Etter et langt år som pasient på ulike sykehus i Norge, kom Coby Omvlee hjem fra sykehuset med mange spørsmål, og med et sterkt behov for å stille dem offentlig.
–Hvorfor må så mye i helsevesenet gå galt før det endelig – og oftest – går bra? spurte Coby – og fikk mange ulike svar.
Noen av dem har blitt viktige ingredienser i Teater Fusentasts nye forestilling.
Feilvurderinger og rutinesvikt truet livet hennes flere ganger.
Eller var det bare individuelle tabber og tilfeldige glipper?
Resultatet er forestillingen «Langligger» – som Coby Omvlee og Teater Fusentast har laget sammen med filmskaper Randi Størseth.
En galgenhumoristisk dokumentarforestilling om livet i og rundt sykesenga.
Annonse
Usminket dokumentarteater
Det har blitt et usminket «dokumentarteater» om hverdagen på et sykehus og et innblikk i dagens helsepolitikk.
–Jeg er først og fremst en kunstner, men bruker teateret for å si noe om hva et system kan gjøre med et enkeltmenneske, forteller Coby.
Forestillingen er en kombinasjon av egne opplevelser og observasjoner, og intervjuer med helseansatte og eksperter fra ulike steder i Skandinavia.
Etter bilulykken i 2011 ble hun innlagt på sykehus og gjennomgikk flere store kompliserte operasjoner i magen.
Tynntarmen var veldig skadet og hun måtte midlertidig få utlagt tarm, som senere skulle legges tilbake, forteller hun.
–Du kan behandles på sykehuset, men du skal egentlig ikke ligge der, for det koster for mye penger. Så du må være et annet sted.
Sa legene på sykehuset og skrev henne videre i sykehus-systemet.
Etter mange type behandlinger, ulike avdelinger og svært mange helsepersonell å forholde seg til, ble det etterhvert en historie om utskrivingspress.
–Du kan behandles på sykehuset, men du skal egentlig ikke ligge der, for det koster for mye penger. Så du må være et annet sted. Så skyves du bort til en annen institusjon, med nytt helsepersonell og nye folk. Det gikk etterhvert veldig galt, og jeg måtte hasteinnlegges på sykehuset – igjen, fordi de ikke klarte å behandle meg på riktig måte, det var kritisk, forteller Coby.
En ny hverdag – i sykesenga
Hun ble utskrevet igjen og lå en stund på Øya Helsehus, men da hadde hun blitt «glemt» av systemet og opplevde at hennes historie ikke ble tatt på alvor.
–Det gikk veldig feil en gang til, og da ble jeg liggende åtte måneder ekstra. I stedet for de tre avtalte månedene som det var snakk om i starten. Så da måtte jeg prøve å skape meg en ny hverdag oppi i det hele, men fra sykesengen, forteller Coby og viser fram rommet sitt.
Det lille scenegulvet i Blackboxen på Avant Garden er for anledningen innredet nøyaktig som sykehusrommet hun bodde på i til sammen ett år.
Fredag er det urpremiere.
–To av tre forestillinger er allerede utsolgt, så jeg er spent på mottakelsen fra publikum når jeg går på scenen for første gang i morgen kveld, forteller Coby.
Forestillingen spilles på Teaterhuset Avant Garden 3. – 5. mars 2017 kl. 19.00
Senere skal forestillingen ut på turné, blant annet til Sandefjord og Hamar, og flere andre konferanser hvor helsefagarbeidere er til stede.
I Tromsø skal de spille for helsefagarbeidere og ansatte ved det helsefaglige fakultetet på universitetet.
–De falt fullstendig for dette prosjektet og har fått et slags eierskap til det, sier Coby.
Flere andre steder har meldt sin interesse.
–Jeg er åpen for å fortelle denne historien til flere, for jeg tror det er en tematikk som angår veldig mange andre enn meg, sier Coby.