Vi møter kokk og kjøkkensjef Lisbeth W. Størvold på kjøkkenet hos Søstrene Karlsen på Solsiden.

Det er dagen etter Bocuse d`Or i Lyon og deres egen Christopher W. Davidsen har vunnet sølvmedalje i verdens største kokkekonkurranse.

–Det er jo helt fantastisk, det er også flott for kokke-Trondheim og Norge forøvrig, vi sliter jo med rekruttering til bransjen, sier en tydelig stolt kjøkkensjef.

–Han har virkelig jobbet for det, så dette fortjener han!

Stemningen på kjøkkenet er naturlig nok preget av det de selv opplever som en stor seier og alle de ansatte i de fire restaurane til Søstrene Karlsen AS tar stolt del i den prestisjetunge utmerkelsen.

Men idag er det høne på menyen og vi er tilbake til den norske virkeligheten.

– Høne er god mat, den må bare lages på riktig måte! forteller Lisbeth og løfter lokket på en stor gryte som står og putrer på gasskomfyren.

Denne høsten har det kommet avsløringer om at friske og levende høner destrueres etter at de har gjort jobben med å verpe egg – i stedet for å havne på mitt og ditt matfat.

–Det er jo helt avskyelig egentlig, iallefall når det også er et faktum at vi i Norge importerer høner fra Sverige, sier Lisbeth og rister på hodet.

Her på restauranten slår de nå et slag for å ta tilbake høna til det norske kjøkkenet.

Saken fortsetter etter annonsene

Denne restauranten bedriver trolldom på kjøkkenet i mørketida: Nå inviterer de på magisk julemat

Skal du sikre deg plass til denne årlige gastronomiske begivenheten bør du hive deg rundt. Troll restaurant har sluppet julemenyen og det er rift om bordene. Ikke rart i det hele tatt. Fosenkaia er åsted for pur matmagi!

Nazif på Ladejarlen gastropub ber om lokalmiljøets støtte i den tøffe tida som kommer

– Vi kom oss helskinnet gjennom covid og nedstengning. Ikke uten kamp, men vi er her fortsatt. Nå går vi inn i en ny periode med utfordringer og tøffe tak, forteller innehaver av Ladejarlen Gastropub Nazif Tunc, som ber om støtte fra gjester og nærmiljø.

Kok din egen kraft
Til morgendagens lunsjgjester står hønsefrikasse på menyen.

–Folk synes jo det er kjempegodt, så jeg skjønner ikke helt hvorfor vi ikke bruker det mer.

Image with visual paralax effect

Det dufter himmelsk av  hønsekrafta som er under koking.

–Det er ikke vanskelig, men du må sette av tid – for å få den beste smaken og for å unngå seigt kjøtt må du koke høna i tre timer, sier hun.

Hva er ingrediensene i en god kraft – i tillegg til høne?

–Timian og laurbærblad, gulrot, vanlig gul løk, litt pepper – og sellerirot. Det gir veldig god smak, sier Lisbeth og begynner på jevningen.

Vi er vant til å spise både kylling og kalkun, men hvilken status har høna?

– Den er jo litt seigere, men når du koker den egner det seg jo veldig godt i gryter og kasseroller og ikke minst supper! Bare krafta kan jo brukes i mange sammenhenger, sier Lisbeth.

Redd høna! Står det på menyen som servitør Pernille holder på å skrive. Hun forbereder lunsjen til i morgen. Hønsefrikassé. Av den gode, gamle sorten.

– Vi prøver å ta tilbake tradisjonsmaten og har ofte husmannskost på lunsjmenye, sier Lisbeth.

Imens hun forbereder seg på kjøkkenet kommer servitør Pernille Wang for å skrive opp dagens meny på tavla.

Hashtag «Redd høna» eller «La høna leve!»?

De går for begge.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre