– Jeg er Liv, en trondhjemsjente selv om jeg bare bodde der i ti år. Jeg møter publikum som meg selv. Som Liv. Det er hun jeg aller best liker å være. «Liv Ullmann» er behengt med så mye rart som jeg ikke kjenner igjen, sier Norges ikoniske skuespillerinne, berømt verden over, på sin karakteristiske, selvironiske måte.
Så heter da også forestillingen rett og slett «Liv». Tom Remlov, teatrets sjef som også skal samtale med henne på scenene rundt i landet, fastslår at navnet favner mye av det forestillingen vil romme, som er både om Liv og om livet hennes:
– Hun er velsignet med et assosiasjonsskapende navn!
– Jeg har en fantastisk sjanse til å si ja til livet. Det er så mye som ikke holder meg tilbake nu. Da det ble så mye snakk om at jeg ble 80 år, skjønte jeg at det var nu eller aldri, sier en Liv Ullmann i storslag før Riksteater-turneen med samtaler om sitt liv og livet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Rød buss med bilde
Onsdag møtte Liv Ullmann den røde turnébussen som hun skal stige om bord i når oktober kommer og farte rundt i – en hel måned til ende. Våren 2020 entrer «Liv» Nationaltheatrets scene, for forestillingen er laget i samarbeid med hovedstadens institusjonsteater.
Deretter håper Riksteatret på ny busstur med celeber og begeistret passasjer om bord. For begeistret er Liv Ullmann når hun stiger om bord og muntert vinker til teatersjefene Remlov og Hanne Tømta, «Liv»-regissør Bentein Baardson og mannskapet – idet bussen, prydet med et gigantisk bilde av hovedpersonen med både rynker og evigungt smil, kjører ut av teatergarasjen til glede for fotografene.
Om bord i oktober vil også en rekke flightkasser være, noen komfortable stoler, gamle lærkofferter og et lerret der projeksjoner av bilder og film fra Liv Ullmanns mangfoldige liv vil rulle og gå under scenesamtalen. Tanken er at publikum skal føle seg invitert inn backstage – inn i kulissene.
– Vi kaller det et møte. For kjernen i Livs liv har vært publikumsmøtet, sier Remlov.
– Jeg fortsetter å være like nysgjerrig på hva Liv har å si, sier Tom Remlov, teatersjef ved Riksteatret og den som skal være samtalepartner med Liv Ullmann på scenen i forestillingen «Liv». Norges ikoniske skuespiller er i storslag – og gleder seg til å være historieforteller. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Levende historie
Et annet stikkord for Liv Ullmann er «reisende», ifølge Bentein Baardson. For 25 år siden fikk han Liv Ullmann til å lese eventyr under åpningen av Lillehammer-OL, nå er det eventyret om sitt eget liv, alltid på farten, hun skal fortelle i hans regi.
– Hun er et ikon og den mest kjente vi har ute. Nå spør vi «hvordan er det å være Liv», sett også fra innsiden, sier Baardson, mens teatersjef Tømta fastslår: – Liv er film-, teater- og kulturhistorie, mange, mange kofferter fulle av erfaring. Og så er hun sprø og morsom!
Det er nemlig samtlige teatermennesker rundt Liv Ullmann opptatt av å fastslå: Humoren og selvironien.
Under lanseringen av «Liv» snakket Ullmann om da hun begynte å merke Janteloven her hjemme etter hvert som hun ble berømt i utlandet, noe Tom Remlov utdypet med å påpeke hvordan hun ble fremstilt som «Hulke-Liv hjemme og Heisann!-Liv ute».
– Jeg fortsetter å være like nysgjerrig på hva Liv har å si, sier Tom Remlov, teatersjef ved Riksteatret og den som skal være samtalepartner med Liv Ullmann på scenen i forestillingen «Liv». Norges ikoniske skuespiller er i storslag – og gleder seg til å være historieforteller. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Begynner livet igjen
Om noen måneder kan publikum fra Mandal i sør og nord til Harstad selv få møte «den ekte» Liv, i det som tegner til å bli et tett møte – der det også åpnes for spørsmål fra salen, og en samtale som kan variere fra kveld til kveld. For Liv Ullmann er i praktslag, og klar for «å begynne livet igjen».
Det er nemlig hennes karakteristikk av det som er i vente for henne. Ideen til «Liv» fremkom under en middag med Remlov og Tømta i USA for fire år siden. Ullmann hadde aldri glemt bussturneen med Riksteatrets «Lang dags ferd mot natt» i 2010, og ville gjerne ut på ny – selv om «Liv» er svært annerledes enn noe hun tidligere har gjort.
– Jeg er ikke lenger i den blå timen, nå er livet her og jeg har en fantastisk sjanse til å si ja til livet. Det er så mye som ikke holder meg tilbake nu. Da det ble så mye snakk om at jeg ble 80 år, skjønte jeg at det var nu eller aldri. Det er nu jeg skal ut og reise og finne ut hvem og hva jeg er, sier Liv Ullmann – som dels holder på nu-formen uten å virke gammelmodig.
Alder uten betydning
Til det er hun altfor spill levende. Hun medgir at hun ble sterkt minnet på alder da hun fylte 80 år i fjor.
– Jeg merker det mye fortere ved andres behandling av meg. Plutselig begynte jeg å kjenne at jeg var 80, og begynte å snakke sykdom med andre! Det må vi passe oss for, sier Liv Ullmann, som snakker varmt for samtaler på tvers av generasjonene.
– Alle instruktørene som har betydd mest for meg, har vært minst 20 år eldre, sier hun smått underfundig. Hun snakker om hvordan gamle ofte blir litt «usynlige og hjelpeløse», mens hun selv mener det er en rikdom å høre tankene til dem har levd «uendelig lenge». Det er også noe dagens unge kan lære noe av, tror hun.
– Det er mange enmanns- og enkvinnesshow i dag. Derfor tror jeg på samtaler. Ikke bare på scenen, men også i hverdagen, sier Liv Ullmann, som mest av alt gleder seg til ikke å være skuespiller lenger.
– Jeg liker å være en historieforteller og dele historier.
Tror på det gode
Når hun skal snakke om livet sitt, vil det handle mye om hva hun har lært av andre. De som jobber med «Liv», har fått fordype seg i Livs dagbøker og fotoalbum også, så vel som den offentlige personen.
– Idag sier hun til FN-forsamlingen, til hele verden, det samme som hun da hun sto på scenen som 17-åring og spilte Anne Frank: At hun tror på det beste i mennesket, og at vi er født gode, sier regissør Baardson.
Liv Ullmann røper at hun er utrygg, og har sosial angst, «men ikke når jeg har noe å meddele – noe man har lært av andre». Og hun fortsetter å lære, og har planene klare for en tur til Japan der hun ble født.
– Jeg vil besøke Ooshima, en øy der spedalske måtte bo og der noen fremdeles bor. Jeg vet ikke hvorfor jeg vil dit, det tror jeg at jeg finner ut når jeg er der. Jeg er opptatt av mennesker som ikke har fått så mye i livet, men som likevel har mer å gi enn andre som har fått mye, sier Liv Ullmann, og slår bestemt fast:
– I vår tid er det viktigere enn noensinne å leve seg inn i andres situasjon, gjenkjenne seg selv i andre. Faren min skrev i en bok foreldrene mine laget da vi bodde i USA under krigen: «Hva hjelper det å vinne hele verden om du tar skade på din sjel».
Her blir «Liv» å møte:
* 27. september – Oslo/Nydalen
* 28. september – urpremiere på Riksteatret i Nydalen i Oslo
* 1. oktober – turnépremiere, Nøtterøy
* 2. oktober – Larvik
* 3. oktober – Fredrikstad
* 5. oktober – Elverum
* 6. oktober – Hamar
* 7. oktober – Gjøvik
* 8. oktober – Lillehammer
* 9. oktober – Otta
* 11. oktober – Molde
* 12. oktober – Ålesund
* 13. oktober – Sandane
* 14. oktober – Sogndal
* 15. oktober – Os
* 16. oktober – Haugesund
* 17. oktober – Aksdal
* 19. oktober – Sandnes
* 20. oktober – Lyngdal
* 21. oktober – Mandal
* 22. oktober – Arendal
* 24. oktober – Risør
* 25. oktober – Porsgrunn
* 27. oktober – Drammen
* 29. oktober – Bodø
* 31. oktober – Harstad
* Spilles på Nationaltheatret, Oslo, våren 2020.
* Turneen med Riksteatret kan bli forlenget etter dette.