Da trondheim24 besøker Kafeen i Ila er Haavard i full gang med å lage sin egenproduserte is:

– Det er jo ikke noe vanskelig å lage is! Så smaker den så veldig mye bedre. Se her du, sier han og setter en skål nylaget og silkemyk vaniljeis på bordet.

Det smaker nydelig, som bare hjemmelaget is kan gjøre.

Haavard og daglig leder Tone Iren Berge driver Kafeen i Ila, innimellom får de hjelp av sin datter Silje. Så her snakker vi om en ekte familiebedrift.

Datter Silje tar gjerne i et tak på kafeen når hun har fri fra skolen.

Følg kafeen i Ila på Facebook

Fish & chips laget etter alle kunstens regler

De to cafedriverne er ekstra fornøyd med spesielt en rett på menyen – fish&chips. 

– Vi har holdt på litt for å få til denne retten perfekt. Røra du dypper fisken i har mye å si for sluttresultatet, forteller Haavard som i ungdomstiden bodde på Averøya en liten fergetur fra Kristiansund. Der jobbet han i helgene på et hurtigmatkjøkken hvor han lærte seg kunsten å lage fish & chips.

– Jeg synes uansett vi skal dra på en liten studietur til England for å hente mer inspirasjon til den perfekte fish & chips, smiler Tone Iren mot mannen sin.

– Det skal vi! repliserer Haavard.

Før vi vet ordet av det har vi en nylaget tallerken med fish & chips på bordet. En raus porsjon med kritthvit torsk, perfekt varmebehandlet. Knasende sprø utenpå, myk og flakete inni. Med den obligatoriske kapersmajonesen, nylaget chips og den essensielle overrislingen med eddikvann. Ikke rart i det hele tatt at dette er en favoritt over hele verden. For dette er skikkelig godt!

Image with visual paralax effect

Kompisdeal: Tar du med en venn får du 39 kroner i rabatt. Da betaler du kun 299,- for to solide porsjoner med fish&chips. 

Plenty sjarm og sjel

Kafen i Ila er virkelig en kafe med særpreg. Det merker du med en gang du kommer inn døra. Mest av alt ligner stedet på en bokkafe. Halve lokalet er dekt med fulle bokhyller. Her befinner vi oss milevis unna stål, glass og ferdigkjøpte innredningskonsepter.

På Kafeen i Ila er det hjemmekoselig retro som gjelder. Plenty med sjarm og sjel.

– Vi har vel rundt fem tusen boktitler. Vi kjøper bøker og noen doneres til oss. Vi prøver å holde et aktuelt bibliotek med både gamle og moderne bøker du kan låne med deg. Noen er også til salgs for en billig penge. Nå har vi også nettopp fått sjoelbak (nederlandsk brettspill). I tillegg til kurong og airhockey, forteller de to.

– Drømmen er jo å skape et hyggelig samlingssted for folk i bydelen forteller Tone.

Vilt på menyen

Ei utstoppa rype står på benken, kanskje for å signalisere at her står det vilt på menyen hver dag. Det er mer enn forventet av en bydelskafe i dette segmentet. En nærmere kikk på menyen, avslører at lista er lagt høyt når det kommer til maten:

– Det går i fisk, kjøtt og pasta. Elgkjøtt også. Kveite, uer og torsk er fisk jeg liker å jobbe med. Vi strekker oss etter å servere solid og god mat laget fra grunnen av. Så mye som overhodet mulig skal være hjemmelaget, og vi ønsker å holde prisene på et fornuftig nivå, forteller Tone.

– Og vi har alltid dagsfersk bakst. Kanelboller, eplekake og kardemommevafler blant annet.

De har også kaffebar med iskaffe, cappuccino, mocha espresso og selvfølgelig standard filterkaffe.

PÅ Kafeen i Ila kan de kunsten å lage eplekake. Hver dag kan du nyte stedets ferske bakst.

Kongen henger på do

Haavard insisterer på at vi skal besiktige toalettet!

– Der henger nemlig kongen! Kilden til vår inspirasjon her på Kafeen i Ila, smiler Haavard.

På veggen henger et portrett av den verdenskjente kokken Marco Pierre White, som blant annet har lært opp Gordon Ramsey.

– Han henger der for å minne oss på at når det kommer til matlaging så skal du skal gjøre det ordentlig og ikke minst enkelt. Ikke noe fjas og jåleri. Rene smaker og ikke noe ikke posesaus, sier Langlete, som har røtter i en kjent restaurantfamile i Trondheim. Blant annet så drev familien «Hos Magnus» i Kjøpmannsgata og gourmet-restauranten Galaxen i Tyholttårnet.

En tilfeldighet

Og det er rene tilfeldigheter som gjorde at paret for snart sju år siden ble kafe-eiere i Ila:

– Den tidligere driveren hadde strikke-kafe her. Hun la plutselig ut en melding på Facebook om at hun skulle selge. Vi bor jo i Ila, så vi var godt kjent med kafeen. Jeg sprang nedover med en gang jeg så det på Facebook og tenkte dette var en flott 30-års gave til Tone. Kort tid etter hadde vi overtatt kafeen, sier Langlete, som forteller at han er lettet over at de kom seg gjennom pandemien helskinnet:

– Det var tøffe tak, og vår bransje var utsatt for mange restriksjoner. Men nå ser alt mye bedre ut, forteller de to kafe-eierne, som minner om at de gjerne skreddersyr arrangementer og leverer catering til både private selskap og lag- og foreningslivet i bydelen.

– Vi har god plass, , forteller Haavard.

Dette sier kundene

At Tone Iren og Haavard har truffet godt med kafeen sin i lokalmiljøet i Ila, er det ingen tvil om. Hør bare hva kundene har å si etter å ha vært på besøk:

«Hvis du er en turist og besøker Trondheim, så er dette en skjult juvel å besøke! Vi fant stedet ved en tilfeldighet, og elsket det absolutt! Maten var bare helt deilig. Vi gikk for en tradisjonell fiskesuppe, og menyen har noe for alle»

«Nok en herlig kaffe og vaffel på Kafen i Ila. Bra service og ekstra trivelige lokaler. Anbefales! Nydelig kakao»

«En sjarmerende plass med god mat og trivelig personal! Takk for espressoen jeg fikk mens jeg ventet på maten, og for den hjemmelagde kanelsnurren».