Selv om desember måned innfinner seg, er det ikke alltid julestemningen gjør det samme. På bakken er det kanskje bart, i luften er det mildt, og rundt deg bare stresser folk rundt. For Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond og Øivind Skar, redaktør i bladet BIL, er det julemarked som gir julestemning. Begge oppsøker ofte markedene som kan by på blant annet glühwein, marsipan, pyntede juletrær, strålende lys og juletoner.

Øivind Skar har i årenes løp vært innom til sammen 15–20 land for å besøke julemarkeder. Han går ikke på markedene for nødvendigvis å kjøpe noe, men for å ha det hyggelig og for å se hvordan andre har det i førjulstiden. Men det er én ting han har gjort det til en vane å kjøpe med seg hjem: julekuler.

– Det er noe jeg fant på å gjøre med en venn for drøyt 20 år siden. Siden har vi nesten hvert år reist på dagstur til en europeisk storby for å kjøpe julekuler. Vi kjøper ingenting annet, bare to til tre julekuler. Så du kan si at juletrærne våre bærer preg av det, forteller Skar.

De fineste kulene han har på juletreet, fant han i henholdsvis Detroit og San Francisco.

Små boder

For Helge Baardseth betyr julemarked små boder rundt et torg, mye pølser og øl, samt en del brukskunst av tvilsom verdi. Denne assosiasjonen til tross, Baardseth mener at markedene har noe attraktivt ved seg. En stemning som gjør at man gleder seg over et besøk.

– For meg har julemarked vært noe typisk tysk, men etter hvert har jeg måttet revurdere denne litt fastlåste oppfatningen. I løpet av de siste årene er julemarkeder blitt vanlig i svært mange europeiske byer, men skal jeg være helt ærlig, synes jeg mange av dem har blitt ganske like.

Redaktøren i reisemagasinet har likevel sine favoritter blant de kanskje mer og mer like julemarkedene. Også Skar har lagt sin elsk på visse markeder. Her er de to redaktørenes anbefalinger. Kanskje er det et av disse du må oppsøke for virkelig å finne fram til julestemningen, enten om det er for å spise julesnacks eller for å finne noen juleskatter du kan ta med hjem og legge under treet.

10 på topp og 1 på bunn

Berlin, Tyskland

Både Skar og Baardseth snakker opp Berlin.
– Berlin er aldri feil, uansett når på året man skal reise, men julemarkedene setter en spiss på besøket, sier Baardseth.

– I Berlin er det så mange julemarkeder at du knapt rekker over dem alle på en helg, sier Skar.

Skal du velge bare ett julemarked i den tyske hovedstaden, foretrekker Baardseth markedet Berliner Weinachtszeit ved Alexanderplatz.

Verdt å vite: Mange av markedene i Berlin holder åpent helt til nyttårsaften.

Riga, Latvia

– De baltiske landene har alle fine julemarkeder, men jeg holder en knapp på markedene i Riga. Det er kaldt der om vinteren, men dette markedet byr på nye attraksjoner hvert eneste år, sier Skar.
Riga kommer også høyt på lista til Baardseth. Han forteller at man på det store markedet nær jernbanestasjonen finner mye skrot, men også flott krystall som knapt koster noe.

Verdt å vite: Tre fine julemarkeder i Riga er markedene på Dome Square, Esplanade park og Livu Square.

Image with visual paralax effect

Av alle julemarkedene i de baltiske landene, holder Øivind Skar en knapp på markedene i Riga, Latvia. Foto: Roman Koksarov/TT

Longyearbyen på Svalbard, Norge

Hvorfor ikke gå på julemarked i Norge? Ifølge Skar pynter de skikkelig til jul i Svalbards hovedstad.
– Det er mørkt hele dagen på den tiden av året, men du kan være heldig å se nordlyset mens du varmer seg på et glass gløgg i gågata utenfor verdens nordligste sjokoladeri, forteller Skar.

Verdt å vite: Hvert å arrangeres den tradisjonsrike julemila på Svalbard. Kanskje du kan kombinere julemarked med litt julejogg?

Image with visual paralax effect

Nordlys over spisshusene i Longyearbyen på Svalbard. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

København og Stockholm

Du behøver ikke reise langt for å oppleve julemarked. Både København og Stockholm byr på julestemning med henholdsvis julemarkedet på Tivoli i København og julemarkedet på Stortorget i Gamla Stan i Sveriges hovedstad. Det er Baardseth som anbefaler de to markedene i våre naboland. Et høydepunkt han trekker fram, er de gedigne lysdekorasjonene på Tivoli.

Verdt å vite: Drar du til Tivoli, er «Honningkageslottet» verdt et besøk. Der finner du Danmarks største nissebetjente honningkake-bakemaskin.

Image with visual paralax effect

Julemarkedet i Gamla Stan i Stockholm holder åpent fra 19. november til lille julaften. FOTO: BOB STRONG / Reuters

Moskva, Russland

Du trenger visum for å komme deg til Moskva, og det kan det være verdt å skaffe seg, for julemarkedene i den russiske hovedstaden er ikke å forakte, ifølge Baardseth. Et av dem holder til på selveste Den røde plass, som i sovjettiden ble brukt til store militærparader.

Verdt å vite: Julemarkedet holder åpent helt til slutten av januar. Du har med andre ord god tid til å få det med deg.

Image with visual paralax effect

Et av julemarkedene i Moskva holder til på Den røde plass. FOTO: Sergei Karpukhin / Reuters

Lübeck, Tyskland

Her får du garantert verdens beste marsipan, skal vi tro både Baardseth og Skar. Havnebyen Lübeck i Nord-Tyskland byr på det mest originale miljøet, de mest lokale bodene og de hyggeligste kneipene av alle tyske byer med julemarkeder, ifølge Skar.

Verdt å vite: Lübeck er oppført på UNESCOs verdensarvliste og var hovedsete for de nordeuropeiske hansabyene, byer som i middelalderen var tilsluttet handelsforbundet hansaen.

Osaka, Japan

I Japan feirer man i utgangspunktet ikke jul. Likevel er det mange forretninger som nærmest renner over av julete ting, ifølge Skar. Men det går an å styre unna den kommersielle julen. I Japan kan du nemlig også finne tradisjonelle julemarkeder. Da Skar var i Japans tredje største by Osaka, solgte de blant annet norske troll og nisser på juletorget, et juletorg som for øvrig framsto som et typisk tysk julemarked.

Verdt å vite: Er du i Japan i jula, nærmere bestemt på 1. juledag, kan du innrette deg etter tradisjonen med å spise kylling fra hurtigmatkjeden KFC – en overraskende tradisjon som skal ha vokst fram i løpet av de siste årene.

Image with visual paralax effect

Også i Japan kan du finne tradisjonelle julemarkeder. Dra for eksempel innom julemarkedet i Osaka. Foto: Privat

Brussel, Belgia

Det tradisjonsrike julemarkedet på Grand Place i den belgiske hovedstaden sies å være et av de mest originale markedene i Europa. Markedet har et innhold litt utenom det vanlige, med et lite pariserhjul og skøytebane. Totalt strekker julemarkedet seg langs et to kilometer langt område.

Verdt å vite: Julemarkedet åpner allerede i slutten av november og holder koken helt fram til starten av januar.

Image with visual paralax effect

Brussel sies å ha det mest originale julemarkedet i hele Europa. FOTO: Geert Vanden Wijngaert / TT

Ribe, Danmark

Da Skar var på kjøretur i julen et år, endte han opp i Ribe, som er kjent som Danmarks eldste by. Julens store tema i Ribe er «Peters Jul», en samling barnedikt som omhandler dansk jul på slutten av 1800-tallet.
– Vennen min som på den tiden var godt over 50 år, fikk sitte på fanget til nissen i nissens eget postkontor. Det lo vi alle godt av, forteller Skar.

Utover nissefang byr julemarkedet i Ribe blant annet på husflid, gløgg og julete smaksopplevelser.

Verdt å vite: Julehyttene på julemarkedet i Ribe er åpne hver helg i adventstiden.

Roma, Italia

– Skygg unna, om du spør meg, sier Skar. Han sikter til julemarkedet på Piazza Navona i Roma.
– Ettersom denne digre plassen har et enormt julemarked, forventet jeg å finne mye morsomt der. Det ble en gedigen skuffelse. På markedet finner man stort sett bare billig plast og juggel til stive turistpriser.