Hovedbilde: Fra venstre: Clerish (Marit Rossmann), Esmeralda (Kristine Hørgård Unsmo), Columbina (Lena Christin Aalerud ) og Clerash (Sigrid Myklebost)

Petter Bjørkmo jobber på Trøndelag teater og har fått med seg to falske sigarer som de skal bruke i forestillingen:

– Petter! Ikke bruk den opp nå!»

– Nei, nei, nei, skal ikke gjøre det. Bare «testing»

Ragnhild Arntsen, daglig leder hos Sjiraffen Kultursenter og instruktør i teatergruppa Integretto , ler.

– Herregud, han har testa den hundre ganger nå!»

– Den første gikk jo tom bak scenen, gitt. Det var litt for artig! Så vi har fått ny.

Vi ler. Det er mye latter, både på og av scenen.

Image with visual paralax effect

De tre matglade professorene spilles av Halvard Dam Laupstad, Asle Pedersen, Øyvind Knapperholen

30 år

Teatergruppa Integretto er en del av Sjiraffen Kultursenter, men startet lenge før Sjiraffen og feirer faktisk 30 år i år! Arntsen startet selv som aktør i Integretto som 16-åring i 1999.

LES MER OM SJIRAFFEN KULTURSENTER HER

Integretto har hele veien vært en integrert teatergruppe for skuespillere med og uten utviklingshemming.

– Det er én instruktør – og resten er aktører på lik linje. Dette er helt unikt – og jeg har enda til gode å møte en tilsvarende gruppe», påpeker Arntsen.

I starten, fra 1989, ble den drevet av Trondheim Kommune, men da de sa takk og farvel og ville legge ned prosjektet i 2004. Ragnhild tenkte at det kunne de bare glemme, og tok over skuta og ble kunstnerisk leder. Alle manus er skrevet av Arntsen, og hver rolle tilpasset aktøren. Alle får litt mer utfordringer for hver forestilling.

Didrik Austmo Pedersen spiller Il Capitano.

– Det startet med Integretto, så kom ungdomsgruppa Pimpernell, så 2012 ble vi Sjiraffen kultursenter, som det er i dag, med mange, mange, mange grupper.

Jubileumsforestillingen deres, «Sirkustrøbbel og andre pølsesorter», er en Commedia Dell´Arte-forestilling. Den spilles nå, onsdag 12 juni på Charlottenlund videregående skole.

Men til høsten skal den utbedres, utvides og jobbes videre med til november, da skal de spille på Rosendal teater. Da håper Ragnhild at jeg kommer tilbake og skriver mer.

– Men du må prioriterer de store tingene!», for de ligger ikke på latsiden på Sjiraffen Kultursenter. Med seks ulike teatergrupper for folk i alle aldre, eget kor og band, og tilbud om å bestille musikkworkshop så blir det mange konserter og forestillinger gjennom året. Aktørene selv har også mange jern i ilden.

Image with visual paralax effect

Martine Røys Nesbakk spiller Harlequin. Her er det Hanne Brandhaug som får siste finpuss. 

Skikkelig mafioso

Petter kommer bort til meg. Han viser meg sigaren, og en flott pelskåpe.

– Skikkelig mafioso», påpeker han.

Petter spiller selveste Pantalone, en rik sirkusdirektør med to ekstremt masete døtre som tvinner faren sin rundt lillefingeren.

– Det er noe helt annet enn å spille trell!

Han ler høyt. Jeg kjenner Petter fra før av, gjennom mitt arbeid i Korsvikaspillet hvor Petter har vært med seks ganger.

Han fortsetter:

– Neste år blir det sjuende. Du vet at jeg kommer!»

Petter jobber med teater, og etter jobb holder han på med teater på fritiden.

Image with visual paralax effect

Petter Bjørkmo spiller Pantalone, sirkusdirektøren med en syk sirkushest og to giftelystne døtre som vet hvordan de skal få det vil ha, koste hva det koste vil, til sin fars store (pengepungs) fortvilelse.

Spiller i inn- og utland

Arntsen flyr rundt og prøver å få scenografien, og rekvisitter på plass.

– Integretto har spilt forestillinger i inn- og utland. Vi har spilt på festivaler over hele Norden, skal senere i år til Scenkunsttfestivalen Draken i Sverige. Vår siste gruppeutveksling var i Skottland, der deres teatergruppe besøkte oss en uke i Trondheim, før vi tilbragte en uke med dem i Aberdeen. Her laget vi blant annet en felles forestilling på tvers av språk. Vi har akkurat nå flere samarbeidsprosjekt på gang, med Blue Apple Theatre i Winchester,UK – der noen av integretto skuespillerne reiser dagen etter forestillingen. I september er vi invitert med til en utveksling i Petrozadovsk i Russland initiert av HATS.»

Borghild Bromstad, som spiller poeten Silvio i forestillingen, sitter og får fikset håret før generalprøven. Hun har vært med i Integretto siden 1996, og nevner Ronja Røverdatter, som Sjiraffen satte opp i fjor, som den morsomste oppsetningen hun har vært med på til nå.

Der spilte hun Borkarøver og villvette. Etter 23 år i gruppa, så er hun vel å regne som stor stjerne?

– Ja, jeg har vært noen ganger i avisa», sier hun stolt Når hun ikke driver med teater, eller dans, jobber hun i bakeriet hos Landhandelen på Rotvoll. Der har hun til og med fått noen kjeks oppkalt etter seg, Borghild Spesial.

Bryllup og galskap i kulissene! Borghild Bromstads rollefigur, poeten Silvio, får pikehjerter til å banke ekstra hardt i denne forestillingen, men hvem vinner hans gunst til slutt?

Kultursenter med rom for alle

Sjiraffen Kultursenter driver med kultur og fritidsaktiviteter for barn, ungdom og voksne med psykisk og fysiske funksjonshemninger. De holder til i Trondheim, men tar inn deltagere fra hele Trøndelag. De har jevnlig utvekslinger med andre grupper, og har samarbeidspartnere i inn- og utland.

– En del av aktørene i integretto er med på mye – men for de fleste i sjiraffen finnes det ingen andre tilbud. Sjiraffen Kultursenter har rom for alle, og vi jobber for at alle aktører får utvikle seg selv som kunstnere og vokse som mennesker. Derfor er gruppene våre også veldig forskjellige, hver og en tilrettelagt for aktørene som deltar i den aktuelle gruppa. På Sjiraffenfestivalen til vinteren vil man få se mangfoldet, og se bredden av kunstuttrykk fra alle aktører. Men denne uka er det altså Integretto, sier Arntsen stolt.

Foran scenen sitter Lena-Christin Aalerud med munnen full av sjokolade før hun det er hennes tur til å skifte og bli sminket som den litt frekke tjenestepiken Columbina.

Hun er den siste som skal inn i garderoben før generalprøven begynner. Når jeg ber henne fortelle litt om forestillingen ramser hun opp fire ord:

– Sirkus, mat, bryllup og galskap! Det er eneste måten jeg klarer å oppsummere det på. Og om du ser forestillingen, så kommer du til å forstå hvorfor jeg valgte akkurat de fire ordene.

Så da er det vel bare en ting å gjøre?

PS. Teatergruppa Integretto spiller forestillingen «Sirkustrøbbel og andre pølsesorter» på Charlottenlund vgsnonsdag 12.juni kl. 18.00 Inngang 50/100 – kontant eller vipps. Forestillingen passer for folk i alle aldre!

Fakta: Commedia dell’arte:

Commedia dell’arte er en tradisjonell, italiensk teaterform med faste rolleskikkelser og komisk handling. Skuespillformen begynte i renessansen på 1500-tallet som en friere variant av samtidas skrevne, italienske lystspill, commedia. Ordet betyr «håndverkerkomedie», det vil si en komedie skapt av håndverkere, altså profesjonelle skuespillere, til forskjell fra amatører.

(Kilde: Wikipedia)