– Vi har et kjempeflott program som vi kjører gjennom hele påska. Vi starter på skjærtorsdag 14. april og avslutter andre påskedag 18.april. Det blir påskekrim, påskequiz og påskeverksted for barna hver dag. For å nevne bare noe av det som skjer.
Godt å komme i gang igjen
Det sier Christina Rørvik Søhol ved Sverresborg Folkemuseum, som lover en spennende høytid for både store og små.
– Påskefeiringen på Sverresborg har blitt en populær tradisjon med årene. Vi gleder oss masse nå, understreker hun.
Og det har hun god grunn til. De to siste påskene har vært heller triste med omfattende koronanedstengninger og svært begrensede kulturtilbud for de som tilbringer høytiden i urbane omgivelser. Og det er majoriteten av oss – bare i underkant av 10 prosent farer til fjells.
– Det er godt å komme i gang igjen. Jeg tror det er en del som har savnet påsketilbudet vårt her på Sverresborg Folkemuseum, sier Søhol.
Sverresborg Folkemuseum inviterer til spennende bypåske for små og store fra 14. til 18. april.
Mesterdetektiven Duuust tar saken
Påskeprogrammet går hver dag fra klokken 11 til 15. I Danielsveita blir det maling av påskeegg, og i Snekkerverkstedet kan man lage påskekyllinger.
– Vi kommer også til å snakke litt om hvorfor vi har påske, og hvordan man feiret høytiden i gamle dager. Hvorfor har vi egentlig påskeegg? Hvorfor forbinder vi påska med fargen gul? Jeg tror det er mange barn som lurer litt sånne ting, sier Søhol.
Deretter er det tid for skikkelig påskekrim med «Mysteriet om innbruddet i kolonialen.» Kjeltringer har vært på ferde! Nå er det mesterdetektiven Duuust sin oppgave å løse mysteriet.
– Her snakker vi krim for både voksne og barn. Forestillingen går både klokken 11.30 og 13.30, forteller Søhol.
Klokken 12.30 er det påskequiz for hele familien med Kahoot i auditoriet. I tillegg blir et omvisninger på området.
– Det er nok å velge i. Publikum står selvsagt fritt til å besøke alle utstillingene våre gjennom dagen, legger hun til.
Kunnskap og mat
Særlig interessant, kanskje spesielt for de voksne, er Terje Bratbergs vandring «Påsketradisjoner i vår gamle by» klokken 12.30 hver dag. Her får publikum et historisk innblikk i hvordan trondhjemmere feiret påsken før i tiden.
For de som er opptatt av byhistorie bør Bratberg allerede være et kjent navn. Han ga i 1996 ut Trondheim byleksikon, som senere har blitt utgitt i en rekke nyutgaver.
– Bratberg jobber som konservator her ved Sverresborg Folkemuseum. Jeg vil påstå at få kjenner byen vår som ham, sier Søhol.
Med et så innholdsrikt program, så kan det være kjekt å få seg en matbit også. Både Vertshuset Tavern og Kafè Borgstua holder åpent gjennom hele påska med tradisjonell norsk mat og kortreiste, lokale råvarer.
Byens beste akebakke
Det er ikke alle som er like begeistret for snø. I hvert fall ikke når vi snart er halvveis i april. Dersom snøen blir liggende inn i påskeuka, blir det uansett ekstra moro for barn og unge på Sverresborg i påska.
– Vi har byens beste akebakke på området vårt, smiler Søhol.