– Jeg reiser mye og bruker ofte Tripadvisor til å sjekke og sammenligne priser på hoteller og restauranter, sier Torlid Moland, globetrotter og ansvarlig redaktør i Magasinet Reiselyst.

– Men det er lurt å kryssjekke TripAdvisors anbefalinger med hotels.com eller en annen booking-app. Hvis et hotell kun har fire-fem hyllester, og de er ganske likelydende, kan man jo lure på om de er fiktive? Er det i imidlertid 500 brukere som har skrevet inn sine anbefalinger, er nok disse mer til å stole på, antar hun.

Språkhjelp og regneferdigheter

Det finnes et uendelig antall apper, eller applikasjoner, altså minidataprogrammer, som kan installeres på smarttelefonen, smartklokka eller nettbrettet ditt og hjelpe deg på ferieturen eller jobbreisen. Kan du ikke snakke det lokale språket, er du middelmådig i hoderegning eller mangler du stedsans, kan du få app-assistanse på veien.

– Google translate-appen er bra å ha når jeg for eksempel er i Thailand. Jeg er nemlig ikke så god til å snakke thai selv, humrer Torild Moland, og forklarer:

– Da prater jeg inn i telefonen, også oversetter den. Men det er lurt å snakke engelsk til appen, da blir oversettelsen best.

Andre apper tilbyr gode kart og guider deg på bilferie, eller de viser deg kollektivtilbudet i bytrafikken. I stedet for å hoderegne valutakurser på et lokalt marked eller i en lang butikkø, kan du få smarttelefonen til å gjøre jobben for deg. Torlid Moland benytter valuta-appen XE Currency:

– Det er kjedelig å stå i butikken og tro du bare skal betale 200 kroner når du egentlig må punge ut med 2000. Med en valuta-app får du kjapt riktig sum.

KVOTE: Usikker på hvor mye alkohol eller tobakk du kan ha med deg hjem fra reisen? Med Tollvesenets kvote-app kan du både regne ut lovlig kvote og fortolle eventuelle ekstra varer.
FOTO: Terje Bendiksby/NTB scanpix / NTB scanpix

Formidling og forbrukerrettigheter

Bruker du apper til mer enn guiding, tips og prissammenligning, er det lurt å sjekke hvilke rettigheter du har om noe skulle bli feil eller du ikke får det du mener du skal ha. Mange apper videreformidler bare andres varer og tjenester.

– Apper som for eksempel hotels.com og momondo er kun formidlere av hotellovernatting og flybilletter – de er ikke parter i avtalene du inngår, påpeker Thomas Iversen, jurist hos Forbrukerrådet.

– Oppstår det for ekempel noe feil med hotellbookingen eller flyavgangen, må du ta det direkte med hotellet eller flyselskapet, opplyser han.

App til land eller vanns

En del apper kan brukes offline, men mange av dem krever at du skrur på dataroaming. I fjor kom nye regeler som sier at du i EU/EØS-land uansett ringe, tekste og surfe på mobilen uten å måtte betale noe mer enn hjemme i Norge. Men det er verdt å sjekke abonnementsvilkårene dine før du reiser utenfor EU/EØS.

– Reiser du til for eksempel USA, Tyrkia eller Thailand – utenfor EU/EØS, er det fremdeles langt dyrere både med telefonering og bruk av datatrafikk, advarer Thomas Iversen.

Både i og utenfor Europa bør du dessuten passe på at du har fast grunn under føttene når du surfer eller bruker apper online. Til havs er det nemlig egne roamingpriser – uansett om du er på jordomseiling eller bare på tur med danskebåten.

– Tar du ferge, skal du ikke langt fra norsk land før datatrafikk blir veldig dyrt. Så til havs bør du fremdeles skru av dataroamingen, råder Iversen fra Forbrukerrådet.

DYRT: Reiser du til for eksempel USA, Tyrkia eller Thailand utenfor EU/EØS, er det fremdeles langt dyrere både med telefonering og bruk av datatrafikk, advarer Thomas Iversen hos Forbrukerrådet FOTO: Ole Walter Jacobsen /

Nyttige apper på reisen

Overnatting

* Trivago: Portal for sammenlikning av priser på hotellovernatting.

* Momondo: Sammenlikningsportal for flyreiser, hoteller, pakketurer og leiebiler. Reisetips.

* Booking.com, Expedia og Hotels.com: Formidler overnatting på millioner av hoteller, feriehus og andre overnattingssteder i hele verden. Gjesteomtaler og anbefalinger fra andre reisende.

* Airbnb: Lar deg søke og bestille overnatting hos lokale verter over hele verden. Har brukeromtaler.

* Hostelbookers og Hostelworld: Rimelige vandrerhjem. Gjestevurderinger.

* Homeaway: Hjelper deg å finne hytter og feriehus til leie. Gjesteanmeldelser.

* Couchsurfing: Viser hvor du kan sove gratis på sofaen hjemme hos folk over hele verden.

* HotelTonight: Hjelper deg å finne «i-siste-liten-tilbud» på hotellovernatting. Du kan bestille maks sju dager i forveien.

Samferdsel

* Entur: Gir deg oversikt over alle kollektivselskaper i Norge. Du kan også kjøpe billetter for reiser med Ruter og NSB.

* FlightAware og Flightradar24: Viser deg fly i sanntid. Motta varsler og se forsinkelser på flyplasser.

* CityMapper og Google Maps: Viser deg hvordan du tar deg fra A til Å, med alle tilgjengelige transportmidler.

Nettverk

* Apper som WiFi Finder, Wifi Map og Wifi Anywhere hjelper deg å finne trådløse nettverk, slik at du kan spare datakostnader og roaming-gebyrer.

Helse/sikkerhet

* Flere reiseforsikringsselskaper har egne apper for kunder – sjekk selskapet ditt!

* Tryg-appen gir råd og veiledning hvis du f.eks. mister bagasje/pass, blir syk eller blir frastjålet verdisaker. Du trenger ikke å være kunde for å laste den ned.

FLYTRAFIKK: Apper som FlightAware og Flightradar24 viser deg flytrafikk i sanntid. Med disse kan du motta varsler og se forsinkelser på flyplasser.
FOTO: Shutterstock/NTB scanpix / FOTO: Shutterstock/NTB scanpix /

Mat/drikke

* OpenTable: Her finner du menyer og anbefalinger, samt mulighet for å reservere bord på tusenvis av restauranter i hele verden.

* Yelp: Lar deg søke etter blant annet restauranter og butikker der du er.

* Foursquare: Guider deg til restauranter, barer og lignende.

* TripAdvisor: Lar brukerne anbefale blant annet spisesteder.

* KvoteAppen fra Tollvesenet: Lar deg regne ut om du har med deg lovlig mengde alkohol/tobakk. Du kan også raskt og enkelt fortolle alkohol og tobakk.

Kart

* Maps.me: Viser vei – bokstavelig talt. Detaljerte offline-kart.

* Google Maps: Hjelper deg å navigere på reisen.

Penger

* XE Currency: Gir deg all verdens valutakurser, oppdateres hvert minutt.

* Tip Calculator: Hvor mye det er vanlig å tipse der du er på ferie? Sjekk appen!

Vær

* Yr, Storm, AccuWeather m.fl.: Leverer værvarsler og -informasjon.

* Temperatur Converter, Easy Temperatur og lignende: Regner om Fahrenheit til Celsius og vice versa.

Språk

* Google Translate: App du kan snakke til og få oversettelse – både skrift og tale – i retur.

* Snakk og oversett, iTranslate: Oversetter over hundre språk.

* DuoLingo: Lær et nytt språk i ferien? Prøv denne appen!

Severdigheter

* Guides by Lonely Planet: Kart, severdighetstips, museer, tips til restauranter og barer.

* AroundMe: Viser vei til nærmeste bank, bensinstasjon, sykehus, kino, restaurant, bar, supermarked eller teater.

* FieldTrip: Varsler deg når du er i nærheten av en severdighet.

* Trip Advisor, Triposo og Time Out: Gir deg generell reiseguiding i de fleste land i verden.

FORMIDLING: Det er enkelt å bestille hotellovernatting og flybilletter på smarttelefonen, men husk at mange apper kun formidler andres tjenester. Blir det kluss med bestillingen, må du dermed ta det direkte med hotellet eller flyselskapet. FOTO: Shutterstock/NTB scanpix /

Reisetips for app-brukere

* Skal du reise utenfor EU/EØS? Sjekk abonnementsvilkårene dine før du drar. Sjekk prisene for samtale og datatrafikk på reisemålet.

* Husk at mange gratisapper finansieres av annonseinntekter. Annonsene lastes ned fra internett – noe som bruker mobildata.

* Se etter gratis wi-fi med sikkerhetskode, eller kjøp et lokalt sim-kort for datatrafikk utenfor EU/EØS.

* Vær obs på at informasjon om deg kan havne hos andre når du bruker apper. Ifølge en SINTEF-rapport fra 2016 formidler nemlig mange apper brukerinformasjon til tredjepart, for eksempel til markedsførere.

Kilde: Forbrukerrådet