Helvetesuke: Tapte i Høyesterett, inngikk millionforlik i Roll Danielsen-saken og varslet kutt av 100 årsverk i Polaris

Ukategorisert: Heftig uke for Per Axel Koch: Tapte i Høyesterett, måtte betale seg ut av Terje Roll Danielsen-sak og tvunget til å kutte for 100 mill i Polaris.

Uka startet med at småaksjonærene i Altaposten vant rettsbatalje mot Polaris-konsernet i Høyesterett. Så ble det kjent at Sparebank1 SMN, der Koch er styreformann, må bla opp 30 mill. for å betale seg ut av rettsstvist med Terje Roll Danielsen. Torsdag toppet det seg med offentliggjøring av omfattende kuttplaner for Adresseavisen og Polaris-konsernet.

Nedtur 1:

Tidligere denne uka kjent ble det at Sparebank1 SMN gir boene i Terje Roll Danielsens selskaper en pakke verdt 31 millioner kroner.

Det var prisen for å unngå offentlig skittentøysvask ved at bostyret saksøkte bankens konsernsjef Finn Haugan og styreleder Per Axel Koch, som også er toppsjef i Polaris Media/Adresseavisen.

Årsaken til gigantkonkursen i Roll Danielsens selskaper var et lån på 310 millioner kroner som han i 2006 tok opp for å handle aksjer i Adresseavisen. Roll Danielsen har tidligere uttalt at han ble sviktet av banksjef Finn Haugan og styreleder Per Axel Koch. Ifølge Roll Danielsen var det avtalt at Adresseavisen og Sparebank1 SMN skulle overta deler av aksjene.

Nedtur 2:

Polaris Media, med Per Axel Koch i spissen, tar gjerne en kamp for å sikre seg at Polaris-stjernen skinner i alle avkroker i det nordnorske medielandskapet. Et tokt som imidlertid ikke skjer uten sverdslag i rettssalen. Kochs plan var å sikre seg kontroll i Altaposten ved å omgå vedtektene i avisa som skulle sikre at ingen aksjonærer kunne stemme for mer enn 10 prosent av aksjene.

Det skjedde på følgende måte: I årene 2008 til 2010 kjøpte Harstad Tidende Gruppen AS (som er en del av Polaris Media) betydelige deler av aksjene i Altaposten. Aksjene ble senere videresolgt til datterselskaper i Harstad Tidende Gruppen AS og til selskaper i Polaris Media-konsernet. Ifølge Hammerfest tingrett var salget av aksjene til ulike selskaper motivert av at man da ville få stemmerett for samtlige aksjer, uten hensyn til de stemmerettsbegrensninger som lå i Nordavis AS (Altapostens eierselskap) sine vedtekter.

Det likte ikke de to minoritetsaksjonærene Tore Wæraas og Vidar Øie, som kjørte saken helt til Høyesterett. Forrige fredag ble det kjent at Høyesterett gir dem fullt medhold i striden med Polaris, som må betale en halv million i saksomkostninger.

Per Axel Koch har ikke besvart Næringslivsavisas henvendelser om å få en kommentar til dommen i Høyesterett.

Nedtur 3:

Torsdag sendte Per Axel Koch ut en børsmelding der han offentliggjorde at Polaris skal kutte opp mot 100 årsverk på grunn av sviktende annonsesalg. Styret i Polaris Media har vedtatt et forbedringsprogram, kjent som Prosjekt 2015, som skal kutte kostnader og øke inntektene. Målet er å gjennomføre tiltak som forbedrer resultatet med 130-145 millioner kroner med helårseffekt fra 2016, hvor 120-135 millioner er rene kostnadskutt.

– Siktemålet er å oppnå dette ved hjelp av frivillige tiltak. Dette vil medføre en forventet engangskostnad på 80-100 millioner kroner. Prosjekt 2015 er viktig for at Polaris Media fortsatt skal levere gode resultater i årene som kommer, sier konsernsjef Per Axel Koch i en pressemelding.

Adresseavisen rammes hardt

Klubbleder Tormod Ellingsen i Adresseavisen sier til Journalisten at han ikke vet hvor mange årsverk som forsvinner i Trondheim. Men han antyder at omtrent halvparten kan komme her.

– Adresseavisen utgjør en betydelig del av Polaris, opp mot halvparten, sier Ellingsen.

Han forventer at kuttene skal skje ved frivillighet.

– Noe annet er uaktuelt.