PS: Saken er produsert av trondheim2030.no

Det er tidlig søndag formiddag, men på markedet midt i byen er det allerede et yrende folkeliv. Noen er her for et mer eller mindre planlagt stopp på søndagsturen, andre vet akkurat hva de er ute etter …

– Jeg får ikke kontakt med kjæresten, som sitter med eksamen, men jeg lurer på om jeg bare må ta en råsjanse, selv om du egentlig bør være to om sånne avgjørelser …

Saken fortsetter under videoen

Et funn i 12 deler

I et hav av herlige antikviteter, klesstativ og matboder, har Unni Bergheim Hoel sett seg ut et hvitt og gult servise – akkurat et slikt hun var ute etter.

– Det er spesielt gjenstander typiske for 50- og 70-tallet jeg er interessert i. Og teak! Jeg måtte jo stikke innom på årets første bruktmarked, forteller Unni, som selv har stått på markedet to ganger.

Drømmeservise: Unni Bergheim Hoel velger til slutt å kjøpe drømmeserviset» – til tross for at hun ikke får drøftet det med kjæresten.

Servise-selger Inger Strøm sier at om Unni bestemmer seg for at hun vil ha den hvite og gule skatten i tolv deler, kan hun oppbevare den i salgsboden. Da slipper hun i alle fall å frakte serviset hjem til den uvitende kjæresten, på sykkel.

Til slutt finner Unni ut at hun ikke kan la sjansen gå fra seg. Hun vippser, og vips, så har serviset skiftet hender.

Søndag og marked

Bryggerekka bruktmarked er fullbooket med selgere på årets første markedssøndag, 26. mai. En time etter at bodene åpnet klokken 10.00, har også mange kunder funnet frem til den åpne plassen mellom bryggene, på Kongens gate allmenning i Kjøpmannsgata.

Markedet, som ble etablert av Trondheim kommune i 2015, er en del av arbeidet med midlertidige tiltak som skal synliggjøre hvilke muligheter som finnes i bryggene. I tillegg skal det gjøre byens innbyggere mer kjent med bryggerekka, og på den måten skape mer liv i Kjøpmannsgata og Midtbyen.

Sonderer: Mathilde (snart seks år) er med mamma på bruktmarked. Mor og datter gjør research, og en søndag om ikke lenge er det de to som skal stå og selge brukte ting.

Dukker, dufter og pruting

Til lukten av nystekt vaffel, lyden av pruting og latter, og varmen fra et og annet solgløtt, får både kopper og kar nye eiere. En ullgenser sitter som støpt over skuldrene til en lykkelig kjøper, og i naboboden diskuteres det hvilke sølvgafler som passer best til fiskemiddagen. Bordene i de i underkant av 30 salgsbodene bugner over av klær, sko, småmøbler, gamle leker og koppestell – og helt andre ting, som planteavleggere og bittesmå, forseggjorte dukkeansikter.

Dukkemakeren

– Vi er dukkemennesker! Jeg er dukkemaker, og hun har et dukke- og leketøysmuseum på Levanger, sier Sissel Bjørstad Skille, og peker på Solveig Otlo.

De to venninnene deltar på Bryggerekka bruktmarked for første gang, som et eksperiment, forteller de. Med seg har de gamle dukker fra 30- og 40-tallet, dukkeklær og -sko, og en hel del andre små skatter. På spørsmål om det er flere dukkemennesker på årets første bruktmarked, svarer de at jo, det er en jevn strøm av folk som kommer for å se.

Veteranen

En som imidlertid ikke har hatt tid til å se på dukkene, er prosjektleder for Bryggerekka bruktmarked, Anne Isabel Udbye. Hun har vært med helt fra starten, både da markedet ble administrert av Midtbyen Management, og nå, når Miljøenheten har tatt over det administrative ansvaret.

I tillegg til å planlegge, sørge for at markedet gjennomføres på best mulig måte, og å svare på spørsmål fra besøkende og selgere, står hun og steker vaffel i et forrykende tempo.

– Jeg er heldig og får være her hver søndag, jeg. I dag har jeg ikke hatt tid til å se så mye, men det er egentlig bra – jeg er alt for glad i ting, sier hun og ler.

Kupp: Det er mulig å gjøre et kupp på markedet – enten du er på utkikk etter klær, leker, porselen, antikviteter eller noe helt annet.

Tiltrekkes av stemningen

Men hvem er det egentlig som booker standplass på markedet?

– Hver gang er det noen som prøver seg for første gang, mens resten er mer eller mindre faste. Det er ganske mange som slår seg sammen to og to, for eksempel mor og datter, og deler en bod. Ja, og så er det faktisk ganske mange som kommer langveisfra for å delta, forteller Udbye.

I likhet med de andre vi snakker med denne søndagen, tror hun at atmosfæren på markedsplassen er mye av grunnen til at folk trives – og at de kommer tilbake gang på gang:

– Ja, og så har denne revitaliseringen av bryggene gjort underverker for bymiljøet. Turistene som kommer innom blir helt «wow», og det beste er jo at dette ikke er kulisser – det er byen vår!

Fakta: Bryggemarkedet

Bryggerekka bruktmarked ble etablert av Trondheim kommune i 2015, som et samarbeid mellom de kommunale prosjektene «En blå tråd» og «Vitalisering av Kjøpmannsgatebryggene». Markedet skal bidra til å synliggjøre mulighetsrommet i bryggerekka, vise elva i bybildet, samt skape mer liv i Kjøpmannsgata og Midtbyen.

De første fire årene ble markedet administrert av Midtbyen Management. Fra 2019 er det Trondheim kommune ved Miljøenheten som har det administrative ansvaret for markedet. Anne Isabel Udbye har hele tiden fungert som prosjektleder og gjennomfører.

Markedet har åpent 10.00 til 16.00 hver søndag, fra 26. mai t.o.m. 1. september 2019.

En ordinær salgsplass inkluderer ett salgsbord og koster 200 kr. Plasser for matservering koster 300 kr.