Luftambulanse mister ofte signal, kan være GPS-jamming

tech24: Siden starten av 2018 har luftambulansen mistet GPS-signaler 29 ganger. Norsk Luftambulanse sier at det er et økende problem.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Vår redaksjonelle dekning av teknologi, innovasjon og oppstartsselskaper i Trondheim er sponset av Nordic Semiconductor ASA – et verdensledende teknologiselskap med hovedkontor i Trondheim.

SJEKK UT LEDIGE STILLINGER OG KARRIEREMULIGHETER HER

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Det ble registrert bortfall av GPS-signaler 19 ganger i 2018 og ti ganger i år, fram til 31. mars, opplyser kommunikasjonsrådgiver Randi Buckley i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til VG.

Kan være jamming

– Vi vet ikke med sikkerhet om dette dreier seg om bevisst GPS-jamming i alle disse tilfellene, men vi ser en økning av slike hendelser, sier Buckley til avisen.

Mister helikoptrene GPS-signalene i en kritisk fase der pasienten skal til sykehus og man er nødt til å bruke 20 minutter ekstra, kan det betyr forskjell på liv og død, ifølge Rune Midtgaard, toppsjef i Norsk Luftambulanse.

– Vi opplever dette som et tiltakende problem og er redd for at det vi har sett bare er starten på et problem som er svært uheldig for pasientene, sier han til VG.

To personer tatt

To personer har i løpet av 2018 og 2019 blitt ilagt et gebyr på 5.000 kroner for ulovlig bruk av frekvenser ved bruk av GPS-jammere. Den ene saken var forstyrrelser for luftambulansen nær Bergen, den andre i Ålesund hvor Nkom ble varslet av anleggsarbeidere som benyttet GPS.