Nei Trondheim, det ser ikke ut som om det blir noen hvit jul i år. Det er jo helt feil med åtte varmegrader i slutten av desember, sånn skal det ikke være. Snøen skal jo ligge og glitre som et hvitt teppe over de fargeglade trehusene.

Det er dagen før julaften og på Torvet er julemarkedet nedmontert, men kjøpesenteret spyr ut folk med plastposer til tonene av ”White Christmas”.

Sannheten er den at vi sakte men sikkert konsumerer oss til flere pissregn-juler framover. Isbjørnene kan vi se på coca-cola boksen. Ellers er det business as usual og vi gjør vårt beste for å holde idyllen og magien i live.

På Facebook ser vi fantastiske pepperkakehus og glade barn med roser i kinnene, og perfekte små adventskalendre och heisann og hoppsan og fallerallera, på julekvelden da skal alle sammen være glad!

Jeg har virkelig forsøkt. Helt siden jag var liten har jeg forsøkt å være glad i jula. Jeg har sunget med på nissefesten og på bildene smiler jeg pent, men to svarte øyne avslører at jeg er alt annet enn glad.

Bare lukten av kardemomme, kanel, saffran og granbar gjør at det knytter seg i solar plexus, en kald, mørk tyngde brer seg ut over kroppen og det blir tungt å puste.

Jeg har virkelig forsøkt. Helt siden jag var liten har jeg forsøkt å være glad i jula. Jeg har sunget med på nissefesten og på bildene smiler jeg pent, men to svarte øyne avslører en følelse som er alt annet enn glad.

Det er en følelse som alle levende mennesker kjenner i løpet av sine liv, selv om den for de fleste ikke forknippes med julen.

Nei, faktisk virker det som om de aller fleste kjenner en genuin glede i julen, men denne teksten er ikke til dem.

Denne teksten er til alle de som vet at det finnes noe som er mer dystert enn vintermørket, nemlig det falske julelyset.

Aldri blir ensomheten så påtaglig som under julen.

Vi lyver kollektivt for våre barn om at julenissen kommer til alle snille glade barn, men det blir vanskelig å forklare hvorfor nissen er så selektiv. Som om gavene var en målestokk på ditt menneskeverd.

Eller familieselskapene som får en alvorlig undertone når alle sitter og later som om nissefar ikke har et seriøst problem med alkoholen. Eller de som går hjem til en tom leilighet uten familie eller venner.

Til deg som ikke elsker julen vil jeg bare si at alle ikke må være så glade.

Du må ingenting og ingen skal tvinge deg. Vi er mange som kjenner det slik, med andre ord er du ikke alene.

En mindre ond jul ønsker jeg dere alle.