisen ble avrundet med to nydelige desserter, kreert av Fridas egen konditor og dessertkokk med erfaring fra Michelin-restaurant i Barcelona:  Capirotada, som er en tradisjonell meksikansk dessert – skapt av lag med ristet brød dynket i en søt og krydret sirup, og deretter toppet med en rekke ingredienser. I tillegg fikk vi Carlota –  også det en mexikansk klassiker der en kjeksbunn er toppet med et kremaktig og friskt fyll.

– Men rettene varierer fra kveld til kveld avhengig av tilgjengeligheten på de beste råvarene og sjefskokken sin inspirasjon. 16 år med kokkelering på Frida gir et hav av spennende oppskrifter å ta av, forteller Sundli.

Image with visual paralax effect

Hjerte og hjerne

Om sin inntreden på eiersida i Frida sier Sundli at dette er en investering gjort vel så mye med hjertet som med hjernen. Han har flere vellykkede restaurant-etableringer bak seg de siste årene, i tillegg til å være en sentral kraft i det kritikerroste bandet Gåte:

– Tro det eller ei, jeg var Fridas første gjest da de åpnet for 16 år siden. Da bodde jeg rett over gata. Jeg fikk umiddelbart sansen for den utrolige maten og den fine gjengen anført av eier Guillermo Lopez. Skikkelig grundertrøkk! Han utdannet seg til kokk på dagtid, drev restauranten på kveldstid og festet nattestid på Familien som jeg drev på den tida. Gjennom årene har vi blitt gode venner, og vi har snakket om dette i årevis. Og endelig er jeg en del av teamet på Frida, sier Sundli, som på relativt kort tid har markert seg på byens restaurantscene og er av gründerne bak restaurant-suksessen Troll på Fosenkaia, Gubalari på K.U.K og senest Bifrons som åpner i starten av juni (tidligere Ni muser).

Guillermo Lopez og Sveinung Sundli har skyhøye ambisjoner for Frida:

– Jeg er glad for å ha fått med meg en av Trondheims flinkeste restaurant-grundere på laget og gleder meg til å se hva vi får til fremover. Sveinung er full av god energi og kan markedsføring. Han har jobbet i kulissene her en stund og jeg må si vi har hatt et fantastisk oppsving i antall besøkende, siden han kom på banen.

PARTNERE: Guillermo Lopez og Sveinung Sundli.

Guillermo forteller at de nå er et komplett restauranthus med stor kapasitet:

– Pandemi-tida brukte vi til å pusse opp lokalene og vi har fått laget en trapp som forbinder de to etasjene. I dag utgjør Frida et komplett restauranthus med stor kapasitet for både vanlige restaurantgjester, selskaper og større grupper, forteller Guillermo Lopez.

Men, det er jo maten det handler om – når alt kommer til alt:

–  De viktigste oppgraderingene har nok skjedd på kjøkkenet. Det er bygd om og oppgradert og vi har  blant annet hentet inn en glimrende sjefskokk Fernando Carrasquedo og konditor og dessertkokk Damaris Hernandez. Begge kan skilte med erfaring fra den legendariske to stjerners Michelin-restauranten Hermanos Torres i Barcelona, forteller Lopez.

– Damaris Hernandez løfter oss opp mot desserthimmelen. Hun er fra Mexico by og har studerte på kulinarisk institutt i Coronado og har jobbet som konditor både i Mexico og internasjonalt. Blant annet for Formel 1 Mexico. Jeg kan love deg at hun holder internasjonalt toppnivå, og at hennes desserter er den perfekte avslutningen på en kveld hos oss.


Det autentiske og genuine 

– Men vi viker ikke fra vår grunnfilosofi. Vi har ingen planer om å bli fine dining. Visjonen står fast og den er å lage genuin mat fra det meksikanske kjøkkenet. Vi streber etter  å lage maten som bestemor pleide å lage den, og har derfor respekt for tradisjonene. Vi tilfører vår egen moderne vri og lar oss selvfølgelig inspirere og oppdatere av den vibrante streetfood-scenen i Mexico City. For å få til det må vi importere flere tonn med forskjellige grønnsaker, krydder og urter fra Mexico hvert år. Vi tar absolutt ingen snarveier når det kommer til mat og råvarer, og har også etablert et eget tortilla-bakeri som også leverer til andre restauranter i Trondheim, forteller Lopez.