Hovedbilde: «Alle utlendinger har lukka gardiner» ha marspremiere, og er regissør Ingvild Søderlinds dramafilm basert på Maria Navarro Skarangers debutroman. Foto: NFI / handout NTB kultur. 

Fem av filmene er dokumentarer, mens resten spenner fra familiefilm og barselskomedie til fantasy og horror. Åtte har kvinnelige regissør.

Selvportrett

* Premiere 17. januar
* Regissør: Margreth Olin sammen med Katja Høgset og Espen Wallin

Image with visual paralax effect

Scene fra «Selvportrett» av Lene Marie Fossen. Foto: Speranza Film / Norsk Filmdistribusjon NTB kultur.

* Dokumentar om den nylig avdøde, norske fotografen Lene Marie Fossen (33), som led av alvorlig anoreksi. Filmteamet fulgte hennes siste år, og resultatet beskrives som en film om kunstens og overlevelsens kraft. Susanne Sundfør står for musikken.

* Medvirkende: Lene Marie Fossen, Morten Krogvold, Torill Fossen, Geir Fossen

Elleville Elfrid

* Premiere 24. januar
* Regissør: Atle Solberg og Frank Mosvold

«Elleville Elfrid» treffer kinoene i januar – som andre norske kinopremiere i år. Foto: Norsk Filmdistribusjon NTB kultur

* Animasjonsfilm for familien, der TV-kjente Elfrid på ny tar steget til filmlerretet – for å lage sirkus på Soltoppen sammen med bestevennen Henrik. Men alt endrer seg når tøffe Johnny flytter inn i nabolaget.

* På rollelisten: Ninni Spone, Oskar Fjelstad-Bergheim, Elias Søvold-Simonsen, Johannes Joner, Hege Schøyen, Gard Eidsvold, Bjarte Hjelmeland, Bjørn Sundquist

Flukten over grensen

* Premiere 12. februar
* Regissør: Johanne Helgeland

Image with visual paralax effect

Barn på flukt fra Norge til Sverige under krigen – med nazistene i hælene. Det er rammen for filmen «Flukten over grensen», der Maja Lunde skrev manus basert på sin bokdebut fra 2012. Foto: Trygve Indrelid / Maipo Film / Handout NTB kultur NTB kultur.

* Familiefilm med handling fra andre verdenskrig, der fire barn, to av dem jødiske, er på flukt til Sverige midtvinters. Basert på Maja Lundes første barnebok, og kalt en spenningsfilm om tillit og vennskap, frykt og stort mot hos små mennesker.

* På rollelisten: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Eriksen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten, Henrik Siger Woldene, Kari Simonsen

Fjols til fjells

* Premiere 21. februar
* Regissør: Petter Holmsen

* Komedie som kalles en oppfølger til og inspirert av originalfilmen fra 1957 – som med skjevt blikk for seg både gammel og ny påskeferietradisjon.

* På rollelisten: Herbert Nordrum, Bjarte Hjelmeland, Christian Skolmen, Nils Vogt, Anette Hoff, Nader Khademi

Torden

* Premiere 28. februar
* Regissør: André Øvredal

Image with visual paralax effect

«Torden» – eller «Mortal» som blir engelsk tittel – har Nat Wolff i hovedrollen som norskamerikanske Eric som viser seg å ha uforklarlige krefter. Foto: Nordisk.

* Fantasyfilmen som «Trolljegeren»-skaperen laget i Norge etter Hollywood-eventyret, og der han tar norrøn mytologi i bruk for å skildre norsk-amerikanske Eric som får overnaturlige og dødelige krefter – og hvordan han sammen med sin psykolog kommer nærmere forklaringen

* På rollelisten: Nat Wolff, Iben Akerlie, Per Frisch, Priyanka Bose

Alle utlendinger har lukka gardiner

* Premiere 6. mars
* Regissør: Ingvild Søderlind

* Dramafilm basert på Maria Navarro Skarangers debutroman, en oppvekstskildring fra Groruddalen skrevet på kebabnorsk. Handler om hvor jævlig og vidunderlig det er å være forelsket – men også om vennskap, savn, kjærlighet, selvstendighet og løsrivelse, og om å være ungdom i Norge og verden i dag

* På rollelisten: Karen Øye, Serhat Yildirim, Cengiz Al, Deniz Nourizadeh-Lillabadi, Jonatan Rodriguez

Alt det jeg er

* Premiere 6. mars
* Regissør: Tone Grøttjord Glenne

Image with visual paralax effect

Dokumentaren «Alt det jeg er» følger Emilie fra hun er 18 til hun er 20 år, og viser konsekvenser av seksuelle overgrep fra barndommen sett utelukkende gjennom øynene til et ungt menneske. Foto: NFI / handout NTB kultur.

* Dokumentar om Emilie, som fra hun var 6 til 12 år ble misbrukt av stefaren. Etter fem år i barnevernet er hun tilbake hos familien – og filmen følger henne i to år, fra hun er 18 til hun er 20. Den er sett fra Emilies synspunkt der hun ønsker å fortelle sin historie, men møter en vegg av stillhet.

* Medvirkende: Emilie

Alle må dø

* Premiere 13. mars
* Regissør: Geir Greni

* Horrorfilm om jentegjengen som drar på utdrikningslag inne i skogen – milevis fra nærmeste nabo. Der må bruden Gina gjennomføre et rebusløp som blir makabert og skremmende.

* På rollelisten: Viktoria Winge, Marte Sæteren, Tinashe Williamson, Linni Meister, Julia Schacht, Veslemøy

iHuman

* Premiere 13. mars
Regissør: Tonje Hessen Schei

* Dokumentarthriller fra «Drone»-skaperen, som tar for seg kunstig intelligens og hvordan den forandrer oss som mennesker, samfunnet og fremtiden – og spør hvem som egentlig har kontrollen.

Vi er her nå

* Premiere 13. mars
* Regissør: Mariken Halle

Image with visual paralax effect

«Vi er her nå» er filmskaper Mariken Halles nye film ut, der hun følger en barselgruppe gjennom et år. Foto: Another World Entertainment / handout NTB kultur.

* Eksistensiell komedie og samtidsportrett som følger en barselgruppe gjennom et år – med parenes problemer og kriser, hele tiden med babyene som vitner til de voksnes prosjekter. Loves å komme i babykinoversjon også.

* På rollelisten: Leif Edlund, Marte Germaine Christensen, Niklas Gundersen, Petter Width Kristiansen, Lisa Lie, Thomas Holtermann Østgaard, Ingrid Liavaag

Vær her

* Premiere 17. april
* Regissør: Ragnhild Nøst Bergem

* Dokumentar om demensrammede Jan, Mimi og Sigvald Tveit – sistnevnte nå avdød komponist og musikkforsker, som laget sanger til «Portveien 2». Livene deres er preget av leting etter ord, minner – og ting. Men omsorg, samvær og musikk kan hjelpe – og dermed handler filmen om betydningen av relasjoner og det å være til stede.

Medvirkende: Jan Ingvar Jørstad, Mildrid Mæhlum, Sigvald Tveit

Bortebane

* Premiere 6. mai
* Regissør: Line Hatland

* Dokumentar fra Norway Cup, kalt en adrenalinfylt, morsom og rørende fortelling om vennskap, fotball og ukjente eventyr der den følger seks unge fotballspillere fra ulike steder på kloden.