Gresskar er mye mer enn hodet som gliser stygt på trappen i oktober. La oss få øynene opp for alle mulighetene! Kjøper du gresskar i matbutikken, og ikke i blomsterbutikken, kan du dessuten være sikker på at det er dyrket for å spises. Gresskartypene hokkaido og flaskegresskar (kalles også butternut) får du tak i hele året. Alle gresskar kan brukes på samme måte, så i ukas oppskrift velger du bare den gresskartypen du finner i butikken.

Stjernekokken Even Ramsvik (34) vil gjøre det enkle perfekt – med en personlig vri. Ramsvik har vært innehaver av en Michelin-stjerne med restautanten Ylajali, og har høstet mange gullmedaljer både alene og sammen med Kokkelandslaget. I dag er han daglig leder for Lava Oslo, et kokkekollektiv med 15 restauranter i Oslo og omegn. Even Ramsviks bok «Ny Norsk Mat» ble kåret til Årets beste kokebok i 2017. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gresskar er både kalorifattig og fullt av vitaminer. En annen opplagt fordel er at gresskar er usedvanlig omgjengelig når det kommer til samvær med andre ingredienser. Her kan du tilføre omtrent hva som helst, og gresskaret vil spille på lag. Til sterke kryddere og syrlige ingredienser som sitron er gresskar ideelt, fordi det får en sødmefull smak etter varmebehandling. Gryter, supper og pastaretter velegnede endestasjoner. Du kan også gjerne blande gresskar inn i hummus og i brød- og kakedeig. Vil du bare lage en enkel rett, prøv å karamellisere store, godt krydrede stykker i ovnen, og ha på ferskpresset sitron. Eller lag en deilig puré eller stappe med en raus skje smør i.

Til dessert er fløteiskrem med vanilje og gresskar kanskje noe av det beste jeg kan få. Finn en oppskrift på nettet og spis gresskarisen den som den er, eller topp den med knust sjokolade eller knuste brente mandler – for en fest det blir!

Har du et stort gresskar, blir det kanskje for mye gresskarkjøtt for en familie. Da er det greit å vite at biter av gresskarkjøtt fint kan fryses ned og tines opp ved behov.

Det er ikke bare gresskarets fruktkjøtt som kan brukes, også kjernene er en veldig god råvare. I mange retter kan de erstatte nøtter. Når kjernene ristes sprø, blåser de seg samtidig opp. Med litt salt og kajennepulver på kan de løfte enhver rett til nye høyder – fordi alt blir bedre med litt krønsj på toppen.

Gresskarsuppe med gresskarkjerner og parmesan:

Ingredienser (2 personer)

Ca 300 g gresskar (valgfri type) i grove biter

1 sitron

6 hvitløksfedd

2 stjerneanis

4 ss olivenolje

60 g revet parmesan

5 dl grønnsakskraft

2 dl fløte

50 g gresskarkjerner

Salt

Kajennepulver

Gresskarkjerneolje eller en annen nøtteolje

Sitron

Framgangsmåte

Kløyv gresskar i grove biter med skallet på. Legge dem i en ildfast form, og ha på olivenolje, salt, hvitløksfedd og saften fra sitronen. Pakk formen inn i aluminiumsfolie, og bak den i ovnen på 180 grader i ca. 40 minutter. Ta så av folien, og bak gresskaret i 30 minutter til, slik at det blir litt karamellisert.

BAKING: Gresskar som bakes i ovnen, kan brukes i mange ulike retter. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Når gresskaret er ferdig bakt, skrapes kjøttet ut fra skallet med en skje. Legg det over i en kjele, men ta vare på fire spiseskjeer/biter med gresskar som garnityr til suppen. Skvis ut hvitløksfeddene over gresskarkjøttet i kjelen, og ha på grønnsakskraft, parmesan og fløte. La det koke i 15 minutter, og kjør så suppa glatt i en blender eller med en stavmikser. Juster eventuelt tykkelsen med vann. Smak til suppa med salt, sitron og litt kajennepulver.

MIKS DET: Bakt gresskar og parmesan kjøres i blender ellers mikses sammen med stavmikser. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Legg gresskarkjernene i en stekepanne, og hell på solsikke- eller rapsolje så det akkurat dekker bunnen av pannen. Slå så på vann så det dekker kjernene fullstendig, og dryss på litt salt. La dette få koke til alt vannet har fordampet og du står igjen med kjerner som friteres i oljen under stadig omrøring til de «popper» og blir sprø og lett brunet. Pass på, for her kan det sprute litt! Når kjernene er ferdige, legges de på et kjøkkenpapir så de får slippe litt av oljen. Smak dem til med salt og kajennepulver.

Anrett suppa i egnede skåler, og topp den med biter av bakt gresskar, sprø kjerner og noen dråper gesskarkjerneolje/nøtteolje.

I glasset: Chardonnay-vin fra California!

Hvit, rik, kremet og kompleks. Denne uka har vi mange krav.

Vin til gresskar bør være hvit og ha en viss rikhet for å matche sødmen i gresskarene. Videre kan den godt ha en kremet tekstur som kombineres med friskhet og et komplekst, modent fruktbilde. Hvor får vi så alle disse ønskene oppfylt samtidig? I Chardonnay-viner fra California!

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten. FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix /

Vinindustrien i California er blant de største i verden. Central Coast – som strekker seg fra San Francisco til Santa Barbara – er alene inndelt i omtrent 40 ulike AVA (American Viticultural Area) som produserer vin fra mer enn 36.000 hektar vinmarker.

Flesteparten av vinmarkene her ligger i daler som møter kysten og åpner opp for kjølige luftstrømmer. Skyer og tåke fra kysten blåser inn over vinmarkene om morgenen og skygger for solen, slik at vinmarkene kjøles. Dermed bruker druene lenger tid på å modne. Disse forholdene gjør de kystnære vinområdene langs Central Coast perfekte for druene Pinot Noir og Chardonnay.

Chanin Sanford & Benedict Chardonnay 2016 (varenr. 8095601, kr 409,90, basisutvalg) kommer fra SantanRita Hills AVA, som ligger like ved Santa Barbara i den sørligste delen av Central Coast. Eiendommen ble etablert så sent som i 2007 av Gavin Chanin.

Ukas vin er gjæret i hovedsakelig brukte franske eikefat med stedegen gjær. Vinen er lagret 15 måneder på bunnfall i fatene før den tappes på flaske uten filtrering. Den har et komplekst og rikt duft- og smaksbilde av solmoden frukt og krydder som harmonerer godt med suppen. Vinens konsentrasjon og fyldige tekstur gjør kombinasjonen god. Kvalitetsmessig er vinen absolutt på høyden med topp Chardonnay fra Burgund, og den kan lagres noen år uten problemer.

VIN: Chanin Sanford & Benedict Chardonnay 2016, kr 409,90. FOTO: Produsenten /