10 matmyter som florerer på sosiale medier og irriterer vettet av ekspertene

Nyheter: Sosiale medier florerer av informasjon om kosthold og helse, men ikke alt som deles, er basert på vitenskap.

Mange matmyter får stor spredning, og noen av dem kan faktisk være skadelige. Her er ti vanlige matmyter som gjør ernæringseksperter irriterte – og sannheten bak dem.

1. «Kutt alle karbohydrater for å gå ned i vekt raskt»

En av de mest populære mytene er at karbohydrater i seg selv er årsaken til vektøkning. Faktisk er det store forskjeller på karbohydrater, og mange er essensielle for kroppens funksjoner. Komplekse karbohydrater, som fullkorn og grønnsaker, gir fiber og næringsstoffer som hjelper med energinivå og fordøyelse. Overdreven fjerning av karbohydrater kan føre til mangel på viktige næringsstoffer.

2. «Frukt inneholder for mye sukker og bør unngås»

Ja, frukt inneholder sukker, men det er naturlig sukker som kommer sammen med fiber, vitaminer og antioksidanter. Disse næringsstoffene er viktige for helsen. Å unngå frukt på grunn av sukkerinnholdet er misforstått – det er bearbeidet sukker og overflødig sukker i godteri og brus som er problematisk.

3. «Supermat er nødvendig for god helse»

Supermat, som chiafrø, spirulina og gojibær, markedsføres som magiske løsninger for god helse. Mens disse matvarene kan være næringsrike, er det ikke nødvendig å bruke dyre produkter for å være sunn. Et balansert kosthold med vanlige, sunne matvarer som grønnsaker, frukt, nøtter og fisk gir kroppen alt den trenger.

4. «Juice-detox renser kroppen for giftstoffer»

Ideen om at kroppen trenger hjelp til å kvitte seg med «giftstoffer» er en av de mest utbredte mytene. Kroppen har allerede et svært effektivt system for å fjerne avfall gjennom lever og nyrer. Juice-detox kan faktisk føre til næringsmangel og ubalanser i elektrolytter hvis det gjøres for ofte.

5. «Kokosolje er den sunneste oljen»

Kokosolje blir ofte promotert som en supermatolje som kan forbedre helse og forbrenning. Selv om kokosolje inneholder sunne mellomkjedede fettsyrer, er den også rik på mettet fett, som kan øke kolesterolet hvis den konsumeres i store mengder. Ernæringseksperter anbefaler et variert inntak av sunne fettkilder, som olivenolje og fet fisk.

6. «Alt som er glutenfritt er sunnere»

Glutenfritt kosthold er nødvendig for personer med cøliaki eller glutenintoleranse, men det betyr ikke at glutenfrie produkter automatisk er sunnere. Mange glutenfrie alternativer er høyere i sukker, fett eller raffinerte stivelseskilder for å kompensere for manglende tekstur og smak. For de fleste er fullkorn som inneholder gluten, som havre og bygg, en sunn del av kostholdet.

7. «Å spise etter kl. 20 gjør deg feit»

Tidspunktet på dagen du spiser har liten betydning for vektøkning. Det er total kaloriinntak og balansen mellom energiinn og -ut som teller. En sen middag eller et kveldsmåltid før sengetid fører ikke nødvendigvis til vektøkning, med mindre det medfører overspising.

8. «Små, hyppige måltider øker stoffskiftet»

Mange tror at å spise små, hyppige måltider gjennom dagen holder forbrenningen i gang. Studier har vist at dette ikke nødvendigvis påvirker stoffskiftet. Hva som er viktig, er hva og hvor mye du spiser, ikke hvor ofte. Det beste er å velge et måltidsmønster som passer din livsstil.

9. «Plantebaserte dietter mangler protein»

Det er en seiglivet myte at plantebasert kost ikke gir tilstrekkelig protein. Faktum er at et godt planlagt plantebasert kosthold kan gi alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger. Matvarer som linser, bønner, quinoa, tofu og nøtter er utmerkede proteinkilder.

10. «Egg er dårlig for hjertet på grunn av kolesterolinnholdet»

Egg har lenge fått et dårlig rykte for å bidra til høyt kolesterol, men nyere forskning viser at kolesterolet i egg ikke har en stor effekt på blodkolesterolet for de fleste mennesker. Egg er en god kilde til protein, vitaminer og sunne fettstoffer. Som med alt annet, er moderasjon nøkkelen.

Oppsummering

Sosiale medier har utvilsomt gjort helseinformasjon mer tilgjengelig, men det er viktig å være kritisk til hva man leser. Ernæring er et komplisert felt, og det finnes sjeldent en enkel løsning som passer for alle. For de beste rådene, bør man lytte til ekspertene og basere valgene sine på vitenskap, ikke trender.