Bladde opp 735 mill. for ressurser i 5G-nettet og Trondheim får mobil superhastighet først

tech24: Ice, Telia og Telenor har vunnet de første frekvensressursene for 5G-nettet i Norge etter at de vant auksjonen gjennomført av Nkom.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s  redaksjonelle dekning av teknologi, innovasjon og oppstartsselskaper i Trondheim er sponset av Nordic Semiconductor ASA – et verdensledende teknologiselskap med hovedkontor i Trondheim.

KLAR FOR Å TA KARRIEREN DIN TIL NESTE NIVÅ? SJEKK UT LEDIGE STILLINGER OG MULIGHETER I NORDIC SEMICONDUCTOR HER

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

De tre teleselskapene har fått tildelt frekvensressurser i 700 MHz- og 2,1 GHz-båndene som kan tas i bruk både til mobilt bredbånd og 5G fra 1. november i år.

Telenor har tidligere annonsert at Trondheim blir den første storbyen i landet som får 5G og vil også være Telenors største 5G-prosjekt til nå.

– Når vi er klare for å koble Trondheim på 5G, ser vi fram til å lære og utforske nye muligheter sammen med bedrifter, forskningsmiljøer, kommunen og innbyggerne, uttalte konsernsjef i Telenor Sigve Brekke til Trondheim24 i mars.

Betalte 735 millioner

– Ressursene i 700 MHz-båndet kan tas i bruk i de kommersielle mobilnettene allerede fra i høst. Dette bidrar til rask utrulling av 5G i Norge, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Totalt betaler de tre tilbyderne drøyt 735 millioner kroner for de tildelte frekvensene, hvorav Ice betaler over 337 millioner kroner.

– Jeg er godt fornøyd med resultatet og ser fram til at disse ressursene blir tatt i bruk til det beste for befolkningen, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).

Neste generasjon

Alle de tre selskapene sier at de nye frekvensene først og fremst skal benyttes til å forsterke det eksisterende 4G-nettet, men understreker at de også blir en viktig del av forberedelsene til å innføre neste generasjons mobilnett – 5G – i Norge.

Mobiloperatøren Ice stakk av med mobilfrekvenser i både 700 MHz og 2,1 GHz-båndene, mens de to største selskapene fikk frekvenser i 700 Mhz-båndet.

5G er neste generasjon mobilnett. Generasjonsbegrepet brukes for å beskrive utviklingen i mobilkommunikasjon. NMT-nettet som ble tatt i bruk på begynnelsen av 1980-tallet, var første generasjon. Det har gått rundt ti år mellom hver ny generasjon mobilnett. I dag bruker vi 4G-nett.

Det nye mobilnettet er forventet innført i Norge rundt 2020.

(©NTB)