Alle foto: Storm Ravn

Glem slappe prefabrikerte kjøttboller i intetsigende tomatsaus, og oppdekning med påfallende mye brød og potet. På restauranten Bakgården Tapas  legger de lista høyt og her får kokkene boltre seg med norske, kortreiste råvarer av ypperste klasse:

– Det serveres alt for mye kjedelig tapas. Sånt holder ikke vi på med, det kan jeg garantere. Vi lager tapas med stolthet, kjærlighet og dedikasjon og det merker du som gjest. Vi skal løfte tapasen til neste nivå, og etter min mening gjør du det ved å bruke det beste av norske, kortreiste råvarer. Det betyr for eksempel at vi serverer grotteost fra Hitra, lam fra den norske fjellheimen og sjøkreps, blåskjell og fisk fra trønderske fjorder. Så henter vi selvfølgelig varer fra Spania, som cecina de leon, jamon iberico, serranoskinke og manchego. Bakgården Tapas er Trondheims eldste tapasrestaurant, etablert i 2009, så rettene våre har vi perfeksjonert over mange år, fastslår innehaver Nazif Tunc.

Image with visual paralax effect
Øverst: Klippfiskboller. Sprø utenpå og silkemyke inni. I midten: Torsketunger med deilig hjemmelaget kapersaioli.
Gratinert chevre toppet med lokal honning, peanøtter og granateplekjerner.
Spanske og norske eksklusive skinker; Cecina de Leon, Jamon Iberico, Serrano og langtidsmodnet St. Kristina, med cantaloupe melon og selvdyrkede urter.

Bestill bord her

Tunc er en ringrev i Trondheims restaurantbransje, og har tidligere blant annet jobbet sammen med Roar Hildonen i Proviantgruppen.

Fra før driver han den populære gastropuben Ladejarlen, også den kjent for høy kvalitet på både mat og drikke.

– Den nye menyen på Bakgården Tapas er lagt opp slik at du enkelt kan komponere din egen meny av de vel 40 ulike rettene – eller du kan velge en ferdig sammensatt menykombinasjon. Menykombinasjonene er nøye sammensatt av erfarne kokker, og inkluderer dessert til en ytterligere rabattert pris. Våre gjester kan selvsagt legge til noe ekstra til de ferdigkomponerte menyene, for sitt personlige preg, forteller han.

– Kjæresten og min personlige favoritt er sjømatmenyen. Der får du vanvittig mye godt. Paella, blåskjell, kamskjell, sjøkreps og dagens fisk for å nevne noe. Og klippfiskboller!

Tunc forteller at de legger mye arbeid i de viktige detaljene, og strekker seg etter den minst oppsiktsvekkende retten på bordet: En skål med oliven, kapers og diverse pickles. Alle våre menyer inkluderer vårt hjemmelagde surdeigsbrød og aioli samt desserten er inkludert.

– Dette er utmerket tilbehør fordi olivenoljen er svært bra, fastslår Tunc

Image with visual paralax effect

Sjømatpaella, klippfiskboller. Sprø utenpå og silkemyke inni. I midten: Torsketunger med deilig hjemmelaget kapersaioli.

Smaken av godt arbeidsmiljø

Rebecca Nordnes er restaurantsjef og dama som drifter Bakgården i det daglige. Utadvendt og blid og med en aura av fokusert energi og tilstedeværelse.

– Min kjepphest i tillegg til at vi skal levere høykvalitets tapas, er at jeg skal sørge for at vi som jobber her har det fint og artig sammen på jobb. At vi har et bra team og godt miljø merker gjestene, det er med å løfte hele opplevelsen. Maten smaker bedre også! Vi skal møte gjestene med skuldrene senket, by på oss selv og ikke gå av veien for å tulle og tøyse litt, for dem som er klar for det, sier Nordnes som snart nærmer seg 10-års jubileum på Bakgården Tapas.

– Og vi er gode på både vegetar og vegan tapas. Vegetar og veganmenyen tar vi like seriøst som de andre menyene. Ikke noe tilfeldig venstrehåndsarbeid, som mange dessverre ofte møter, fortsetter Nordnes trekker frem et par knalltilbud som kan være en fin introduksjon til tapashimmelen i Kjøpmannsgata:

– Vi feirer høsten med «afterwork» alle dager ut oktober.  Søndag – Fredag mellom 15:00 og 18:00 får du halv pris på ukens tapasmeny, sier Nordnes, som forteller at de også fortsetter med et ekstra godt tilbud til lørdagslunsjen:

– Vårt fantastiske kjøkken har satt sammen en egen lunsjmeny basert på lokale råvarer og spanske delikatesser.Pakken inkluderer både et glass bobler og en søtsak fra kjøkkenet. Lørdagslunsj serveres på Bakgården Tapas hver lørdag mellom 13:00 og 17:00, til en veldig hyggelig pris; 395,- per person, opplyser Nordnes.

Og gjestene er fornøyde, hør bare hva noen av de som har vært innom i sommer sier på Tripadvisor:

Eksepsjonell service fra vi ble tatt i mot i døra til vi gikk. Vår kvinnelige servitør var også helt enestående, utenom det vanlige. Og fantastisk god mat. Alle bør ta turen innom her! Vel verdt pengene
Fantastisk tapas i ei trivleg atmosfære. Set pris på at dei brukar norske råvarer med ein kontinental vri. Bestiller gjerne mat på Bakgården fleire gongar.
Det er sjeldent man opplever så god service i Norge som man gjør på Bakgården. Servitørene var smilende, profesjonelle og kunnskapsrike. Maten var også ypperlig. Vi kommer tilbake ved neste besøk i Trondheim.

Bygård med historie.

Selve bygningen har sterk og dramatisk Trondheims-historie i veggene. Det var her byens største klesfabrikk holdt hus, etablert av den jødiske familien Mendelsohn. Familien ble dessverre deportert under krigen, og døde i konsentrasjonsleirene. Trondhjems historiske forening har nylig markert og avduket et blått skilt på bygningen, som tilhører prosjektet gjenkjennelig kulturhistorie, og forteller litt om historien i Kjøpmannsgata 40.

– Et mørkt kapitel i Trondheims-historien, fastslår Tunc.

Juvel av en bakgård

Det første som møter deg i tillegg til den tente fakkelen på fortauet er et monumentalt inngangsparti spekket med bygningsmessige detaljer –  for den som tar seg tid til å se. Men selve juvelen åpenbarer seg først når du har gått  gjennom inngangspartiet.

Nazif viser oss den innbydende bakgården som virkelig gir assosiasjoner til restauranter lenger sør i Europa:

– Jeg elsker denne bakgården. Den tar meg til Firenze, Barcelona, eller Paris. Mange er ikke klar over at vi har en slik perle av en bakgård i Trondheim. Store parasoller og bra oppsett med varmelamper gjør at her kan vi forlenge utesesongen betraktelig sier Tunc.

Image with visual paralax effect

Bestill bord her