Ps. Teksten er en pressemelding fra Britannia

Håkon Bleken er første kunstner ut i Britannia Hotel sitt nye kunstprogram i en storslått utstilling produsert av Dora3 og kuratert av Stein Slettebak Wangen. I en alder av 90 år er Bleken fortsatt like produktiv i sine tre atelierer og høster kanskje større anerkjennelse enn noensinne for sin kunst. En stor del av bildene har frem til nå vært i kunstnerens eie selv om de tidligste ble produsert for nærmere 50 år siden.

– Jeg vil at dette skal bli den fineste utstillingen min, sier Bleken i boken som utgis i forbindelse med Britannia-utstillingen.

Han mener Odd Reitan og hotellet fortjener en slik hilsen etter restaureringen. Samtidig vil han vise topparbeider fra hele sitt kunstnerskap i hjembyen i anledning at han fylte 90 år i januar.

Image with visual paralax effect

– Norsk samtidskunst fortjener oppmerksomhet utover vårt lands grenser. Utstillinger på Norges mest anerkjente kunstarenaer de siste årene viser at våre fremste kunstnere er på høyden med mye av det beste som skjer på den internasjonale kunstscenen. Trondheim og Trøndelag har spilt en viktig rolle i norsk kunsthistorie, og har fostret flere av landets mest betydningsfulle kunstnere opp igjennom årene. Trondheim Kunstmuseum eier en av landets viktigste samlinger av norsk kunst og som dokumenterer storheten til malere som Edvard Munch, Arne Ekeland, Inger Sitter og Jakob Weidemann. Britannia Hotels ambisjon om å være et hotell av internasjonalt toppformat, inkluderer vårt ønske om å by hotellets gjester fra alle verdenshjørner på store kunstopplevelser signert norske kunstnere. Derfor har vi inngått en langsiktig samarbeidsavtale med Trondheim Kunstmuseum om å vise deler av museets kunst-samling i hotellet på fast basis. Men kanskje enda viktigere for et kunst-elskende publikum, er etableringen av våre to årlige utstillinger med verker signert dagens norske samtidskunstnere. Vi vil by våre gjester på spennende møter med både etablerte kunstnere og kunstnere som vi mener har potensial til å kunne markere seg på den norske og den internasjonale kunstscenen. Hver utstilling vil ledsages av en rikt illustrert bok med norsk og engelsk tekst som presenterer kunstneren og kunstnerskapet. Utstillingene vil være salgsutstillinger, opplyser hotelldirektør Mikael Forselius i en pressemelding.

Topparbeider

Utstillingen «Håkon Bleken på Britannia» er en unik mulighet til ikke bare å se Norges fremste samtidskunstners topparbeider i alle sjangrene han arbeider i – men også til å kjøpe verker signert kunstneren. En stor del av bildene har frem til nå vært i kunstnerens eie selv om de tidligste ble produsert for nærmere 50 år siden.

Samtidig vil han vise topparbeider fra hele sitt kunstnerskap i hjembyen i anledning at han fylte 90 år i januar. Litografiene fra Hedda Gabler-mappen, Haugtussa-mappen og Spor-mappen er Blekens ypperste grafikk og noe av den fineste grafikken som er laget her til lands – her er alle til salgs i originalinnramming fra den gang de ble stilt ut første gang. Hedda Gabler ble trykt i 1987 i verdens fremste grafiske verksted; Clot, Bramsen og Georges i Paris og flere ble karakterisert som mesterverk av sjefstrykker Yann Samson.

I anledning Britannia-utstillingen har Håkon Bleken laget silketrykket Hedda i Palmen, der har lar hotelleier Odd Reitan hilse på Henrik Ibsens Hedda Gabler i det hun seiler inn i Palmehavnen. Trykket har et opplag på 100 eksemplarer, og er nummeret og signert av kunstneren.

Image with visual paralax effect

Gallerister og samlere etterspør stadig kulltegninger fra Håkon Bleken, en sjanger der han kan måle seg mot hvem det skulle være. Det siste tiåret har han sagt nei til nye kullutstillinger. På Britannia Hotel viser han ni kulltegner, alle mesterverk, og det eldste tegnet i 1973. Pastelltegninger er sjelden vare fra Håkon Bleken, men også her viser han sin storhet og bruker mye av den samme teknikken som har gjort hans kullarbeider så ettertraktede. Gouache eller akvarell finnes det heller ikke mange av signert Håkon Bleken. På Britannia henger to blinkskudd. Bleken har viet oljemaleriet og collagene nesten all sin oppmerksomhet det siste ti-året. Malerier i til dels meget store formater, mange av dem signert i 2019, topper Blekens Britannia-utstilling. Men her er også en rekke eldre mesterverk.

Kilde: Pressemelding fra Britannia

PS: Utstillingen Håkon Bleken på Britannia er kuratert av Stein Slettebak Wangen for Dora 3 og Britannia Hotel.