De har ikke gjort det lett for seg de unge, italienske gründerne i Innherrerdsveien 52, som har valgt å starte eget spisested midt i et område som for tiden domineres av stengsler og omdirrigeringer. Byggearbeidene som pågår skal realisere den etterlengtede miljøgata. Men finner du veien  – og det er fullt mulig – får du rikelig belønning i form av knallgod autentisk italiensk mat til en svært hyggelig pris.

Etter å ha basert seg på takeaway de siste månedene, er det nå full drift i restauranten.  Mat og service er perfeksjonert, og kokkene på kjøkkenet tryller frem den ene italienske klassikeren etter den andre.

Restaurantsjef Brahim Ould er både rutinert og hyggelig og kan fortelle at nå er lagrene fulle med spesialimporterte viner og andre godsaker som må til for å lage denne typen mat så ekte og autentisk som det er mulig i Norge:

Også kjøkkensjefen er fornøyd med tingenes tilstand:

– Vi har tro på dette ja. Lokalene er perfekte for oss, og nå mener vi at vi har funnet frem til en meny som vil fungere godt her i Trondheim, forteller kjøkkensjef og medeier Arturo Mavellia (33).

30 italienske smaker

Siste tilskudd på menyen er flaggskipet «Apertivo» som består av et 30-talls italienske delikatesser og smaker som virkelig setter stemningen rundt bordet. Her tas du med på en smaksreise gjennom italiensk tradisjoner og matkultur.

– Dette er italia slik jeg elsker det, og det er det slik vi gjerne starter et festlig måltid. Det er mye mat, så jeg foretrekker å servere den i tre settinger. Jeg vil si at dette er et perfekt måltid i seg selv for to personer eller som en starter for fire pers, forteller Mavellia.

Image with visual paralax effect

For matnerdene blant oss så bruker vi litt plass på ramse opp hva du får på bordet hvis du bestiller denne gastronomiske festen: 

Mostarda (fruktkompott) chillijam, grillet artisjokk, oliven ( belle di cerignola), giardiniera (syltet grønnsaksblanding) Et utvalg italienske oster som ricotta, burrata, gorgonzola, parmiggiano, pecorino toscano, taralli pugliesi (sprø kringlekjeks), grissini torinesi (lange tynne brødpinner).

Videre får du speck (røkt og tørket skinke) cottoskinke (skinke på svin, vanligvis lår eller skulder) parmaskinke, mortadella (en italiensk variant av servelat) og spicy salami.

Godt brød hører selvfølgelig til en slik oppdekning og da bys det på hjemmelaget focaccia barese og Focaccia genovese.

Og for å toppe det hele så kommer det også polenta fritta con baccalà (fritert polenta m grillet klippfisk), mantecato (risotto), montanare (fritert pizza) arancini siciliani (friterte fylte risballer), panzerotti (en slags minicalzone m fyll), frittatina napoletana ( en frityrstekt «puck» med deilig fyll), blåskjell, napolitanske kjøttboller og caponata siciliana (en spicy  grønnsaksblanding som er en av Sicilias mest berømte og elskede sideretter).– Italienske restauranter finnes det over hele verden. Og de fleste adapterer og tilpasser seg lokale forhold og smak. Tanken bak Sugo er å lage maten på en orginal og autentisk måte, helt uten kompromisser fastslår Mavellia.

KLIKK PÅ BILDET ELLER LENKEN OG LES MER OM SUGO RISTORANTE:

Italiensk husmannskost laget med stolthet, kjærlighet og masse mozzarella

Svært behagelig prisnivå

Vi gikk for apretivo-opplevelsen. Rundt bordet var vi fire personer, og restauranten som var så godt som fullsatt denne lørdagen. Basert på tidligere besøk, bestilte vi inn en ekstra rett for å komplettere opplevelsen – grillet blekksprut. Maten kom raskt på bordet og ble servert i tre omganger, da det rett og slett ikke er plass på bordet for alt på en gang.

Første setting fikk følge av flaske knusktørr prosecco og var en glimrende start. Utover i måltidet var det naturlig å gå videre med rødvin. To flasker i vårt tilfelle. Etter å ha kommet oss gjennom de 30-talls smakene var det tid for finalen og planen om å ta en pastarett etter «forrettene», ble raskt forkastet.

Vi var gode og mette, og klare for å avrunde med dessert, som viste seg å bli et av kveldens største høydepunkt. Det var tid for  «Tiramisu by Arthuro», hvilket innebærer at kjøkkensjefen kommer til bordet og monterer desserten. En fire minutters interessant, apetittvekkende og ikke minst informativ seanse.

Prikken over I´en ble to limoncello-baserte coctails til den kvinnelige delen av følget, pluss to brennevin til gutta. Det var sannhetens øyeblikk og tid for å be om regningen, og dette var kveldens siste og svært positive overraskelse. Den kom på 1050,- pr person.

Vi finner rett og slett ingenting å sette fingeren på, etter dette besøket. For hvordan kan man være kritisk til mat som serveres og presenteres av folk med engasjement og stor kjærlighet til sine mattradisjoner. Ukomplisert, autentisk, svært velsmakende og i rause mengder.

Vi kommer snart tilbake, Arthuro og Brahim!