Det midtnorske barnemusikkfenomenet Rasmus og Verdens Beste Band kan skilte med tre Spellemanns-priser. Han har sunget sanger i spennet «Puppan te pappa» til den debattskapende «Gutten på stranda» for hærskarer av barn.

Men det er ikke så verst å gå solo og spille for voksne heller. For eksempel når man får spille inn en vemodigvakker duett med selveste Ida Jenshus, kalt «Har du glemt» og sluppet i fjor høst.

Nå følger resten av melodiene som kom til Rohde opp gjennom årene, de han aldri fikk «brukt til noe» og som beskrives som humoristiske hverdagshistorier, personlige og alvorlige opplevelser og politiske kommentarer og sleivspark.

– Litt juks

Det selvtitulerte soloalbumet slippes løs fredag, og nå røper Rasmus at han slettes ikke lot Verdens Beste Band i stikken. Tvert om.

– De spiller på platen! ler han, og mener det er litt juks at de ikke er med i tittelen.

– At det er under mitt navn, er for å gjøre skillet tydelig – at dette er voksenplaten. For i en alder av 43 skal man bli voksen! ler Rohde.

– For min del er det prinsipielt ikke noen stor forskjell på å skrive en barnesang og disse sangene. Begge deler er historiefortelling, som må være like komplisert og sammensatt enten det er for barn eller voksne.

Image with visual paralax effect

Rasmus Rohde og Ida Jenshus i duett på «Har du glemt»-musikkvideoen fra i fjor høst, som Marthe A. Vannebo hadde regi på. Jenshus er også å høre på en ny låt på soloplaten hans, som slippes fredag, og gjester konserten i Trondheim lørdag. Skjermdump: Marthe A. Vannebo / Rasmus Rohde på YouTube.

Liten forskjell

Forskjellen ligger ifølge Rasmus Rohde i temaer og tilnærmelsesblikk.

– Flere av sangene handler om det å være barn, men sett med voksenblikk og fortalt til andre voksne personer. Men egentlig er skillet forbausende lite noen ganger.

Han medgir med et smil at Rasmus og Verdens Beste Band har hatt «noen bommerter», der sangtekstene har gått helt over hodet på ungene.

– Men aldri andre veien: Det så vi da vi spilte barnesangene på kveldstid på Trænafestivalen for noen år siden. Det var der dette startet. Siden tok jeg voksenlåtene med ut en kveld og spilte. Folk likte det og spurte når platen kom.

Nervøs nå

Nå er «Rasmus Rohde» her, innspilt i Brygga Studio i Trondheim – der Ida Jenshus holdt på med sin egen plate samtidig. Rohdes produsent Pål Brekkås spiller også bass i Jenshus’ band.

– Hun gikk forbi da vi mikset og sa «her trengs det mer». Derfor synger hun også på en låt som «Koste itj skjorta». Det hevet den veldig!

Rohde medgir at selv etter rekken med prisbelønte barnealbum er han ganske nervøs nå.

– Jeg vet at konsertene har holdt, men en plate er noe annet. Jeg har vært nøye på ikke bare å velge tunge, seriøse låter, men hele fargeskalaen. Vil folk synes det spriker? Og hvordan blir det å ha en stemme som er knyttet til noe trygt og godt og plutselig synge om noe litt farligere – som alkohol: Vil folk høre det? Eller er det som om Titten Tei skulle synge om skilsmissen sin?

Tar med Ida

Rasmus Rohde legger ut på en fem konserter lang slippturné med voksensangene fra platen nå i mars, der Ida Jenshus vil dukke opp i hvert fall i Trondheim lørdag.

Samtidig vil Rasmus og Verdens Beste Band trå til blant annet på Miniøya i mai, så vel som på flere splittkonserter i selskap med voksensangene. For barnesangene holder han på.

Det var de som brakte ham tilbake til musikken. Han var det han kaller «en talentunge», som spilte barneteater og vant pris. Etter å ha spilt i mange band rundt jazzlinjetiden i Trondheim og senere, gikk Rohde lei. Han kuttet ut musikk og utdannet seg som manusforfatter på Filmskolen.

– Jeg ble med en kompis på skoleturné tidlig på 2000-tallet. Det var såpass artig å stå foran de ungene, så vi tok fram noen gamle sanger og fortsatte, oppsummerer han i kortversjon.

Her spiller Rasmus Rohde

* 15. mars – KulturCompagniet, Rissa

* 16. mars – Dokkhuset, Trondheim

* 22. mars – SALT art & music, Oslo

* 23. mars – Kulturscenen Vårt Hjem, Steinkjer

* 29. mars – Festiviteten Levanger, Levanger

Fakta / Rasmus og Verdens Beste Band

* Kritikerrost og prisbelønnet band fra Trondheim som har solgt over 20.000 barneplater.

* Har opptrådt på en rekke festivaler, barneskoler og barnehager, laget musikk til NRK Super, satt opp egen musikal på Trøndelag Teaters hovedscene.

* Består nå av Rasmus Rohde på gitar og sang, Erlend Smalås på tuba, bass og sang og Kriss Stemland på keyboard og dobro.

* Har utgitt albumene «Kyssing e hæsli …» (2007), «Puppan te pappa» (2010) og «Banjo på badet (2017) som alle vant Spellemannpris, «Gul snø» (2012), som ble nominert, og «Verdens beste musikal» (2014).