Tveit ble tilsatt som ny preses 30. januar av et enstemmig Kirkeråd. Både vigsling og innsettelse skulle egentlig ha funnet sted i Nidarosdomen i Trondheim 26. april, men koronapandemien gjorde at dette ble utsatt til søndag.

Visepreses biskop Atle Sommerfeldt leder selve vigslings- og innsettelseshandlingen. Også biskopene Herborg Finnset og Stein Reinertsen medvirker i gudstjenesten, i tillegg til lederne av Kirkerådet, Nidaros bispedømmeråd og Sørsamisk menighetsråd.

Image with visual paralax effect

Olav Fykse Tveit blir vigslet til biskop i Nidaros av preses av Atle Sommerfeldt i Nidarosdomen søndag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Aldri vært biskop

Tveit har aldri vært biskop selv, men blir nå preses og ledende biskop for Den norske kirke. Han overtar den prestisjefulle jobben etter Helga Haugland Byfuglien.

Tveit kommer fra jobben som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, som omfatter 350 kirker med en samlet medlemsmasse på om lag en halv milliard mennesker over hele verden.

Før det var han generalsekretær i Mellomkirkelig råd i sju år.

Image with visual paralax effect

59-åringen er den første som blir preses uten å være biskop, men et samlet bispekollegium står likevel bak utnevningen og valgte å kun nominere ham, selv om de kunne nominert opp til tre kandidater.

De har uttalt at han har en ekstraordinær kompetanse og erfaring som gjør ham svært godt egnet for stillingen.

(©NTB)