Mannen på reklamefotoet for Trondheim Konfeksjonsfabrikk er tatt i 1948, og  er som tatt rett ut av den prisbelønte TV-serien Mad-Men.

Fabrikken lå i Stjørdalsveien og produserte kjente merkevarer som Windsor-skjortene, Roald 96 og sportshabitte Weekend Sport.

PS. Se historisk reklamefilm i bunnen av saken.

Fant kjærligheten

Aron Mendelsohn (f. Fisher),  født i 1871 i Litauen,  dro som 20-åring for å delta i kolonialiseringsarbeidet i Palestina.  Her ble han syk av malaria og i 1894 dro til broren sin i Norge.

Etter en tid som omreisende handelsmann fant han kjærligheten og  giftet seg med Thora Paltiel i 1895.

Thora var allerede en del av byens forretningsliv og drev egen butikk.  Aron deltok i driften, men startet etterhvert opp egen klesforretning i 1909, i Brattørgata 12b, som etter hvert ble ble selve shoppingstrøket i «nedre bydeler».

På denne tiden var Brattørgata en av de travleste handelsgatene i byen.

I 1923 startet han opp Trondhjems Konfektionsfabrikk og to år senere etablerte han en ny fabrikk i samme bransje. Hans tre sønner, Henrik, Isak og Fillip, tok også del i driften.

Det ble til at Isak og Fillip fikk ansvaret for hver sin fabrikk, mens Henrik ledet hovedfirmaet, A. Mendelsohn & Sønner, som administrerte produksjonen og hadde salgsapparatet. I 1933 gikk Aron Mendelsohn ut som medeier og overlot driften helt til sine sønner.

På denne tiden var Brattørgata en av de travleste handelsgatene i byen.

Beslaglagt av Gestapo

I november 1941 ble firmaet beslaglagt av Gestapo og en nazistisk bestyrer ble satt til å lede selskapet. Aron, Thora og Henrik ble deportert til Tyskland og ble drept i konsentrasjonsleiren i august 1943.

Etter krigen overtok Henrik Mendelsohns enke, Ragna Mendelsohn, ledelsen av bedriften som hun utviklet videre. Firmaet innstilte i 1980.

 Kvinner fra Fosen

Einar John Gilberg gir et levende bilde av virksomheten på konfeksjonsfabrikken:

« Jeg arbeidet hos A. Mendelsohn & sønner i tre år . Det arbeidet mange kvinner fra Fosen husker jeg. De kom med båt hver søndagskveld til Fosenkaia. Fabrikken lagde dresser ,jakker ,arbeidstøy,skjorter, bukser etc.og hadde et meget godt utvalg i stoffer for produksjon av dette. Fabrikken lå i Stjørdalsveien og hadde tre etasjer pluss en smal kjeller hvor dongeristoffene var oppbevart. Disse var veldig tunge og bære på skuderen, og vi benyttet sekketralle. Bygget hadde heis og stofflager på loftet.Jeg tjente seks kroner timen  den gang. Ragna Mendelsohn som ledet fabrikken bodde på Bakkaunet»

Her kan du se en historisk reklamefilm for Trondheim konfeksjonsfabrikk