……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Vår redaksjonelle dekning av teknologi, innovasjon og oppstartsselskaper i Trondheim er sponset av Nordic Semiconductor ASA – et verdensledende teknologiselskap med hovedkontor i Trondheim.
SJEKK UT LEDIGE STILLINGER OG KARRIEREMULIGHETER HER
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
– Trondheim er teknologihovedstaden i Norge. Samtidig har vi enormt mye uforløst potensiale i byen. Siden vi etablerte Work-Work for snart fire år siden så har vi imidlertid tatt store steg framover. Hovedfilosofien vår er den samme i dag som da vi startet – å skape et miljø der alle drar i samme retning, forteller medgründer Borgar Ljosland engasjert.
– Å spille hverandre gode som det heter på fotballspråket?
Ljosland smiler godt.
– Akkurat. Det er sant på flere nivå.
Tror på oppturer
For de uinnvidde kan Work-Work fortone seg som en helt vanlig pub eller kafe på gateplan. Men det er bare på overflaten. I de tre etasjene over er innovasjonsaktiviteten voldsom. Over 100 personer fordelt på nesten 25 små og mellomstore bedrifter har tilhold i arbeidsfelleskapet. Fellesnevneren for de aller fleste er utvikling av digitale løsninger.
– Majoriteten driver med utvikling av spill, men det er også flere virksomheter som jobber med strømmetjenester, forskjellige applikasjoner og web-baserte løsninger, for å nevne bare et lite knippe. Spekteret er bredt, sier Ljosland.
En god del av de som holder til på Work-Work er helt i startgropa, men finnes det også flere godt innarbeidede navn. Et godt eksempel er Håkon Bertheussen, skaperen av Wordfeud, som har kontor på huset.
– At Wordfeud har blitt så stort, er enormt inspirerende for alle som holder til her. Det viser at dersom du har en god ide – samt evne og vilje til å jobbe hardt og målrettet for å gjennomføre den – så er sjansene gode for at arbeidet bærer frukter, mener Ljosland som definitivt ikke er noen lettvekter selv når det gjelder gründerskap i Trondheim. Han var nemlig en av grunnleggerne bak Falanx som utviklet grafikkprosessorer til mobiltelefoner, og som senere ble solgt til den britiske teknologiganten Arm for 170 millioner kroner.
– Kan det dyrkes fram lignende oppturer her på Work-Work?
– Det skal du slett ikke se bort fra.
Å snakke sammen
Et annet viktig funksjon for Work-Work er å fungere som et knutepunkt mellom utviklere og de midlene de trenger for å realisere prosjekter og videre vekst. Da snakker vi hele kjeden fra oppstartskapital og såkalte pre-såkornordninger – gjennom det mange beskriver som «dødens dal» som er fasen før de begynner å få egne inntekter – til etablerertilskudd og såkornmidler.
– Kommersialisering av teknologi krever kapital. En tung og fremmed øvelse for mange ferske teknologer?
– Helt klart. En sentral oppgave for oss er å gjøre det enklere å snakke sammen for bedriftene på huset og potensielle investorer, både private og offentlige. Lage en felles arena, om du vil, sier Ljosland.
Et annet spennende og ganske unikt aspekt ved Work-Work er at overskuddet fra baren og kafeen i første etasje skytes tilbake til leietagerene i form av utviklingskapital.
– Kick-Ass Invest ble etablert for noen år tilbake, forklarer han.
Lave skuldre
Når du setter foten innenfor døra på Work-Work blir det fort åpenbart at profilen til utestedet i første etasje er ukonvensjonell. Fokus er på spill, og da snakker vi alt fra flipper i kjelleren til Nintendo og retrogaming. Møblene er komfortable og utvalget av øl kanskje det beste i byen. Geeky er et adjektiv som ofte anvendes for å beskrive konseptet.
– Det sosiale aspektet er helt sentralt. Vi vil ha lave skuldre. Det er sant både for de som er en del av hverdagsmiljøet her, og de som bare stikker innom for en øl eller en kaffe, sier daglig leder Sverre Torp Solberg.
– Work hard, play hard?
– Absolutt. Ta en tur opp i etasjene og prat med noen av de som holder til der, oppfordrer han.
Pineleaf Studios:
Pineleaf Studios er med sine 20 medarbeidere en av de største virksomhetene som holder til på Work-Work. De er nå på oppløpssiden i utviklingen av spillet Dwarfheim.
– Vi begynner å nærme oss et resultat som vi er komfortable med å presentere for spillerne. Målet vårt er å gi ut en early access versjon på plattformen Steam i løpet av 2019, forklarer CTO Fredrik Chrislock og markedsansvarlig Anne Mette Oliversen.
Dwarfheim går under sjangeren Real Time Strategy (RTS), men Pineleaf har gjort en grunnleggende vri på spillopplevelsen. Mens RTS-spill vanligvis er solospill, er Dwarfheim et multiplayer online game. Det vil si at flere spillere samarbeider om å takle utfordringene de blir gitt.
– Vanligvis i et RTS så er det én spiller som styrer alt fra krigføring og diplomati, til samling av ressurser og bygging. I Dwarfheim deler vi rollene på flere spillere, forklarer Chrislock.
På spørsmål om hvorfor de har valgt Work-Work som arbeidssted, er svaret klart.
– Community. Fellesskap, rett og slett, sier Oliversen og fortsetter:
– Terskelen er lav for samarbeid mellom alle aktørene på huset, mener hun.
Chrislock vektlegger også Work-Work som et hus der det er lett å møte mulige investorer.
– I tillegg så skjer det bestandig noe her. Det kan være seminarer, events eller rett og slett bare et sted der man kan slappe og ta noen øl sammen andre etter arbeidstid, avslutter han.
Tiltspot
– Mye av grunnen til at vi valgte å flytte inn på Work Work er på grunn av miljøet her. Det er lett å komme i kontakt med folk som kjenner utfordringene ved det å være en gründerbedrift. Et sted der man kan utveksle erfaringer og nettverk, helt enkelt.
Det sier Christian Ringstad Schultz, daglig leder og co-founder i tiltspot.tv.
Virksomheten har utspring fra Entreprenørskolen ved NTNU og utvikler web-baserte spill.
– Noen ganger har du lyst til å kjøre et kjapt spill uten å måte laste ned flere gigabyte med data. Løsningen vår er at brukerne bruker PCen som konsoll og smarttelefonen som kontroll.
– Brukervennlige online-løsninger, med andre ord?
– Akkurat. Enkelhet er et godt stikkord. Men samtidig er enkle løsninger ofte komplekse å lage, legger han til.
ParrotPlay
Utvalget av strømmetjenester har eksplodert på bare få år. Fra Netflix og HBO til NRK og Sumo – tilbyderne er mange. Og blir stadig flere. Men hvordan holder man orden på det massive tilbudet? ParrotPlay har løsningen.
– Det er komplekst, men veldig kort fortalt så har vi utviklet en plattform – eller en aggregator om du vil – som samler alle dine favorittjenester på ett sted slik at du slipper å lete rundt for å finne innhold som faktisk interesserer deg. ParrotPlay gjør strømmehverdagen din mer oversiktlig og navigerbar, helt enkelt, forklarer produktsjef Jone Brattland.
ParrotPlay er imidlertid mer enn bare en løsning som husker hvilken underholdning du liker og slags strømmetjenester du anvender. Den anvender også informasjonen til å søke etter programtilbud som kan være relevant for deg.
– Vi snakker kunstig intelligens?
– Ja. Hver bruker har sin personlige A.I som har ett formål – å lete etter de beste anbefalingene for deg. For å trene din A.I. trenger du bare å fortelle den hva du liker og krysse ut innhold du ikke er interessert i. Den vil gi bedre anbefalinger hvis du bruker litt tid på å trene den opp, legger Brattland til.
En annen spennende funksjonalitet i plattformen er at den kan koble profilene til flere brukere sammen når den leter etter innhold.
– La oss si at dere sitter en gjeng på tre-fire stykker og prøver å finne en serie eller en film som alle har lyst til å se. Det kan være en vrien øvelse. Da er det bare å spørre ParrotPlay om hjelp, avslutter han.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Trondheim24 sin redaksjonelle dekning av teknologi, innovasjon og oppstartsselskaper i Trondheim er sponset av Nordic Semiconductor ASA – et verdensledende teknologiselskap med hovedkontor i Trondheim.
SJEKK UT LEDIGE STILLINGER OG KARRIEREMULIGHETER HER
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….