Eiendomsmegler 1 og Akershus Eiendom har i samarbeid gjort en gjennomgang av tilstanden på leiemarkedet for næringsbygg i Trondheim og konkluderer med at kontorledigheten er på hele 8,9 prosent pr juli:

– Dette er er historisk høy ledighet i Trondheim. Snittet har vært 5-6 prosent og arealledigheten var på 6,5 prosent da vi begynte å måle for syv år siden. Ledigheten har økt fra 4,9 prosent i januar 2014 til 8,9 prosent nå i juli, og ledigheten har primært kommet i randsonene, sier avdelingsleder for utleie, Lars Berger, i Eiendomsmegler1 Midt-Norge, til bransjemagasinet Næringseiendom.

I områder som Ranheim snakker vi om en ledighet på opp mot 20 prosent.  Lade og Leangen har en kontorledighet på over 15 prosent og Sluppen ligger på 10-12 prosent.

Ifølge Berger er utsikten negativ det nærmeste året:

– Arealabsorpsjon i 2014 var negativ med 2000 kvadratmeter. Etterspørselen etter kontorlokaler er fallende, fastslår han.

I områder som Ranheim snakker vi om en ledighet på opp mot 20 prosent.  Lade og Leangen har en kontorledighet på over 15 prosent og Sluppen ligger på 10-12 prosent.

Alle vil til sentrum

I den andre enden av skalaen ligger Trondheim sentrum med en anslått ledighet i juli på 4,9 prosent. Leietakerne vil til sentrum, ifølge Lars Berger i EM1 Midt-Norge:

– Over halvparten av kontorbyggene befinner seg her, og det er ingen tvil om at det er her vi opplever trykket. Kommunen har dessuten strammet inn parkeringsbestemmelsene i randsonene, selv om det er blitt ebdre kollektivdekning der. Men i sentrum er de store byggene fyllt opp og det er vanskelig å få tak i over 3000 kvm, sier Berger til Næringseiendom.

Når det gjelder leiepriser opererer EM1 Midt-Norge med opp mot 2200 pr kvm som topp leienivå, feks. i Adresseavisens nybygg i Verftsgata og på Solsiden, mens 1500 er normal leie i sentrum.

Billigst leie finner du i områder som Heimdal, Fossegrenda, Lade, Leangen, Ila, Marienborg, Trondheim ytre vest og øst med leie ned mot 1000 kroner pr kvadrat for generelt høy standard (ikke nybygg).