Hovedbilde: Bjørn Spockeli, Magnus Pedersen, Marie Sneeggen og Einar Thorsrud. 

Siden oppstarten i 1983 har Nordic Semiconductor etablert seg som en av verdens ledende utviklere og produsenter av integrerte kretser til bruk i trådløsteknologi. Hovedfokus er på Bluetooth som er den mest anvendte trådløse kommunikasjonsstandarden. Bedriften med utspring fra teknologimiljøene ved NTNU og Sintef er i dag markedsleder på komponenter som du finner i trådløse produkter som tastaturer, mus, spillkonsoller og sportsutstyr.

Ledige stillinger i Nordic Semiconductor. Klikk her

En uhyre sterk posisjon og omsetning på 236 millioner dollar i 2017 til tross – virksomheten tenker absolutt ikke  «dette er godt nok» framover.

– Ambisjonene til selskapet har alltid vært høye. Det er rett og slett tvingende nødvendig i en hverdag der den teknologiske utviklingen er intens, sier Magnus Pedersen, director of sales i Nordic Semiconductor.

Dersom vi går kun 10 år tilbake var tallet på ansatte i underkant av 140.

– En heftig vekst?

– Helt klart. Samtidig er vi en kunnskapsbedrift. Det er menneskene som utvikler og forbedrer teknologien som er vår kapital. Og da trenger vi konstant påfyll av de gode hodene, legger Pedersen til.

The Internet of Things

Integrerte kretser for trådløsteknologi. Det er en skikkelig munnfull, ikke sant? Og hva er egentlig en semiconductor? Vel, kort fortalt utvikler Nordic Semiconductor arkitekturen i elektroniske brikker som gjør at trådløs teknologi fungerer på en god og effektiv måte.

– De aller fleste forbrukerne ser aldri produktene vi jobber med, forklarer Pedersen.

Dersom du sitter og leser dette på en PC nå, er sjansen stor for at du faktisk har et produkt i hånden som er utviklet av Nordic Semiconductor. Logictech, en av verdens ledende produsenter av tastaturer og mus, anvender nemlig teknologi som så dagens lys nettopp her i Trondheim.

– Det tror jeg ikke det er mange som vet, smiler han.

Image with visual paralax effect

Nordic Semiconductor lanserte løsningen nRF9160 rett før jul. Det er en brikke som støtter utviklingen innen Cellular IoT: LTE-M1 og NB IoT.

– Vi skal bli best i verden på «tingenes internett,» fastslår Pedersen.

Les mer om Nordic Semiconductor her

NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for enheter å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet. Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart grunnet strøm- og dekningsutfordringer.

Ligger i forkant

Selve produksjonen av brikkene skjer i dag i Asia, hovedsakelig i Taiwan. Og antallet er eventyrlig høyt, for å si det forsiktig:

– Vi selger omlag 1 million slike brikker hver dag til en hel rekke teknologibedrifter over hele kloden, forklarer Pedersen.

– Hva er grunnen til at dere har lyktes i det globale markedet?

– Det er flere årsaker, men skal jeg trekke fram noen så med det bli ytelse, anvendbarhet og strømgjerrighet. Kanskje aller viktigst er at vi har ligget helt i forkant av utviklingen av den teknologien vi er gode på. Kampen her er knallhard. Det er ikke rom for hvileskjær, for å si det slik, legger han til.

Har ikke angret

– Kanskje det aller beste med denne jobben er at man ligger i tettsjiktet i verden når det gjelder utvikling og innovasjon av trådløsteknologi, selv om vi har base i lille Trondheim.

Det sier Einar Thorsrud, Senior application engineer/Tech support i Nordic Semiconductor.
Kollegaen Bjørn Spockeli har jobbet i bedriften siden han ble ferdig med sivilingeniørstudiene i elektronikk ved NTNU.

Begge trekker frem de varierte arbeidsoppgavene som en viktig grunn til at de valgte Nordic Semiconductor som arbeidsplass.

– Man blir utfordret hele tiden. Får anvendt utdanningen og kunnskapen til spennende og relevante problemstillinger og oppgaver. Det er utrolig viktig for meg, sier Thorsrud.

Spockeli er enig.

– Jeg takket ja til denne jobben et år før jeg var ferdig på NTNU. Jeg har ikke angret ennå, smiler han.

Variasjon

En av de viktigste oppgavene til de to er å veilede bedriftskunder over hele verden i hvordan trådløsteknologien til Nordic Semiconductor best kan implementeres.

– Og det er en sammensatt oppgave. Ingen kunder er like, forklarer Thorsrud og viser fram et voksent utstillingsmonter med et utvalg av produkter som anvender løsninger fra Nordic Semiconductor.
Pulsklokker, tastaurer og mus. Elektriske tannbørster, høreapparater og radiobiler pryder hyllene. For å nevne bare et ørlite knippe.

– Vi arbeider helt enkelt med å utvikle og forbedre teknologi som du og jeg anvender i hverdagen. Når du vandrer rundt på Elkjøp så ser du kanskje ikke teknologien vår, men den ligger under panseret på mange av produktene, legger han til.

– Ingen arbeidsdager er like for dere?

Thorsrud og Spockeli smiler godt.

– Det kan du trygt si. Og det er herlig.

Ser framover

Det er 36 år siden grunnleggerne Jan Meyer, Oddvar Aaserud, Frank Berntsen og Trond Sæther la grunnlaget for teknologieventyret Nordic Semiconductor ved et kjøkkenbord på Flatåsen i 1983.

Det er en utvikling som Director of sales, Magnus Pedersen, akter å forvalte godt.

– Vi har hatt en sunn og organisk vekst helt siden starten. Jobbet målrettet og fokusert. Og det er en innstilling vi skal ta med oss framover også, fastslår Pedersen.

Ledige stillinger i Nordic Semiconductor. Klikk her

Les mer om Nordic Semiconductor her