PS. Utstillingen åpner lørdag 31.august klokken 19.00 på TKM Gråmølna. 

Kunstnerne har til og med lagt ny parkett over det hele, for å kunne bruke rommet som de vil. Utstillingen er bygget på en ide av Amdam og Andresen. Etter at museumsdirektør Johan Börjesson gav tommelen opp, gikk de i gang og fikk utarbeidet en felles skisse, så har de holdt seg sånn nogenlunde til den hele veien. Noen ting har selvfølgelig endret seg underveis. Men det må man alltid regne med, innrømmer billedkunstner Marius Amdam.

Utstillingen er en iscenesettelse med ulike elementer som skulpturer, malerier og grafikk.

– Vi har ikke jobbet sammen sånn som det her før. Roald har sitt egen grafiske verksted og jeg har vært hos ham og trykket. Tidligere. Og så har vi kjent hverandre siden 2008 så vi har snakket mye om hverandres arbeid, og inn og ut av det. Så kom lysten, og muligheten, til å jobbe seg ennå mere sammen: Med egne verk, og felles verk, i en sammenheng.

Image with visual paralax effect

Marius Amdam er visst han som prater, ifølge Roald Andersen, som er den med mest skitt på henda., i hvert fall denne dagen. De har plukket ut fem verk fra kunstgaven som de skal lage noe nytt av.

Amdam fortsetter:

– Vi har bygget en slags narrativ, hvor Bleken sine bilder fungerer som en slags protagonist som vi spiller opp imot. Vår utstilling er en del av en serie som viser kunstgaven fra Bleken i nye konsepter, nye muligheter. Vi har forholdt oss fritt til de bildene, på en måte, men samtidig respektfullt spille opp imot dem, for å få mest mulig ut av hverandre. Og en ting jeg er veldig fornøyd med, er at dette er verker du kanskje tror du har sett mange ganger før, men nå får du se de i en ny kontekst, med mer luft og med en annen rammefortelling og da vil du oppleve nye ting.

Annen tolkning

Andersen fortsetter:

– Når Blekens bilder stilles opp mot andre kunstneres så får man kanskje en annen tolkning, og en annen inngang til arbeidet hans? Det kan ofte være sundt, rett og slett. Noen ganger kan det være til det bedre, andre ganger til det verre, men den sjansen må man ta innimellom.

Og disse to kunstnerne tar sjanser hele tiden, ifølge dem selv. Feks har de ikke, 3 dager før åpning, møtt Bleken ansikt til ansikt og snakket om utstillingen. De har oversendt skisser og planer og holdt ham oppdatert underveis, men han har ikke sett noe av den ferdige kunsten.

– Men Det er jo noe annet å ha en skisse og en ide, enn det å faktisk fysisk lage det, og sette det opp.» Sier Andersen.

Og det er akkurat det de gjør denne onsdagen da jeg møter dem; setter opp utstillingen. Det er tre dager igjen, og selv for et utrent øye ser man at det er mye som skal på plass ennå. Men Amdam kan fortelle at man kommer alltid i mål.

Utstillingen består av fire rom; Far, Mor, Barnet og Kunstneren. Undertegnede har tolket det dithen at det handler om relasjoner, noe begge kan bekrefte.

– Gjennomgående tema er tap, lidelse, helvete og død. Det er jo det det handler om, rett og slett.

Amdam ler.

For det må være sterke relasjoner og mye kjærlighet  til for å fremkalle slike følelser hos et menneske.

– Vi er jo begge sønner, og fedre, og vi har mødre. Vi har gått i dybden av oss selv. Det er personlig, men samtidig allmenngyldig. Du må bruke noe som er ekte, i deg selv, for å lage noe som andre kan kjenne seg igjen i, tro på eller opponere imot. Og det håper vi publikum gjør.

Utstillingen åpner lørdag 31.august klokken 19.00 på TKM Gråmølna .

Og TKM melder torsdag, at Bleken har besøkt utstillingen og er veldig fornøyd.