Kari Lian er næringslivskontakt i Kirkens Bymisjon Trondheim. Sammen med prosjektleder for Arbeidsrommet, Mette Moen Baatvik, er hun i ferd med å montere utstillingsvinduet når Trondheim24.no møter henne i de gamle lokalene til klesforretningen Lounge, vis a vis kaffebaren Latteliten i Olavskvartalet.
Lokalet har stått tomt i flere måneder, men fram til julaften vil det nå bli nytt liv her.
– Dette blir en utprøving av det å ha egen butikk på et fast sted, så vi er jo spente på hvordan dette blir mottatt da. Blir responsen positiv så kan vi jo kanskje begynne å tenke på noe mer permanent, forteller Kari Lian.
Glassengler som holdepunkt
Produkter laget av deltakere og frivillige på Engleverkstedet og Arbeidsrommet henges opp på veggene og settes i utstillingsmonter langs vinduene. Bord monteres og bøker hentes frem. Den ferske kokeboka «Smak», utgitt av Kirkens Bymisjon på Stenersen forlag i høst, ligger i bunker på ett av bordene.
Hjemmelagde julekort, puter og tepper, glassengler og bøker. Utvalget har etterhvert blitt stort og prosjektene mange.
– Glassenglene har vi hatt for salg i mange år nå, sier Lian.
Det eldste produktet til bymisjonen er laget av ødelagte glassplater som skjæres til, pusses og dekoreres. Glassenglene finnes i litt ulike varianter og lages flere steder.
Deltakerne på Engleverkstedet er personer som har havnet utenfor det ordinære arbeidslivet. Ofte er det rus og psykiatri som er utfordringen, sier Lian.
– Det at de kan gå til Engleverkstedet og lage disse glassenglene er holdepunktet i hverdagen for mange.
Møteplass
En egen butikk med alle produktene har også lenge vært en drøm for prosjektlederen av Arbeidsrommet.
–Vi skulle så gjerne hatt vår egen butikk midt i byen, kanskje med kafe og arbeidsrom i samme lokale, en ny møteplass for de som bruker tilbudene våre, sier Mette Moen Baatvik.
Arbeidsrommet tilbyr kurs, opplæring og deltakelse i arbeidsrettet aktivitet for personer som ikke er en del av det ordinære arbeidslivet, og er unikt for bymisjonen i Trondheim.
Mestringsfølelse og god stemning er superlativer som ofte går igjen hos deltakerne her, i følge prosjektlederen.
– Mange setter pris på å få være kreative, andre synes det er meningsfullt og hyggelig bare å få være sammen med andre, forteller hun.
Nå har de installert seg i det innerste hjørnet av den nye pop-up-butikken. Idag lages det egendesignede brosjer, ett av signaturproduktene til deltakerne på Arbeidsrommet. Rester fra kaffekapsler og telys blir baksiden av heklede garn-brosjer.
– Vi har det alltid fint sammen her rundt heklebordet, og det er mye latter, sier en av deltakerne.
Sammen med frivillige fra Kirkens Bymisjon Trondheim møtes de hver dag for å lage ulike produkter. Til vanlig selges de i Munkegata 4, men denne måneden kan du altså få kjøpt dem i det midlertidige butikk-utsalget i Olavskvartalet.