– Visste du at lirekassenes hullbåndsystem har gjort utviklingen av moderne datamaskiner mulig?»

Teater Fusentasts Jaap den Hertog elsker anakronismer!

På spørsmål om hva det er ved lirekasser som fasinerer ham svarer han:

– Hva er det som er så fascinerende med mekaniske innretninger som presterer ting som egentlig tilligger oss mennesker? Hva er det som IKKE er fascinerende med et piano, som helt uten pianist, spiller Grieg eller Gershwin nøyaktig slik som komponistene spilte selv? Kun ved hjelp av et hullbånd og sinnrike klaffer, spenner og to blåsebelger, og det at de to komponistene satte seg ved en pianola og spilte sine egne melodier.

Under Lirekassefestivalen på Ringve musikkmuseum spiller lirekassen og spilledåsen en rolle i Teater Fusentasts familieforestilling «Katitzi» som vises på søndag 11.08 klokken 14.00.

Teater fusentasts forestilling KATITZI er vist mer enn 350 ganger. Den tar utgangspunkt i forfatter Katarina Taikons barnebokskatt om sin egen oppvekst som Roma- (sigøyner-) barn i Sverige .

En historie om hvordan det er å møte intoleranse og respektløshet bare fordi du er annerledes. Først 26 år gammel lærte hun å lese og skrive, men hennes rike slektstradisjon hjalp henne til å bli en forteller som klarte å snu disse holdningene. Hennes bøker førte faktisk til at Riksdagen i Sverige ga Romanifolket de rettigheter det hadde krav på. Denne varme og sterke fortellingen om Katitzi og hennes familie akkompagneres av akkurat lirekassemusikk.

– Som Nederlender skulle jeg egentlig hatt et stort gateorgel med minst 68 toner som spiller «Tulipaner fra Amsterdam» eller «Aan de Amsterdamse grachten», men i stedet har jeg en 20 toners lirekasse som allikevel spiller kjente schlagere som «Imagine», «Hallelujah»og «O helga natt», og snart også «Sommernatt ved fjorden», «Vårsøg», «Kanskje kommer kongen» og et Otto Nielsen repertoar til avdukingen av hans monument. Det er bare et par triste saker med mekanisk musikk: den kan aldri leve opp til kvaliteten av levende musikk, og de spiller hver gang på nøyaktig samme vis, forteller Hertog.

La det svinge, la det lirekasse-rock´n roll.

– Ta med tørr t-skjorte, jeg lover vi blir god og varm!»

Om du foretrekker å delta, foran det å være tilskuer, kan Tone Erlien, kurator og danseviter hos Norsk senter for folkemusikk og folkedans, lokke med et dansekurs på lørdag under festivalen. Kurset er for alle aldre og funksjoner; Rullestol er ingen hindring!

– Dansekurset på Ringve blir en smakebit av å danse til lirekassemusikk, finne rytmen og finne driven som lirekassen kan gi til en kropp i bevegelse. Vi hører på musikkopptak fra Ringve og fra arkivet til Norsk senter for folkemusikk og folkedans og lærer to -tre enkle pardanser som gir følelsen av å flyte rundt i ring på golvet! Det blir også artige øvelser hvor vi går danser på gulvet og lytter til musikken. Vi skal danse alene og danse sammen, og du trenger ikke ha med partner på kurset, forteller Tone Erlien.

Det vil i forkant av festivalen være en fagdag, men påmelding er avsluttet.

Lørdag 10. august:

Kl 12:00 – Festivalåpning med lirekassespill

Omvisninger hver time i utstillingen «Musikk på boks».

Hele dagen vil deltakere på festivalen på vise frem sine medbrakte instrumenter. Deltakerne kommer fra tre ulike land, og har med seg mange ulike typer lirekasser.

På Barnas Ringve kan du spille på alle slags instrumenter og lage noen selv også!

Kl. 13:00 – Dansekurs hvor du lærer å danse til lirekassespill. Med danser og danseviter Tone Erlien.

Søndag 11. august:

Omvisninger hver time i utstillingen «Musikk på boks».

Hele dagen vil deltakere på festivalen på vise frem sine medbrakte instrumenter.

På Barnas Ringve kan du spille på alle slags instrumenter og lage noen selv også!

Kl. 12:00 – Stolleken til lirekassespill! Både store og små er velkommen til å delta!

Kl. 14:00 – Familieforestilling med Teater Fusentast: Katitzi.

Billetter:
Billetter selges i resepsjonen

Pris for lirekassefestivalen:
Kr 130/ 110 (student/ honnør/ Ringve-venn)
Gratis for barn i følge med betalende voksen

Pris for familieforestillingen Katitzi (inkl. festivalbillett):
Kr 170/ 150 (student/ honnør/ Ringve-venn)
Kr 100 (barn)