– Ellers hadde jeg ikke kunnet reise dit. Jeg kunne ikke sunget noe annet, føler jeg nå når vi snakker om det. Å stå der med noe som det ikke lå et alvor bak … nei, det hadde jeg ikke klart, sier Gåte-vokalisten med inntrengende alvor i stemmen.

Bandet har akkurat snakket om følelsene sine rundt det å delta i Eurovision når situasjonen i verden er som den er – med kampene i Gaza, og den humanitære katastrofen som foregår der.

– Det er en situasjon som preger oss, som alle andre mennesker, dypt. Jeg kjenner det ganske sterkt, det er rett og slett smertefullt, det som skjer, sier Gunnhild Sundli.

Image with visual paralax effect

Ulvehyl om frihet

Hun reiser til Malmö for å synge ut sitt ulvehyl – som hun sier «kan være som et rop om frihet».

– Vi kommer med et bidrag som har et alvor i seg. Vi har turt å gå helt inn i det som er Gåte, som er natur, fjell, folkemusikk. Det som ligger i vårt DNA. Det er en kraft som er den sjette bestanddelen i bandet.

Hun oppsummerer «Ulveham», bygget på en gammel middelalderballade, som historien om en ond stemor som kaster en forbannelse over stedatteren – som blir til en ulv som springer i skogen til evig tid. Ulvehammen mister hun kun om hun drikker sin egen brors blod.

Det blir en slags happy – men grusom – ending når hun møter stemoren til hest i skogen, kaster seg over henne, river ut hjertet og drikker blodet. For stemoren er gravid med broren – derigjennom løftes forbannelsen.

– Du kan trekke mange metaforer ut av det, sier Gunnhild med et skrått smil – og legger til at essensen er en slags moral om frigjøring på egne premisser.

Mats Paulsen, Jon Even Schärer, Gunnhild Sundli, Magnus Børmark og John Stenersen i bandet Gåte. Bandet skal representere Norge i Eurovision finalen i Malmø i mai. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– For alle

På spørsmål om de kommer til å vise sitt standpunkt på noen måte under Eurovision, svarer gitarist Magnus Børmark at det står Gåte helt fritt til – uten noen føringer lagt av NRK.

– Men vi uttrykker oss gjennom musikk. Og opplevelsen av musikk og kunst er jo en ren opplevelse som alle kan dele, uansett identitet. Jeg har troen på vår stemme og det som kommer gjennom når vi spiller denne sangen. Musikken åpner et rom, som inneholder alt vi tror på, der man kan kjenne, føle, uten å definere det så mye mer.

Bandet sier til NTB at de står ved erklæringen de kom med i etterkant av Melodi Grand Prix-seieren i februar. Etter å ha summet seg sa de at de valgte å delta i Eurovision, til tross for de massive protestene og oppropet mot Israels deltakelse i år.

Følger med

– Vi følger med og er i kontakt med både folk i Eurovision og med andre artister. Det er en pågående samtale og del av det større bildet vi må håndtere i år, sier Børmark under intervjuet fredag, bare timer før bandet gjør sin siste norgeskonsert før Eurovision.

Nå venter såkalte prepartyer rundt i Europa – Barcelona, London, Amsterdam og København – på Gåte før konkurransen i mai.

Det var et hardkjør rundt artistenes stillingtaken i konflikten i tiden rundt Melodi Grand Prix, og Børmark sier at innboksen til Gåte fortsatt er full. Men bandet er fremdeles fast bestemt – og samlet – om å dra.

– Vi tar ikke lett på dette, det er dypt alvorlig, sier Gåte-trommeslager Jon Even Schärer.

Skjermer Gunnhild

Gunnhild Sundli lar tidvis lar de andre i bandet stå for mye av praten og sier hun allerede merker presset.

– Jeg er glad jeg ikke reiser ned dit som soloartist, det føler jeg mye på, sier hun, mens Børmark legger til:

– Vi må ta unna litt og skjerme Gunnhild. Vi er et band, da deler vi på det.

Gåte har ikke noen egen manager og gjør mye av arbeidet selv. Bandet ser på Eurovision som en fin måte å nå bredere ut, og de tenker fremover. Torsdag spilte de inn ny musikkvideo på Akershus festning i Oslo, og de har flere prosjekter – utenom Eurovision – på gang.

– Treffe nerve

På spørsmål om hvordan det blir å konkurrere i musikk, sier Gåte-gitaristen at det å delta i Eurovision «er stort på så mange nivåer, at gullet er å være der»:

– Vi har laget en tre minutters opptreden som er destillatet av hele vårt konsept – og det tror jeg vil treffe en nerve i svermen av poplåter. Vi representerer en kraft, sterke følelser, noe som treffer folk dypt.

Gunnhild Sundli sier hun tenker på det mer som «en stor festival».

– Jeg skal gjøre det jeg kan, og vi skal konsentrere oss om vår oppgave – å fremføre «Ulveham». Det er det eneste vi kan kontrollere. Men klart vi ønsker og håper på en god plassering.

(©NTB)