Gjør deg klar for torden, lyn og kraftige regnbyger

Trønderværet: Her kommer de kraftigste regnskyllene

Trøndelag kan vente seg uvær, men ikke før sent fredag formiddag. Det ventes lokalt kraftige byger med torden, med over 10 millimeter nedbør på en time.

Det blir såpass til uvær at Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel, som er det tredje høyeste farenivået:

«…fra sent fredag formiddag ventes det lokalt kraftige byger med torden. Det vil være store lokale variasjoner, skriver instituttet,som varsler over 10 millimeter regn i timen på det mest intense der de kraftigste bygene treffer. Nedbørintensiteten vil avta utover kvelden», skriver instituttet farevarselet, som gjelder fra 11.00-20.00.

Det er spesielt fare for oevrsømmelser i tettbygde strøk, jord og flomskred som utgjør en risiko ved slike nedbørsmengder.

25 mm på en time

Men de kraftigste bygene kommer på Østlandet og i Telemark, med svært kraftige regnbyger, opplyser meteorologene. Det ventes kraftige byger i store deler av Sør-Norge.

Det kan komme over 25 millimeter nedbør per time, ifølge meteorologene. Farenivået er satt til oransje nivå.

I Agder, Rogaland og Hordaland er det farevarsel på gult nivå for torsdag ettermiddag.

I Rogaland og Hordaland kan det komme over 15 millimeter regn på én time, mens det i Agder kan komme mellom 15 og 20 millimeter.

Både på Øst- og Sørlandet er det flomfare. Det ventes nedbør på opptil 30 millimeter per time der de kraftigste bygene treffer. Torsdag ser det ut til at området mellom Oslofjorden og Mjøsa er mest utsatt, men prognosene er fortsatt usikre, ifølge meteorologene.

På grunn av de høye temperaturene ventes det dessuten kraftig snøsmelting i fjellområder som fortsatt har snø, noe som bidrar til faren for oversvømmelser.