For han Åge har ikke tenkt å gi seg. Ikke på lenge. Han skriver nye sanger, og er klar for ny turnésving med Sambandet til sommeren.

– For min egen del vil jeg holde på så lenge jeg føler jeg gjør dette med en viss verdighet; at jeg greier å behandle dem som bruker pengene sine til å komme og høre på meg med respekt, sier Åge Aleksandersen.

– Saftig påminnelse

Respekten han snakker om i forhold til sitt trofaste publikum, innebærer ifølge Åge at han «er i stand til å prestere ordentlig».

– Når vi først snakker om alderen min: Det stilles store krav til meg, jeg må være godt forberedt og jobbe med dette. Det tror jeg er bra! Det er bra for meg som en eldre herre å ha mye å jobbe med. Å sette meg hjemme og se på TV, det er ikke meg i det hele tatt.

– Å huske tekster er god hjernetrim?

– Jeg bruker ingen hjelpemidler, og det er en utfordring – men den liker jeg, sier Åge Aleksandersen og ler når han medgir at han føler seg som 30-40 i hodet.

– Men jeg får en saftig påminnelse hver morgen når jeg står foran speilet! Det er nådeløst.

Image with visual paralax effect

– Det er utrolig mye folk på konserter og festivaler, noterer Åge Aleksandersen, her på scenen med Sambandet i Royal Albert Hall i 2016. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix

– Et tidvis anstendig yrke

Åge Aleksandersen er fem år yngre enn «glittertvillingene» i Rolling Stones, og i et kjapt tilbakeblikk fastslår han:

– Da jeg startet opp for veldig lenge siden, med dette velstriglede popbandet fra Namsos som het Prudence, da regnet vi ikke med at det varte lenger enn til første sving. Så har det utviklet seg til å bli et til tider anstendig yrke.

Men selv i et Peter Pan-yrke som rockebransjen, medgir Åge at «man skal være så jævlig ung og hipp».

– Det er mitt inntrykk. Jeg har valgt å følge med min egen alder hele tiden. Som sangskriver er det like interessant å skrive sanger som 70-åring som det var som 30-åring. Man forandrer seg, man mener forskjellig, verden forandrer seg. Tilgangen på noe å skrive om er konstant bra, sier Aleksandersen, som har latt sangtemaene bli voksne sammen med seg selv.

– I begynnelsen skrev jeg bare sanger om å spelle i band, og det er ikke så jævlig interessant i lengden!

Image with visual paralax effect

Åge Aleksandersen i det gamle tårnet til havnevesenet i Trondheim, som har vært hans studio i en årrekke – både da han fylte 60 år, på bildet, såvel som nå han fyller 70 år og lager enda flere nye sanger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Turnerte på Bortens tid

Åge Aleksandersen sier han er like glad i å skrive som før, men at han bruker lengre tid. Han «skriver noen sanger» akkurat nå i det berømte tårnet sitt i Trondheim. Om det blir en hel pakke, eller noe mindre, funderer han på. Foreløpig siste studioalbum utkom i 2014, og på spørsmål om det blir et nytt, svarer han ad omvei:

– Jeg reiste på turné første gangen da Per Borten var statsminister. Før mobiltelefoner, før datamaskiner, før PC-er, sier Åge og blir krøllete i stemmen av latter.

– Jeg var med fra LP-en til kassetten. Så kom CD-en, og nå har verden forandret seg igjen med streaming og måten man kommuniserer musikken på. Da er det ikke sikkert at 10–12 sanger i den gamle fullformatgreia er saken? Jeg må skru på plass hodet mitt når det gjelder dette, men jeg er ikke redd det – jeg synes det er interessant at man kan gi ut én sang, eller noe som ligner på en EP med tre-fire sanger. Det er en måte å kommunisere på jeg liker.

Image with visual paralax effect

– Det er mye styr nå, sier Åge Aleksandersen om all viraken rundt 70-årsdagen hans, som han selv hevder han ikke tenkte nevneverdig på før alle andre insisterte på å gjøre det. Foto: Rikke Sørlie Langø/Rockheim

– Rørende

Torsdag 21. mars er den store dagen. Den som gjør at Åge Aleksandersen «er nødt til» å snakke om alder i det hele tatt.

– Forrige gang jeg gjorde så mange intervjuer var for ti år siden da jeg fylte 60. Jeg skal berolige de over 120.000 som følger meg på Facebook med å si at jeg ikke har tenkt å bli noen kjendis, men forbli musiker, lover Åge, som feirer selve den store dagen med familien.

Lørdag kommer den opptaket av store fødselsdagshyllesten som Rockheim stelte i stand til på TV-skjermene i folks stuer. De får se et elitelag av musikere som spiller Åges låter, backet av Sambandet. Hovedpersonen selv satt i salen og ble rørt av å se andre gjøre sine versjoner av sangene hans.

– Jeg reiste på turné første gangen da Per Borten var statsminister! sier Åge Aleksandersen. Her er han fotografert omtrent da, i 1976, der han av fotografen omtales som «popartist». Foto: Oddvar Walle Jensen / NTB scanpix.

– Det alvorlig opplevelse. Det tok meg et par døgn å ta det ordentlig innover meg. Som sangskriver var det også interessant: Mange ganger under konserten tenkte jeg «faen, hvorfor gjorde ikke jeg den sangen sånn»!

Færre konserter i sommer

Han vil ikke trekke frem noen spesiell artist, men vil heller løfte frem Sambandet som et av høydepunktene.

– For meg var det flott å sitte i salen og høre på bandet mitt, hvor flinke de er. Det rører meg faktisk. Jeg står på scenen med dem ellers, da får jeg ikke samme opplevelsen.

1. juni trår Åge Aleksandersen og Sambandet ut på ny turné, kalt «3570» – som ikke henspiller på postnummeret til Ål, men til en dobbelt feiring av både Åges 70 år og 35-årsjubileet for platen «Levva Livet».

– I fjor gjorde jeg og Sambandet 34 festivaler, i år gjør vi 17. Jeg trapper ned litt. Skal vi snakke om alder igjen, så er det reisingen jeg merker årene på. Neste år trapper vi ned enda litt mer – men jeg har ikke tenkt å slutte, gjentar veteranrockeren, som fortsetter å gjøre det han alltid har gjort, uavhengig av trender og om rocken spås nok et nytt comeback.

– Jeg har bare peisa på, er Åge Aleksandersens korte oppsummering av karrieren.

– Et klapp på skulderen av en kollega er fint, sier Åge Aleksandersen som hyllestkonserten der et gullknippe kollegaer klappet skuldrene hans ettertrykkelig. Her er ukens jubilant med blant andre Frode Alnæs, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen. Foto: Rikke Sørlie Langø/Rockheim

Artistrekken i «Åge 70» som sendes på NRK 23. mars 21.20

* Ole Paus, Bjørn Eidsvåg, Mari Boine, Frode Fjellheim, Roger Ludvigsen, Silje Nergaard.
* Prudence med Kine Wallum, Stian Wallum, Kjell Ove Riseth, Johan Tangen, Kaare Skevik JR.

* Odd Nordstoga, Janove Ottesen, Elg, Frode Alnæs, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen, Magnus Grønneberg, Morten Abel, Anders Jektvik, Arve Tellefsen, Stein og Christian Ingebrigtsen.

* Ingebjørg Bratland, Sivert Høyem, Christer Knutsen, Hanne Boel, Mikael Wiehe.

* Sambandet var husorkester: Steinar Krokstad, Kaare Kolve, Christian Eriksen, Skjalg Raaen, Terje Tranaas, Jens Petter Antonsen, Gunnar Pedersen, Bjørn Røstad, Morten Skaget.

* Hyllestkonserten gikk av stabelen 5. mars i Trondheim i regi av Rockheim.

* Opptak av konserten sendes på NRK1 lørdag 23. mars kl. 21.20 under tittelen «Åge Aleksandersen 70 år».